Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 14
  • Переглядів: 14

«Мужність – якість, притаманна лідерам», – Брайан Трейсі

«Сміливість по праву вважається головною з чеснот, бо від неї залежать всі інші» (Вінстон Черчилль).

«У житті немає гарантій; є лише можливості», – написав одного разу генерал Дуглас Мак-Артур

Така риса, як сміливість — це готовність узяти на себе ризики на шляху до досягнення власних цілей, не маючи жодних гарантій успіху.

Тому що ні в житті, ні в бізнесі немає жодної стабільності, тож будь-яке ваше зобов’язання, будь-яка вчинена дія передбачає і певний ризик.

Тому сміливість — зовнішній ідентифікатор рис справжнього лідера.

Справа в тому, що майбутнє належить любителям ризикувати, а не тим, хто шукає безпеки. Майбутнє належить лідерам, які готові вийти із зони комфорту, піти на неминучий ризик, такий необхідний для життя і процвітання підприємства у будь-якій економічній ситуації.

Сміливість означає готовність розпочинати дії без жодних гарантій.

Семюел Джонсон писав: «Якщо спершу поставити за мету спростувати всі можливі «але», то до спроби справа так і не дійде».

Чим довше ви будете збирати інформацію та дослухатися думок інших людей перед прийняттям важливого рішення, тим більш імовірно, що ваші висновки будуть правильними.

Але ви ніколи не зможете цілком усунути елемент ризику. Він існуватиме завжди.

Сміливість — ключ до перемоги

Фрідріх Великий, відомий своєю схильність атакувати противника, усупереч мізерним шансам на перемогу, казав: «L’audace! L’audace! Y toujours l’audace!» («Сміливість! Сміли-

вість! І завжди сміливість!»)

Роберт Грін у своїй книзі «Закони влади» (The Laws of Power) сказав: «Завжди будьте сміливими. Сміливість час від часу обертатиметься неприємностями, але щоб виборсатися з них, вам знадобиться ще більше сміливості».

 Щоб залишатися мужніми й сміливими в реальному житті, слід постійно думати про те, що можна зробити. Ви мусите практикуватися в тому, що називається «безперервним наступом».

Наважуватися йти вперед за будь-яких обставин. Безперервно й наполегливо рухаючись до мети, ставити себе у вигідне положення.

І чим більше ви орієнтуватиметеся на конкретні дії, тим дужче зростатиме ваша впевненість і тим імовірніше ви робитимете правильні речі у правильний час, що й приведе вас до перемоги.

Не здавайтеся

Суттєвою складовою мужності є «мужня витримка», тобто вміння тримати курс і не капітулювати, коли здається, що немає жодного прогресу або коли справи йдуть не на вашу користь.

Після будь-якого великого наступу приходить час, коли справи сповільнюються, коли видається, що нічого не відбувається, немає ані перемог, ані поразок. У цей період багато людей втрачають мужність і відступають чи капітулюють, або, що ще гірше, борються впівсили.

Але лідер, який вирішив діяти за планом, продовжує наполегливо досягати свого, доводити справу до кінця, і рухатися вперед із тим самим завзяттям та енергією, з якою почав.

 1941 року, у найпохмуріші дні Другої світової війни, члени кабінету Вінстона Черчилля спонукали його «укласти мир» з Гітлером. Черчилль навідріз відмовився розглядати таку ідею.

Він виголосив свою знамениту промову, що завершилася хвилюючими словами: «Ми ніколи не здамося!»

Коли його запитали у приватному порядку, чому він був настільки непохитним, адже перевага ворожих сил була очевидною, він відповів: «Тому що я вивчаю історію. А історія свідчить про те, що коли ви тримаєтеся досить довго, щось неодмінно відбувається».

Ця розмова відбулася у листопаді 1941 року. 7 грудня 1941 року японці скинули бомби на Перл-Гарбор. За два тижні після цього Гітлер оголосив війну Сполученим Штатам, і ті разом зі своєю промисловою потужністю виступили на боці Англії, змінивши хід історії.

Вирішальне випробування

Вирішальною перевіркою вашої мужності як лідера є те, як добре ви зможете працювати в умовах кризи.

Криза — це єдиний неминучий та невідворотний фактор у житті лідера.  Це час випробувань.

Ваша здатність добре функціонувати в умовах кризи багато в чому визначає успіх або невдачу вашої організації. У школі цьому не навчають.

Цей навик розвивається тільки тоді, коли ви насправді стикаєтеся з кризою — реальною надзвичайною ситуацією з потенційними збитками.

Однією з особливостей, яку я зауважив, протягом багатьох років спілкуючись із лідерами, є те, що, коли вони стикаються з якоюсь кризою, несподіваним поворотом подій або невдачею, вони відразу стають спокійними. Роблять глибокий вдих і свідомо сповільнюються.

Час навчив їх: чим спокійнішими вони залишаються в умовах кризи, тим краще можуть думати, аналізувати і приймати рішення.

Криза — це справжній час випробувань для лідерства. Під час кризи ви демонструєте, хто ви є, і кожен бачить, з чого ви «зроблені».

Ключ до ефективної роботи під час кризи полягає в тому, щоб заздалегідь вирішити, що, незалежно від того, що відбувається:

  • ви будете залишатися спокійними, холоднокровними та врівноваженими,
  • ви заздалегідь вирішуєте, що не станете сердитися або засмучуватися,
  • ви отримаєте необхідну вам інформацію, приймете потрібні рішення і скористаєтеся необхідними заходами.

Це ознака справжнього лідерства.

Викладено за мотивами книги Брайана Трейсі «Як керують найкращі».

Попередня стаття: Лідерство – найважливіший фактор успіху. Як розвинути лідерські якості

Читайте далі: Що викликає найбільшу повагу до людини та захоплення? Досліджуємо риси видатних людей та лідерів

Наші інтереси: 

Напрацьовувати лідерські риси.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи