Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Міністерство юстиції США взялося не лише за учасників вуличних заворушень, а й за їх організаторів

Категорія:

Генеральний прокурор США (глава міністерства юстиції) Джефф Сешнс вимагає, щоб каліфорнійський інтернет-провайдер DreamHost надав йому дані на всіх передплатників і відвідувачів сайту Disrupt J20.org, який організував ряд протестів, що потрясли Вашингтон 20 січня, в день інавгурації президента Трампа.

170823dzheffseshns.jpg

​Джефферсон Борегар «Джефф» Сешнс III (англ. Jefferson Beauregard «Jeff» Sessions III; нар. 24 грудня 1946, Сельма, Алабама)

Провайдер відповів відмовою, а минулої п'ятниці його адвокати подали в суд 60-сторінкове клопотання з проханням підтримки в боротьбі з прокурорами.

Сайт, назва якого перекладається як «Зірвати 20 Січня», містить загальну інформацію про громадянську непокору і оголошення про низку заходів, що проводяться в Вашингтоні.

Протести, організовані з його допомогою 20 січня, проходили в режимі прямої дії, тобто агресивно. Влада звинуватила понад 200 їх учасників у вуличних заворушеннях і псуванні майна.

Прокурори стверджують, що частина підозрюваних була пов'язана з сайтом Disrupt J20. Судовий ордер на вилучення його вмісту включає журнал реєстрації відвідувачів та їх IP-адреси, контактну інформацію, а також всі наявні на сайті фотографії.

DreamHost каже, що мова йде про 1,3 млн IP-адрес, а також адреси електронної пошти і фотографії тисяч людей, і характеризує вимогу Мін'юсту як «слідчий перегин і перевищення влади».

Провайдер, якого підтримують правозахисники і прихильники необмеженої свободи інтернету, сперечається з Мін'юстом ще з липня, але висловив публічний протест проти того, що відбувається лише в цей понеділок, коли на його сайті з'явився гнівний пост.

У ньому говориться, що затребувана прокурорами інформація «може бути використана для виявлення людей, які користувалися цим сайтом для того, щоб реалізувати свободу слова, гарантовану Першою поправкою до Конституції. Цього достатньо, щоб стривожити будь-кого».

Провайдер зазначає, що регулярно виконує вимоги правоохоронних органів, які розслідують кримінальні злочини його користувачів і які озброєні законним судовим ордером. Але зараз його юрисконсульт Кріс Газарян знайшов ордер Мін'юсту дефектним, визнавши, що той вимагає занадто багато інформації і цим порушує свободу слова.

Слухання з цього приводу відбудеться в п'ятницю у вашингтонському суді. Кажуть, що результат справи незрозумілий.

Вашингтонський професор-правознавець Орін Керр написав у вівторок в «Вашингтон пост», що, на перший погляд, судовий ордер, який намагається опротестувати провайдер, не здається йому «дефектним».

Як показує буквальне прочитання ордера, він наказує DreamHost видати прокурорам всю інформацію з сайту «Зірвати 20 січня».

DreamHost наполягає на тому, щоб у нього вимагали не всю інформацію, а лише ту, яка відноситься до конкретних користувачів сайту, які допомогли організувати січневі протести.

У США діє прецедентне право, а в минулому більшість суддів відкидали аналогічні доводи, зазначає Керр. Ті, хто вирішував інакше, були, як правило, забалотовані у вищих інстанціях.

З іншого боку, пише правознавець, прихильники провайдера можуть провести аналогію зі звичайним ордером на обшук окремої квартири і помітити, що він не дає права обшукувати всю будівлю. Вони скажуть, що обшукувати весь сайт Disrupt J20 рівносильно обшуку цілого будинку, а не однієї квартири.

 

Наші інтереси: 

Підбурювачів - до суду! 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи