Зображення користувача Ірина Новиченко.
Ірина Новиченко
  • Відвідувань: 30
  • Переглядів: 40

Майбутнє починається сьогодні, або Мистецтво здійснення бажань

Категорія:

Доля людини змінюється, стає кращою і світлішою, якщо вона любить своїх ближніх і турбується про них, здійснює добрі вчинки, вкладає енергію у творення добрих справ. І тоді в її життєвий простір, сповнений чистоти, радості, духовного служіння, приходять світлі люди й позитивні події.

220502krasa.jpg

Мрій! Дій! Радій!
Мрій! Дій! Радій!

«Реальність створюється спостерігачем»  (Вернер Гейзенберґ)

Наше земне життя – дивовижна річ. Подїі минулого, сучасного і майбутнього, тісно переплітаючись, утворюють яскраву картину реальності, всі елементи якої взаємопов’язані і взаємозалежні. Прагнучи свідомо керувати своєю долею, люди створюють все нові й нові концепції творення бажаного майбутнього.

У середині XIX століття британський філософ і економіст Джон Стюарт Мілль у книжці «Система логіки» закликав розробити науковий метод прогнозування майбутнього, згідно з яким розвиток подій можна було б точно передбачати за допомогою математичних розрахунків. А в першій половині XX століття навіть виникла нова наукова дисципліна – футурологія.

Ще зовсім недавно багато хто переживав ейфорію, викликану видатними науковими досягненнями, що кардинально змінили життя людства. Тривалий час здавалося, що вивести «формулу майбутнього» доволі просто. Так, у жовтні 1961 року лідер СРСР Микита Хрущов оголосив програму будівництва комунізму, яку було заплановано в основному завершити до 1980 року. У розробленні програми взяли участь тисячі висококваліфікованих фахівців, які на основі наукових методик розрахували, що за двадцять років СРСР перетвориться на одну з наймогутніших держав світу. Проте ці комуністичні плани виявилися нездійсненними. Допущені в управлінні державою фатальні помилки, нестача продовольства призвели до проявів масового народного незадоволення. У 1964 році Хрущов внаслідок змови партійної верхівки був змушений піти з посади. Далі на країну чекали тривалий брежнєвський період «розквіту зрілого застою», часи андроповського авторитарного порядку, горбачовської перебудови і, врешті, розпад СРСР. Так безславно закінчилася комуністично-утопічна казка і розбилися ілюзії тих, хто наївно вірив, що до кінця XX століття буде жити при комунізмі.

Далекосяжні прогнози, які стосуються майбутнього, часто зазнають фіаско. Причина цього полягає в тому, що неможливо прорахувати всі наслідки, які має діяльність людини, спрямована на досягнення цілей. Найменше відхилення від початкового плану може викликати значні зміни. Науковці назвали це явище ефектом метелика. Основою для назви стало жартівливе твердження, що метелик, який сколихнув сьогодні повітря в Пекіні, може через місяць виявитися причиною бурі в Нью-Йорку.

Ефект метелика був відкритий в 1961 році американським математиком і метеорологом Едвардом Лоренцом, який працював у галузі передбачення погоди. Дослідник на комп’ютері за допомогою програми прораховував рух потоків повітря в атмосфері. Він вирішив повторити результат розрахунку і, щоб заощадити час, ввів у комп’ютер округлене число 0,506 замість потрібного 0,506 127. Після цього пішов пити каву. Повернувшись, Лоренц несподівано виявив, що результат повторного розрахунку – графік – спочатку був ідентичним першому, уже роздрукованому, а потім почав стрімко з ним розходитися. Так з’ясувалося, що в будь-яких фізичних системах навіть незначні зміни початкових умов призводять у майбутньому до масштабних і часто несподіваних наслідків.

Людина є втіленою божественно-духовною сутністю. Вона має свободу вибору і володіє здатністю аналізувати допущені помилки, отримувати нові знання, свідомо керувати програмою свого життя. Досягти успіху в моделюванні власного майбутнього може лише той, хто глибоко вірить у власні сили і в існування Вищих Сил, які допомагають людям на шляху їхнього еволюційного просування. До кожного з нас звернені слова Ісуса Хреста1 про виняткову важливість віри: «Майте віру Бога. Істинно кажу вам, що хто скаже цій горі: двигнись і кинься в море, та не сумніватиметься у своїм серці, але віруватиме, що відбувається те, що каже, – буде йому так. Тому й кажу вам: коли молитесь і просите, віруйте, неначе все вже отримали, і буде вам».

Силою віри Ісус зцілював недужих, виганяв нечистих духів, утихомирював бурю на морі, творив різноманітні чудеса. Звертаючись до жінки, яка зцілилася від тривалої недуги самим лише дотиком до його одежі, Ісус сказав: «Дерзай, дочко! Віра твоя спасла тебе».

Слово дерзати означає діяти сміливо, рішуче, прагнути до змін, до чогось нового. Тож доля завжди є прихильною до тих, хто готовий із вірою в серці рухатися вперед і вгору. Якщо ж людина відмовляється чути поклики своєї душі, зупиняється в розвитку і духовно деградує, вона починає отримувати від Всесвіту тривожні сигнали і знаки, які попереджають її про небезпеку. Пауло Коельйо у книжці “П’ята гора” пише про це так: «Милість Бога безмежна, але Він невмолимий у своїй суворості до тих, хто не наважується дерзати».

Ті сміливці, котрі обирають шлях реалізації свого боголюдського потенціалу, мають бути особливо пильними та уважними. Якщо ваша душа співає, а в житті все складається гармонійно і легко – значить, ви рухаєтеся у правильному напрямі. Якщо ж починають переважати негативні емоції, з’являються драматичні проблеми (хвороби, нещасні випадки, матеріальні втрати, руйнування гармонії в особистих стосунках) – значить, ваша поведінка є неправильною і ви потрапили під «виховний процес» Вищих Сил. Аналіз і виправлення помилок допомагають іти шляхом самореалізації більш усвідомлено, впевнено і безболісно.

Чим вище піднімається людина еволюційними сходинками, чим духовнішою вона стає, тим більшим є її вплив на тонкі плани Всесвіту. Тому потрібно бути дуже уважними і витриманими у своїх думках, мріях і судженнях. Дослухаючись до голосу інтуїції, читаючи втілені у знаках послання Вищих Сил, можна легко уникнути багатьох труднощів і перешкод. Навіть ортодоксальна православна церква визнає важливість прикмет, які попереджають людину про небезпеку чи, навпаки, вказують на обраний нею правильний шлях2.

Плануючи майбутнє, слід правильно формулювати свої бажання. Адже вони здійснюються! Для оволодіння мистецтвом програмування майбутнього необхідно знати кілька важливих принципів.

Бажання здійснюються частіше у тих людей, які вміють бути вдячними життю за все, що вони мають. Наповненість любов’ю, радісний, піднесений настрій, відчуття щастя – це показники високого енергетичного тонусу, що так само сильно впливає на реалізацію мрій.

Дуже важливо, аби бажання були максимально конкретними і такими, яких реально можна досягти в заздалегідь визначений термін. Добре починати із простіших бажань і, вправляючись у їхньому здійсненні, поступово переходити до реалізації все більш складних своїх прагнень.

Варто пам’ятати, що, мріючи і прагнучи до здійснення мрій, потрібно завжди співвідносити бажання зі своїми здібностями, фізичними і психічними можливостями. Однією з найбільших помилок людини можуть стати її завищені, нереалістичні прагнення. У знаменитій пушкінській казці про золоту рибку символічно показано, яким сумним може бути фінал для того, хто не вміє радіти досягнутому, не вміє бути вдячним долі за все те хороше, що має, і тішить власне самолюбство, зневажаючи та ображаючи інших людей, нав’язуючи їм свою волю. Кожному варто замислитися над питанням: якщо ми не здатні радіти тому, що є, то як тоді ми зможемо радіти тому, що буде?

Для ефективної матеріалізації необхідно якомога детальніше, яскравіше уявляти те, чого ви хочете. Бажану подію можна побачити так, ніби перед вашим внутрішнім зором показують фільм. Можна записати бажання на папері, можна намалювати, вишити чи виліпити свою мрію. Це будуть такі собі чарівні «нагадувачі», про які ніхто, крім вас, знати не повинен. Візуалізація має супроводжуватися приємними емоціями і відчуттями, оскільки підсвідомість реагує саме на емоційні переживання. Одним із найбільш продуктивних відчуттів є радісне хвилювання. Створивши в уяві потрібну картинку, слід певний час утримувати перед своїм внутрішнім зором цей образ. Незабаром підсвідомість добре засвоїть дану їй команду, а уявна картинка отримає достатньо психічної енергії для своєї матеріалізації.

Досягти мети можна значно швидше, якщо використовувати афірмації – позитивні твердження, сформульовані від першої особи в теперішньому часі, ніби бажана подія вже відбулася. При формулюванні афірмацій потрібно уникати вживання частки не, слів із негативним змістом; потрібно говорити про те, чого ви хочете, а не про те, чого не хочете. Якщо людина чогось сильно боїться – хвороби, бідності чи провалу під час іспиту, – то може підсвідомо створити негативне твердження, сповнене потужної енергії страху. А Всесвіт, який розуміє нас буквально, обов’язково його реалізує – так само, як реалізує всі наші мрії і бажання. Чим більше афірмація містить енергій радості, ентузіазму і натхнення, тим швидше мрії будуть втілюватися у життя.

Фахівці радять при формулюванні афірмацій використовувати слово вирішую. Тоді позитивні твердження можуть бути, наприклад, такими: «Я вирішую бути здоровим і щасливим», «Я вирішую, що моя праця на новій посаді приносить мені задоволення і потрібний для мене рівень достатку», «Я вирішую, що в мене завжди достатньо коштів для забезпечення моїх потреб і бажань». Використання слова вирішую значно посилює ефективність афірмацій, і вони стають потужним інструментом самонавіювання, адже легко сприймаються підсвідомістю завдяки тому, що задіяний механізм особистого вибору і вольового рішення людини. Дуже важливо точно формулювати свої бажання і вказувати, чого конкретно ви хочете досягти, наприклад: «Я вирішую заробити в цьому році 250 тисяч гривень» або «Я вирішую тричі в тиждень займатися спортом, щоб стати сильною і здоровою» 3.

Одна з найважливіших умов використання позитивних тверджень полягає в тому, що кожен із нас має вирішувати лише за себе. Воля людини – священна, і ніхто не має права нав’язувати будь-кому власне бачення реальності, навіть якщо керується при цьому найшляхетнішими мотивами. Потрібно так формулювати афірмації, щоб не відбувалося втручання у природний процес життя інших людей, із якими ми так чи інакше пов’язані. Наприклад, стверджуючи «Я вирішую відчувати, що керівник високо цінує мої заслуги», ми не прагнемо змінити цю людину, а ухвалюємо рішення лише щодо своєї реакції на її поведінку. Це допомагає контролювати власні емоції, зосереджуватися на позитивних аспектах взаємин4.

Обрані цілі мають бути екологічними. Це надзвичайно важлива умова правильного програмування свого життя! Унаслідок виконання наших бажань ніхто не повинен постраждати, і, прагнучи здійснення мрій, потрібно обов’язково враховувати інтереси всього суспільства, природи загалом. Якщо ми бажаємо добра для планети і сумлінно трудимося, не порушуючи законів світобудови, то посіяне нами насіння добрих задумів і мрій неодмінно проросте і віддячить щедрим урожаєм.

Іноді людині буває важко відрізнити істинні бажання душі від бажань, нав’язаних іншими людьми або власним неспокійним розумом. Тому важливо завжди дослухатися до свого внутрішнього голосу і діяти, відстежуючи правильність учинків за тими позитивними чи негативними подіями, які з вами відбуваються.

Нарешті, коли правильно виконано всі дії, бажання слід відпустити у «вільне плавання», не хвилюючись щодо часу і способів його здійснення. Потрібно вміти відчувати тонку межу, що відділяє етап візуалізації та формулювання бажання і той момент, коли необхідно розслабитися і заспокоїтися, довірившись Вищим Силам. Це дуже важливий принцип матеріалізації мрій, про який знають далеко не всі. Треба вчитися довіряти Всесвіту реалізацію наших планів. Життя має безліч варіантів розвитку подій, безліч можливостей для того, щоб сповнити всі наші бажання. І ми не можемо передбачити всі ті шляхи, якими до нас прийде омріяне. Наприклад, машину, можливо, зовсім і не доведеться купувати – її можна виграти в лотерею чи отримати в подарунок.

Цінні поради щодо формулювання і реалізації намірів дає Валерій Синельников: «Не зациклюйтеся на своїх бажаннях. Не будьте їхніми рабами. Бо що сильніше ти прив’язуєшся, то більше ти можеш втратити. Пам’ятайте, що будь-яка річ у цьому світі – це ще не мета всього вашого життя. Це всього лише спосіб для вашого життя, для здійснення вашого призначення у цьому світі»5.

А знавці відичної традиції переконують, що доля людини змінюється, стає кращою і світлішою, якщо вона любить своїх ближніх і турбується про них, здійснює добрі вчинки, вкладає енергію у творення добрих справ. І тоді в її життєвий простір, сповнений чистоти, радості, духовного служіння, приходять світлі люди і позитивні події.

Важливим життєвим дороговказом можуть бути звернені до кожного з нас слова Блаженнішого Любомира Гузара: «Працюй, ніби все залежить від тебе. А молися до Господа, ніби все залежить від Нього». Лаконічна і водночас містка латинська формула Ora et labora (Молись і працюй) допомагає правильному розумінню і гармонійному поєднанню духовних і матеріальних цінностей буття.

Людям потрібно вчитися довіряти Всесвіту у вирішенні своїх проблем, розвивати інтуїцію, прислухатися до тілесних відчуттів. Багатьом відомі слова німецького релігійного мислителя і письменника Фрідріха Крістофа Етінґера: «Господи, дай мені сили, щоб спокійно прийняти те, що я не можу змінити, дай мені мужність, щоби боротися з тим, що я маю змінити, і дай мені мудрість, щоб я зміг відрізнити одне від іншого».

Застосовуючи ці мудрі поради у своєму житті, ми отримуємо можливість досягати одночасно кількох цілей: заспокоюємо власний розум, не вносимо у простір емоційні збурення, які заважають гармонійному формуванню подій, зрештою, визнаємо Божу волю пріоритетною стосовно наших бажань і устремлінь.

Звичайно, для того, щоб здійснилися мрії, потрібно діяти, бути активними. Якщо є бажання виграти в лотерею, то принаймні слід придбати лотерейний білет. Успіх у будь-якій справі залежить від того, скільки енергії буде вкладено у її реалізацію. Недаремно ж українці кажуть: удача не любить ледачих.

Ті, хто прагне творити своє позитивне майбутнє, повинні бути реалістами і розуміти, що на шляху до перемоги на них можуть чекати численні перешкоди. Варто постійно зберігати баланс між бажанням успіху і готовністю до розвитку гіршого сценарію. Реалістичне сприймання дійсності допомагає позбутися недоліків так званого перебільшеного позитивного мислення. Якщо людина тверезо ставиться до можливості, що щось піде не так, як їй хотілося, то вона може свідомо знизити рівень своїх очікувань і трансформувати тривогу в активні дії, спрямовані на те, щоб уникнути ймовірних небезпек. Поєднання позитивного мислення з усвідомленням можливих ризиків і готовністю досягати успіху за будь-яких обставин допомагає позбутися самозаспокоєння, яке ґрунтується на вірі в те, що зміни можуть відбутися без зусиль.

Корені майбутнього заховані в минулому. Здається, що можна змінити, якщо подія вже відбулася і сьогодні ми пожинаємо плоди вчиненого раніше? Так, справді, ми не можемо змінити минуле, але нам цілком під силу змінити своє ставлення до нього. Потрібно вміти прощати – себе і тих людей, через яких ви колись зазнали болю. Американська письменниця і психолог Луїза Хей, відома в усьому світі як одна із засновників руху самодопомоги, писала: «Я знаю з власного досвіду, що коли в житті виникають проблеми, то це означає, що нам потрібно когось пробачити. Прощення “розчиняє” образу».

Прощення звільняє людину від жалю за минулим і від страху за майбутнє. Дуже важливо зрозуміти власні помилки, врахувати пройдені життєві уроки й усвідомлено моделювати своє нове життя, нову реальність.

Гаутама Будда, якого називають людиною, котра багато століть тому заклала підвалини сучасної когнітивної психології, навчав восьми принципам, завдяки яким людина може успішно рухатися шляхом духовної еволюції (так званий серединний шлях). Це такі принципи, чи доброчинності: правильне розуміння, правильна рішучість (намір), правильне мовлення, правильні вчинки, правильний спосіб життя, правильне зусилля, правильна усвідомленість і правильне зосередження.

Для досягнення обраних цілей корисно згадувати приємні і щасливі миттєвості минулого – їхня позитивна енергія обов’язково наповнить світлом і радістю миті життя сучасного. Є багато практик перепрограмування свого життя, одна з них – це техніка системних розстановок. Також можна скористатися методикою ментального перепрограмування, згідно з якою треба яскраво і чітко уявити, що з неприємної ситуації, яка з вами відбулася колись, ви вийшли переможцем.

Використання таких ментальних технік допомагає стирати негативні, травматичні спогади, змінює нейронні зв’язки в мозку, дає відчуття впевненості у власних силах. Відчуваючи себе рішучою, наполегливою, здатною подолати складні життєві випробування, людина випромінює сильну позитивну енергію, яка, згідно з принципом подібне притягується до подібного, створює довкола неї потужний простір для формування майбутніх сприятливих, світлих подій.

У 1952 році американський письменник-фантаст Рей Бредбері написав оповідання «І гримнув грім». У ньому розповідається про те, як чоловіки, що мандрували у часі, потрапили в дуже далеке минуле, і там один із них необережно розчавив метелика. Повернувшись із дивовижної часової мандрівки, герої оповідання з жахом виявили, що ця непримітна подія кардинально змінила майбутнє і на їхній батьківщині у США під час виборів несподівано отримав перемогу політик-диктатор. Так символічно знаменитий письменник намагався донести до людства думку: кожна подія, кожен вчинок мають значення, якими б незначними вони не здавалися; як добро, так і зло примножуються лавиноподібно і здатні цілком змінити життя на планеті. В одному з інтерв’ю Рей Бредбері звертався до читачів: «У той самий момент, коли ти збираєшся вчинити зло, зроби добро. Не завтра. Не післязавтра. А саме зараз. Ця мить належить тобі. Хапайся за неї, як за золоту нитку».

За сюжетом відомого фантастичного фільму «Денна варта» головний герой наполегливо шукає «крейду долі», за допомогою якої можна «переписати» події минулого і таким чином змінити майбутнє. Фільм має оптимістичний фінал: після тяжких випробувань героєві таки вдалося знайти чарівну крейду, виправити допущену ним помилку і змінити на краще своє життя і життя інших людей.

Кожна людина володіє здатністю трансформувати негативне минуле, за допомогою світлих думок і вчинків змінювати несприятливі сценарії власного життя. Усе, що для цього потрібно, – вміти прощатися із сумними, драматичними спогадами і почуттями, вміти прощати і проявляти любов та вдячність до тих, хто жив до нас, до тих, хто живе поряд із нами. Любов не має часових і просторових меж. В інформаційному полі планети паралельно співіснують минуле, сучасне і майбутнє, душі мертвих, живих і ненароджених. Випромінюючи у простір хвилі любові, обираючи творення добра, ми дістаємо змогу отримуємо можливість безпосередньо впливати на фізичну реальність, змінюючи майбутнє на благо всього людства.


1 Гелленське (давньогрецьке) слово хрестос (χρηστoς) є дуже давнім, воно часто зустрічається у творах античних авторів. У різних контекстах це слово позначає такі якості: «хороший, найкращий, добрий, доброзичливий, щасливий, успішний, сприятливий, порядний, чесний, впорядкований, облаштований, корисний, благотворний, шляхетний, благородний». Цим словом також називали людей, які досягли високого рівня просвітлення, мудрості, святості, досконалості, божественної свідомості. У Євангелії стосовно Ісуса слово Хрестос означає Боголюдину (Див.: Каганець І. В. Пшениця без куколю: Хрестове Євангеліє без вставок і спотворень. – Тернопіль: Мандрівець; Львів: Агенція релігійної інформації, 2006. – С. 29).

2 Сестра Стефания. Как ангелы человеку дают приметы-подсказки. – СПб.: Веды, 2009.

3 Энтони Р. Хватит думать! Действуй! – Минск: Попурри, 2012. – C. 124–128.

4 Наведемо один із прикладів подібних позитивних тверджень: «…я вирішила вважати, що його (чоловіка. – І. Н.) батьки мене просто обожнюють» (Дракермен П. Французьке виховання. – К.: Критика, 2016. – С. 33).

5 Синельников В. В. Сила наміру. – К.: Лотос, 2009. – С. 120.

15 березня 2014 року, Київ
15 березня 2014 року, Київ, акція на підтримку сонячно-блакитного Прапора Волі
Наші інтереси: 

Пізнаємо закони життя, вдосконалюємо себе і навколишній світ.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

Дякую за викладення вельми доброї інформації.

Коментарі

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

Дякую за викладення вельми доброї інформації.

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Гарна фотка! Здається, то я фотографувала, бо Зірка тримає мій прапор.