Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Мінімальна зарплата в Україні у 2024 році може зрости до 7 651 грн

Світ:

З такою пропозицією виступає Міністерство економіки. Зараз мінімалка складає 6 700 гривень. Відтак збільшаться зарплати бюджетників, пенсій і соціальної допомоги, але й розмір податків також збільшиться.

Під час першого засідання спільної робочої комісії з підготовки пропозицій щодо встановлення розміру мінімальної зарплати заступниця міністра економіки Тетяна Бережна оголосила пропозиції відомства на 2024 рік, надані Міністерству фінансів: розмір мінімальної заробітної плати – ₴7 651, розмір посадового окладу працівника І тарифного розряду єдиної тарифної сітки – ₴3 443 (зараз – ₴2 893), розповіли у Федерації профспілок України.

При цьому, за інформацією Мінсоцполітики, фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб у цінах квітня 2023 року склав ₴7 782.

Мінфін до 19 червня очікує від Мінекономіки уточнений макропрогноз, щоб порахувати необхідні бюджетні видатки для забезпечення запропонованих розмірів оплати праці.

Як пише the page, розмір мінімальної зарплати переважно впливає на зарплати бюджетників, розмір податків, а також на величину пенсій і соціальної допомоги.

Зокрема, від мінімальної зарплати залежать посадові оклади (тарифні ставки) працівників установ, закладів і організацій окремих галузей бюджетної сфери. Після підвищення мінімалки пропорційно зростають і зарплати бюджетників. В уряді стежать за тим, щоб оклад працівника I тарифного розряду Єдиної тарифної сітки становив 44,5% мінімальної зарплати.

Розмір єдиного соціального внеску (22%) також розраховується від рівня мінімальної зарплати. З 1 жовтня 2023 року це – 1 474 грн. Переважно це стосується ФОПів, а також підприємств, де працівникам платять мінімальну зарплату. Загалом в Україні зареєстровано майже 2 млн ФОПів, з яких 1,5 млн сплачують єдиний податок.

Для пенсіонерів із трудовим стажем (35 років для чоловіків і 30 років для жінок) пенсія має скласти не менш як 40% мінімальної зарплати.

Мінімальний розмір допомоги за вагітністю та пологами також не може бути менше за мінімалку, а неоподатковуваний розмір добових не може перевищувати 10% мінімалки.

Деякі підприємці вже відреагували на цю ініціативу. Ось, що написав Володимир Поперешнюк, засновник Нової пошти:

"Мінімальна заробітна платня (МЗП) насправді зменшує кількість робочих місць, рівень усіх зарплат і гальмує економічний розвиток. Кожного разу, коли чиновники пропонують підвищення «мінімалки», у мене виникає питання: а чому так скромно? Чому б не зробити відразу, скажімо 7800 доларів замість гривень?! Відповідь всім зрозуміла – суттєве примусове збільшення МЗП одразу зупинить економіку. То чому ж вважається, що незначне підвищення МЗП буде мати позитивний вплив?"

У реальному житті «мінімалка» завжди нижча середнього рівня ринку праці. Тобто чиновник завжди підлаштовується під зарплатню, яка постійно зростає через зростання продуктивності праці та створення нових компаній і робочих місць, вважає Володимир Поперешнюк.

На його думку, справжньою підставою підняття мінімальних зарплат є збільшення податкових зборів! Це приховане оподаткування. А чим більше податків стягують з підприємця, тим менше грошей у нього залишається на розвиток бізнесу.

"Врешті-решт збільшення мінімалок зупиняє ріст зарплат працівників. Парадокс, держава, яка піклується про працівників своєю турботою погіршує стан цих працівників. А підприємець, який керується власними інтересами, піднімає реальний рівень зарплат та умови праці. Вкотре нагадую, що економіку розвивають підприємці й тільки вони. Чим менше їм заваджати, тим швидше вони підніматимуть економіку та добробут всіх людей", – резюмував Володимир Поперешнюк.

Нагадаю, я неодноразово писала про збільшення мінімалки як погану ідею, починаючи з 2016 року, коли уряд вирішив з 1 січня 2017 року підняти мінімалку одразу вдвічі – з 1600 до 3200 гривень.

Після того уряд постійно піднімав мінімалку, і ціни на товари й послуги при кожному такому збільшенні одразу ж збільшувалися. Ба більше, на початку 2021 року уряд підвищив зарплати бюджетникам на 20% – це в період ковідобезумства, коли малі підприємці закрилися, а середні ледве трималися на плаву.

 

Наші інтереси: 

На жаль, наша держава дбає тільки про найманих працівників та бюджетників. Те що чергове підняття мінімалки розкрутить ще більшу інфляцію, уряд не думає.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи