Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Китай і Росія: небезпечний союз, яким легковажить Захід – Financial Times

Категорія:

Уявлення про те, що Росія і Китай ніколи не зможуть по-справжньому подружитися, є хибним і небезпечним.

У той час як багато хто на Заході ігнорує або скидає з рахунків швидке потепління у відносинах між двома країнами, Володимир Путін і Сі Цзіньпін всіляко намагаються хвалити один одного, демонструючи міцну чоловічу дружбу, що зароджується між ними.

За словами Путіна, Сі - єдиний іноземний лідер, з яким він відзначав свій день народження (чаркою горілки і тарілкою ковбаси). Сі, зі свого боку, недавно назвав російського президента своїм «найкращим і найближчим другом», а також нагородив його китайським орденом дружби.

На це навмисне позування можна не звернути уваги, проте жести такого роду, якими обмінюються диктатори, надзвичайно важливі для їх систем. У 2013 році Сі Цзіньпін став керівником КНР, і свій перший закордонний візит він здійснив до Москви. З тих пір два лідера зустрічалися щонайменше 26 разів.

Зрозуміло, що самолюбство Росії зачепили, оскільки сьогодні дві країни абсолютно очевидно помінялися ролями. Якщо Радянський Союз був для Китаю «старшим братом», то сьогоднішня Росія стала для нього молодшою ​​сестрою. Однак Китай всіляко намагається оберігати самолюбство Москви. Він говорить про дві країни як про рівних, тішить его Путіна і пропонує його довіреним особам і порадникам вигідні контракти.

Сили у двох країн далеко не рівні, оскільки російська економіка приблизно в 10 разів менше китайської, проте економічні відносини виключно важливі для обох сторін. Китай є найбільшим у світі імпортером нафти, а Росія в минулому році стала для нього головним постачальником. Крім того, Пекін дав Москві кредитів на десятки мільярдів доларів, щоб застовпити майбутні нафтові і газові поставки.

Для Китаю дуже важливим є та обставина, що нафту з Росії не потрібно перевозити танкерами через стратегічні «пляшкові горлечка», такі як Малаккська протока і Аденська затока, де ці судна легко можуть перехопити американські військові.

Але важливішим за економічні зв'язки є  військові взаємини між двома сусідами. Під час своєї першої закордонної поїздки, яка відбулася в квітні, новий міністр оборони КНР Вей Фенхе (Wei Fenghe) відвідав Москву, де зробив недвозначну заяву.

«Китайська сторона прибула сюди, щоб продемонструвати американцям тісні зв'язки між збройними силами Китаю і Росії, - заявив він своєму російському колезі. - Ми приїхали підтримати вас».

Знову ж таки, це не просто дружня риторика. До недавнього часу кораблі китайських ВМС не відходили далеко від своїх берегів, і така ситуація зберігалася протягом століть. Але сьогодні вони регулярно проводять спільні навчання з російським військово-морським флотом в Японському і Середземному морях.

Росія багато років відмовлялася продавати Китаю найсучасніші системи озброєнь, але зараз вона змінила свою точку зору. У травні Пекін влаштував демонстрацію сили в небі над демократичним і незалежним Тайванем, направивши туди новітні винищувачі російського виробництва.

Найважливіше, що об'єднує дві країни, це ідеологія. Сі і Путін - самовладні правителі з диктаторськими замашками. Обидва відчувають відразу до представницького правління і дуже бояться, що коли-небудь їх влада буде повалена в ході «кольорової революції» за підтримки США.

Їх зближення і все більш міцні обійми - це в рівній мірі результат неприязні до США і світового порядку, в якому панує Америка, і їх спільних інтересів, які все більше зміцнюються.

Наші інтереси: 

Стежимо за розвитком подій. Зближення РФ-КНР це результат неприязні до США і загроза світовому порядку, в якому панує Америка.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи