Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«Перехід-IV» на радіо «Бі-бі-сі»: Народжуваність в Україні — кількість чи якість?

Світ:

„Ті, що мають достатні доходи, розуміють, що не кількість дітей, а якість – головне завдання”. Як показали дописи читачів та слухачів Української Служби Бі-Бі-Сі, таку установку поділяє чимала їхня частина. Проблему народжуваності в Україні минулої п”ятниці в ефірі Бі-Бі-Сі дебатували Ірина Прибиткова, демограф, доктор наук і професор Інституту соціології та Ігор Каганець, головний редактор журналу «Перехід-IV».

Мало в кого виникають сумніви про важливість економічної нестабільності як першопричини низької народжуваності. Роман Гижка з Івано-Франківська: "На мою думку, це пов"язано з економічною кризою, з ненаданням матеріальної допомоги молодим сім"ям". Але навіть і ті, які заробляють, вказують, що їх у першу чергу зупиняє непередбачуваність життя в Україні. Учасник ефіру Ігор Каганець сформулював це так:
«Не стільки гроші, скільки страх – ця проблема лишається і за нинішнього режиму».

Десятикратне збільшення виплат молодим родинам - з квітня цього року одноразова виплата по народженню дитини становитиме понад 7 тисяч гривень - ніби-то має стимулювати народжуваність. Але деякі українці вважають, що вона лише заохочуватиме найбідніших, які використовуватимуть її для власного збагачення. «Це популістський крок, ці виплати стимулюють народжуваність, а не стимулюють виховання дітей. Це стимулює ті версти населення, соціальне дно, які не переймаються вихованням дітей. Це напівкрок,» - каже Каганець

«Не вирішено, чи виплачувати ці гроші одноразово, чи окремими траншами, « - каже Ірина Прибиткова. - Схиляються до того, щоб виплачувати траншами, щоб гроші йшли на виховання.»

Так чи інакше ця дискусія поверталася до ціннісного розрізу: Ігор Каганець, як і чимало дописувачів форуму, переконаний, що Україна переживає кризу сім"ї. Українці більше орієнтовані на кар"єру, на задововлення власних потреб. «ЗМІ не орієнтовані на сімейні цінності. Пропаганда розпусти, збочень. Головні герої – проститутки, бандити,» - каже Каганець. » Те саме стосується і реклами засобів контролю над народженням, вважає він. «Подивіться телевізор, каже він. - Якби ж там рекламували народження дитини. Там рекламують презервативи. Ця реклама – це лише один елемент відсутності державної демографічної політики.»

Ігор Каганець - виразник поглядів крила традиціоналістів, погляди якого широко представлено серед наших дописувачів. Він робить наголос на християнських засадах родинного життя.

Проте серед дописувачів так само багато і прагматиків. Кредо прагматиків найкраще сформулював дописувач на імя Василь: «Раціональні сімї можуть планувати кількість дітей так, щоб забезпечити при цьому їхню якість. Але якщо ситуація різко змінюється після народження дітей (як це сталося для більшості сімей в Україні в перехідний період), до вибір сім"ї зводиться до двої альтернатив: 1/менше споживати 2/ більше заробляти». Обидві альтернативи мають негативний вплив на дітей: перший означає зменшення грошових витрат на тих, другий – зменшення витрат батьківського часу на виховання дітей.

Потяг до раціонального планування родини - у цьому Україна цілком крокує в ногу з Європою, якій також властива низька народжуваність та низька смертність, каже Ірина Прибиткова. Так само в дедалі менш релігійній Європі робиться дедалі більший наголос на можливості вибору, на переважанні якості у вихованні дітей над їхньою кількістю. Ось як про це пише один з наших читачів: «Менше людей - вища якість життя, звільняєтся жилплоща, зменшуєтся забруднення навколишнього середовища. Як не дивно, але у цивілізованому світі кількість населення протилежнопропорційна якості життя. Треба брати не кількістю а якістю. Сенс життя не полягає у розмноженні.”

Хто візьме гору, традиціоналісти чи прагматики, покаже час. Ігор Каганець у будь-якому випадку налаштований оптимістично: «Україна розвивається як пульсар. Через кожні приблизно 500 років вона переживає демографічний вибух. Україна зараз переживає початок нової доби. Якщо все нормально буде зроблено, то в Україні не лише зростатиме пасіонарність, Україна ще переживе демографічний сплах, і тоді це питання буде знято».

Саме один з таких пасіонарних слухачів, прослухавши програму, пішов з твердим наміром збільшити населення України. Про що і повідомив Українську Службу Бі-Бі-Сі SMS-повідомленням.

Програму провела Ірина Моісеєнко.

-------------------------------
В тему:

Євгеніка для України

Етногенетичні інтереси і міжрасові змішування

Der Spiegel: “Європа продає себе як шлюха”

Патрік Дж. Бьюкенен. Смерть Заходу

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи