Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Найстаріше дерево України - 1350 річний дуб - росте на півночі Рівненщини

Цей дуб-велетень за поважний вік називають ”деревом князя Ігоря”. Стовбур ледве обхоплюють п’ятеро людей.
Дуб стоїть у лісі між селищами Глинне та Березове. Щоб побачити його, треба виїхати з райцентру в напрямку сіл Вежиця, Переходичі або Дроздинь. Автобуси ходять кожні дві-три години. Найближча зупинка до дуба — на 40-му км від Рокитного, біля жіночого монастиря Іверської Ікони Божої Матері. Квиток із райцентру до монастиря коштує 8 грн. Якщо їхати з Рівного — 22-23 грн.

Лісівники огородили дуб парканом із табличкою.

— Це — благодатне місце. Тут душа очищається, а дерева живить Божа Сила, — вважає матушка Ніколая, 31 рік. — Тому дуб стільки часу росте і нічого йому не робиться. Інколи воджу до нього паломників і туристів.

Жіночий монастир в урочищі відкрили 11 років тому. Кажуть, у Середньовіччі над цим місцем в небі з’явився православний хрест. Селяни бачили над дубом золоту печатку і якісь букви, але не змогли їх прочитати.

Дерево має в обхваті 8,5 м. Неподалік ростуть трохи тонші дуби, віком по 500-600 років.

— Улітку він ще зеленіє. Але сили вже не ті, — шкодує 42-річний Петро Варчук з села Глинне. — Старе дупло довелось цементувати, щоб не трухлявіло. А місця, куди б’є блискавка, замазуємо глиною.

Найстаріше дерево занесене до Книги рекордів України. У висоту воно сягає 20 м. Кілька років тому дуб ледве не загинув. Група туристів розпалила багаття біля самих коренів. Лісівники вчасно побачили вогонь.

Матушка Ніколая розповідає, що два роки тому над районом пройшов сильний буревій. У сусідніх селах позривало черепицю з дахів, позносило хліви, туалети. А обитель і ліс не зачепило.

— Монастирські молитви захищають усе в радіусі 40 кілометрів, — запевняє черниця. — У нас теж буває негода, але не така сильна. Дерева стогнуть, проте не ламаються.

Ані вовки, ані кабани в урочищі не з’являються. Люди вірять, що це місце оберігає Божа Матір.

— Її образ бачили кілька віків тому, а потім перед війною. Богородицю оточувало сяйво, вона простерла руки над лісом, — розповідає 48річна Валентина Рудниченко з села Березове. — Після цього образ зник, а благодать зосталась.

Жінка приїхала в монастир по освячену просвиру і свічки. Каже, в 1960-ті роки навколо дуба стояла пилорама, їдальня для робітників і кілька хат. Неподалік був продуктовий магазин.

— Малою бігала туди за цукерками, — згадує Валентина. — А потім пилораму закрили, хати і магазин зруйнували. Лише в 1997-му в лісі поставили два вагончики. Привезли кількох черниць і стали будувати церкву.

У давні часи в цих краях збирали данину дружинники князя Ігоря, який правив у X cт. У 1860–1870-х ліси вирубували польські та німецькі колоністи. Дуба не зачепили. Нині туристи стають навколо дерева й беруться за руки.

— Дуб — енергетично найсильніше дерево, — навчає Рудниченко. — Чим старіший, тим більше лікує.

Поліщуки досі кладуть дубове листя в ліжко до немовлят. Кажуть, діти виростають здоровими та міцними.

Коментар НО:

Багаторічні могутні та гармонійні дерева вказують на місця з позитивною енергетикою - "місця сили". Про те, що дерева є індикатором таких місць, вказує сама назва "дре-во", буквально "дитя сили" (дре-дра - "сила", во-бо-ба - "дитина").

В місцях сили найефективніше проводити практики пробудження свідомості, самозцілення, омолодження. Оскільки дуб може рости багато століть, то він є найнадійнішим індикатором "місця сили". Тому брахмани, друїди, волхви дуже цікавилися дубами і полюбляли роздумувати, молитися та медитувати під дубами.

Під дубами творили Тарас Шевченко і Григорій Сковорода. Під дубом отримав просвітлення арійський кшатрій Будда ("пробуджений"). На функцію пробудження вказує саме слово "дуб" - якщо його прочитати в зворотному порядку, то виходить "буд" ("той, що будить").

Дубові жолуді - улюблена їжа вепрів. Вепр вважався тотемом доарійської (кроманьйонської) України, яку ще називали Землею Вепра - Борією. Арійські брахмани-друїди називали себе "вепрами". Характер вепра є архетипом українського національного характеру.


В тему:

Святий Йосип і Діва Марія були друїдами

"А Будда родом з України!" — стверджує відомий тибетський Лама

Держава Землі Білого Вепра

Земля Сонячного Вепра: Борія, Гіперборія, Вишня Борія

Водою і вогнем

Жрецька організація стародавніх кельтів та її еволюція

Структура, функції та статус друїдів у житті кельтського суспільства
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи