Зображення користувача Леонід Українець.

Есперáнто — штучна мова, створена Людовиком Заменгофом у 1887 році на основі деяких європейських мов. Граматика є простою і суворо нормалізованою. Есперанто є однією з найпопулярніших штучних мов у світі.

Особливості

Есперанто можливо вивчити швидше, ніж будь-яку національну мову завдяки простій і правильній побудові, адже граматика складається лише з 16 правил без винятків. Видатний мовознавець та психотерапевт Клод Пірон відзначав доступність вивчення мови з практики опанування англійської японськими, китайськими та корейськими школярами: ті, що вклали на навчання і практику есперанто від 50 до 200 годин — здатні розмовляти цією мовою як психічно здорові люди; на противагу тим, що вивчають англійську протягом 1500 годин. Завдяки комбінаторному принципу граматики, послуговування мовою есперанто багаторазово зменшує навантаження на пам'ять та активізує творчі нахили. За допомогою невеликої кількості словотворчих елементів (10 префіксів, 35 суфіксів та 11 закінчень), від кожного кореня можна самостійно створювати від 20 до до 100 слів. Володіння есперанто значно полегшує вивчення іноземних мов.

Абетка

Абетка есперанто складається з 28 букв, що відповідають 28 звукам, серед котрих: 5 голосних, два напівголосні і 21 приголосний звук. Читання букви не залежить від її положення в слові. Наголос у словах завжди падає на передостанній склад.

літера вимова назва
1 A a а a
2 B b б bo
3 C c ц co
4 Ĉ ĉ ч ĉo
5 D d д do
6 E e е e
7 F f ф fo
8 G g ґ go
9 Ĝ ĝ дж ĝo
10 H h г ho
11 Ĥ ĥ х ĥo
12 I i і i
13 J j й jo
14 Ĵ ĵ ж ĵo
15 K k к ko
16 L l л(ь) lo
літера вимова назва
17 M m м mo
18 N n н no
19 O o о o
20 P p п po
* Q q к kuo
21 R r р ro
22 S s с so
23 Ŝ ŝ ш ŝo
24 T t т to
25 U u у u
26 Ŭ ŭ ў, у нескладове ŭo
27 V v в vo
* W w в, у нескладове duobla vo
* X x кс, ґз ikso
* Y y і, и igreka, ipsilono
28 Z z з zo

Граматика

Л.Заменгоф, розробляючи граматику своєї мови, зробив детальний аналіз майже 20 мов, переважно європейських. Вибравши з граматик найбільш спільне.

  1. Артикль існує тільки означений — la: для усіх родів, чисел та відмінків .
  2. Іменники утворюються за допомогою закінчення — о, у множині додається закінчення -j, відмінки створюються за допомогою прийменників: родовий — de, давальний — al, орудний — per, місцевий — sur та багато інших, для знахідного додається закінчення — n.
  3. Прикметники утворюються за допомогою закінчення — а. Множина та відмінки утворюються так само, як у іменників. Ступені порівняння: pli — більш (ol — ніж), plej — найбільш (el — з).
  4. Числівники: 1 — unu, 2 — du, 3 — tri, 4 — kvar, 5 — kvin, 6 — ses, 7 — sep, 8 — ok, 9 — naŭ, 10 — dek, 18 — dekok, 20 — dudek, 100 — cent, 1000 — mil. Для порядкових числівників додається закінчення — а.
  5. Займенники: mi — я, vi — ви, li — він, ŝi — вона, ĝi — він, вона, воно (для предметів), ni — ми, ili — вони. Для присвійних додається — a.
  6. Дієслова утворюються за допомогою закінчень: неозначені — і, теперішній час — as, минулий час — is, майбутній час — os, умовний спосіб — us, наказова форма — u.
  7. Прислівники (похідні) утворюються за допомогою закінчення — е. Ступені порівняння так само, як у прикметників.
  8. Усі прийменники вживаються з називним відмінком.
  9. Кожне слово читається так, як воно написано.
  10. Наголос завжди падає на передостанній склад.
  11. Складні слова утворюються злиттям простих слів.
  12. У реченні може бути тільки одне заперечення.
  13. Для зазначення напрямку у місцевому відмінку додається закінчення — n.
  14. Якщо жоден прийменник не передає необхідний сенс, вживається неозначений прийменник je.
  15. Міжнародні слова вживаються без змін, приймаючи орфографію есперанто.
  16. Закінчення іменника та артикля можуть замінятися на апостроф (зокрема у поезії).

Допоміжні слова

Таблиця займенників і часток

Поширеность

ЮНЕСКО звернулась до держав, що входять до неї, і до міжнародних організацій з пропозицією запровадити вивчення есперанто в школах і використовувати цю мову в міжнародному співробітництві. Станом на 2006 рік есперанто викладають у 63 вишах 23 країн. Періодичне друковане та інтернет-видання «El Popola Ĉinio» головного інформаційного китайського державного порталу мовою есперанто esperanto.china.org.cn публікує регулярний відео-журнал. У 2011 році уряд Британії укомплектував свій штат есперанто-перекладачами.

В Україні

Перший осередок шанувальників і пропагандистів есперанто в Україні зорганізували 1890 року в Одесі. Перший підручник Есперанто в Україні виданий знаним українським есперантистом Михайлом Юрківим в Тернополі, в 1907 році. В 1913 році під редакцією Ореста Кузьми виходить перше українське есперантське періодичне видання — журнал Ukraina Stelo.

Линки

Пісні мовою есперанто