Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Лана Зеркаль – про Північний потік-2, міжнародну ситуацію і реформи в Україні

Категорія:

Газопровід Північний потік-2 ще два роки тому був на завершальному етапі будівництва. Потім комітет сенату США з міжнародної політики ввів санкції проти найбільшого міжнародного судна Allseas, яке прокладало труби. Тоді цим почали займатися два російські судна.  

І за два роки Північний потік-2 все ще перебуває на завершальному етапі будівництва. Залишилося добудувати 16 км до морських вод Німеччини та 32 км в данських водах. Росіяни намагаються завершити будівництво до кінця року.

Росіяни не зважають на вимоги сертифікації. Зараз у них немає компанії, яка б забезпечила сертифікацію цього газопроводу. Тобто вони розраховують на те, що зможуть запустити трубопровід без сертифікації. І це напружує. 

Газпром, якому належить Північний потік-2 і Турецький потік, ставить Європу в дуже залежну ситуацію. Вже зараз Газпром підвищує ціни на газ, не постачає обсяги, які потребує Європа, не заповнює газові сховища. Зараз в Європі газові сховища заповнені на 49%. Тож можна тільки уявити, що вони будуть робити, коли матимуть всі інструменти для постачання (або непостачання) газу. 

Лана Зеркаль, радниця міністра енергетики також розповіла про німецьких політиків. Чи будуть вони готові вимагати від росіян виконання всіх правил щодо Північного потоку, чи вони зроблять для росіян якісь виключення, на що і розраховують росіяни. 

Зеркаль пояснила, що будівництво можуть зупинити тільки санкції, а запуск газопроводу можуть зупинити в Німеччині, не надавши дозвіл на роботу цього газопроводу, зважаючи на відсутність сертифікації, на невідповідність компанії, яка займається страхуванням. Росіяни самі собі створили страхову компанію, яка є зараз гарантом. Нова компанія без історії та капіталу є гарантом безпеки Північного потоку-2? Це – нонсенс для Європи. 

Росіяни шантажують Європу, Європа це дозволяє, а Україна хоче компенсацій. На думку Зеркаль, на політичний тиск треба відповідати політичними засобами.

Лана Зеркаль вірить, що поки ще є варіанти, за яких Україна може зберегти статус транзитної держави й бути привабливою для європейських компаній, щоб вони брали участь в роботі української газотранспортної системи.

З 18-ої хвилини слухайте про те, що через п'ять днів після інавгурації президента США Джо Байдена будівництво Північного потоку-2 у водах Данії відновилося. Зеркаль пояснює, що це означає.

22:32 - Запитання від глядачів

28:39 - В якому стані українські реформи?

35:30 - Про імідж України у світі

36:42 - Про очікування від зустрічі Зеленський-Байден

38:47 - Про Путіна і Байдена

43:11 - Порада Зеленському перед зустріччю з Байденом

47:32 - Україна і Китай

51:10 - Про роботу радницею міністра

 

 

Наші інтереси: 

Стежити за міжнародною політикою, особливо, коли в ній бере участь Московія.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Цікаво, невже Лана Зекаль не розуміє тієї очевидної речі, що РФ почне велику війну проти України одразу, як Північний потік - 2 буде запущено? І, що саме це і є найважливішим політичним питанням для всіх нас?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Цікаво, невже Лана Зекаль не розуміє тієї очевидної речі, що РФ почне велику війну проти України одразу, як Північний потік - 2 буде запущено? І, що саме це і є найважливішим політичним питанням для всіх нас?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!