Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Омелян Польовий

Тернопільщина була колискою славних діячів та визначних героїв, які надовго вписалися золотими літерами в історію національно-визвольної боротьби. Серед численних героїв варто пригадати Ярослава Стецька, Дмитра Колячківського, Дмитра Мирона, Ярослава Старуха, Василя Турковського, Петра Федорова, Галину Дудик, Василя Бея, Володимира Якубовського Петра Хамчука, Василя Галасу та багато інших провідних і рядових членів збройного українського підпілля. Серед цієї когорти видне і заслужене місце посідає О. Польовий.
Омелян Польовий (псевда: «Остап», «Очерет - Данило»,«Явір», «Іван» та Боднар Євстахій) народився 3 січня 1913 р. в с. Ярчівці Зборівського повіту Тернопільської області в селянській середньозаможній українській родині. Після закінчення початкової школи навчався в Тернопільській гімназії, де проявив себе здібним і талановитим учнем та вмілим організатором патріотичної молоді. 30 серпня 1929 року за організацію молоді для побудови зборівської козацької могили, яка символізувала битви військ Богдана Хмельницького з польською шляхтою під Зборовом його арештувала польська поліція. На організоване Омеляном свято з’їхались мешканці з навколишніх сіл, Золочена, міст Тернополя і Львова, де відбувся патріотичний мітинг.

Встановлений хрест на могилі було зрізано поляками. Два дні протримали О. Польового в Золочівській тюрмі і після захисту адвоката-українця, посла від партії УНДО до Польського Сейму п. Висоцького тюремна влада звільнила Омеляна як неповнолітнього. Але за рік у 1930 р. польська поліція арештовула вдруге Омеляна і як неповнолітнього засуджують на 14 діб арешту і 3 роки умовно. Шкільна кураторія «викинула» молодого юнака-націоналіста з гімназії із забороною вчитися в державних школах. Проте у 1931 р. О. Польовий переїжджає до Рогатина, де вступає на навчання до малої семінарії, а відтак в 1932 р. став членом ОУН здав екстерном матуру і записався до Диховної Академії у Львові, яку успішно закінчив і став працювати у «Маслосоюзі». В тому часі Омеляна покликали на військову службу до польської армії і призначили його до 74-го стрілецького полку.

Вийшовши з війська Омелян продовжував патріотичну діяльність під псевдонім «Очерет-Данило». Виконував дуже важливі і відповідальні завдання в організації. Після смерті Є. Коновальця 25 травня 1938 року в Роттердамі, поляки на догоду СССР посилили терор проти українських націоналістів, прокотилася хвиля масових арештів свідомої української молоді. В цій акції арештовано також О. Польового і осадили його до Золочівської тюрми, в якій він перебував до червня 1939 року. Після звільнення з-під слідства Омелян Польовий отримав нову підпільну посаду. За рекомендацією члена Крайового проводу «Байди» — Івана Когута з с. Августівки (з яким він познайомився в Золочівській тюрмі), його призначено очолити Зборівський повітовий провід ОУН.
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи