Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Коронавірус не вплинув на рівень смертності в США – дослідження Університету Джонса Гопкінса

Категорія:

Світ:

Уханьський коронавірус дуже далекий від тієї загрози, яку малюють Ентоні Фаучі та інші представники уряду. Університет Джонса Гопкінса опублікував дослідження, в якому показав, що новий вірус не вплинув на смертність у США. З незрозумілих причин цю статтю було вилучено з сайту університету, але вона досі доступна завдяки Wayback Machine.

20120404.jpg

Структура загальної смертності за віковими групами з початку лютого до початку вересня 2020 року за даними CDC

Видалений оригінал статті "A closer look at U.S. deaths due to COVID-19"

Загальний висновок полягає в тому, що новий коронавірус насправді не становить особливої загрози, адже загальна смертність цього року майже не змінилася у порівнянні з попередніми роками – попри наявність COVID-19.   

Публікуємо повний переклад згаданої статті: 

Зараз США посідають перше місце серед загальної кількості випадків захворювання на COVID-19, нових випадків за день та смертності. Женев'єва Бріанд (Genevieve Briand), асистентка директора програми прикладної економіки в університеті Джонса Гопкінса, критично проаналізувала вплив COVID-19 на смерті в США, використовуючи дані Центру контролю та профілактики захворювань (Centers for Disease Control and Prevention  CDC) на своєму веб-семінарі.

З середини березня до середини вересня загальна кількість смертей у США досягла 1,7 мільйона, з них 200 тисяч або 12% від загальної кількості смертей пов'язані з COVID-19. Замість того, щоб дивитись безпосередньо на смертність від COVID-19, Briand зосередилася на загальній смертності за віковою групою і на причинах смертей та використала цю інформацію, щоб пролити світло на наслідки COVID-19.

Вона пояснила, що важливість COVID-19 для смертності у США можна повністю зрозуміти лише якщо порівняти їх із загальною кількістю смертей у Сполучених Штатах.

Отримавши дані на веб-сайті CDC, Briand склала графік, який показує відсоток загальної смертності за віком з початку лютого до початку вересня, що включає доковідний період і період, коли рівень інфекції виріс.

Дивно, але смерть людей похилого віку залишалася такою ж самою – як до, так і після COVID-19. Оскільки COVID-19 в основному вражає людей похилого віку, експерти очікували збільшення відсотка смертей у старших вікових групах. Однак цього збільшення не видно з даних CDC. Насправді відсоток смертності серед усіх вікових груп залишається відносно однаковим.

"Причиною того, що ми маємо більшу кількість заявлених смертей від COVID-19 серед людей старшого віку, ніж у молодших, є просто те, що кожен день в США люди старшого віку помирають у більшій кількості, ніж молодші особи", – сказала Briand.

Вона також зазначила, що спостерігається від 50 до 70 тисяч смертей як до, так і після COVID-19, вказуючи на те, що така кількість смертей була нормальною задовго до появи COVID-19. Отже, COVID-19 не тільки не впливав на відсоток смертності людей похилого віку, але й не збільшував загальної кількості смертей.

Цей аналіз даних говорить про те, що на відміну від припущень більшості людей, кількість смертей від COVID-19 не викликає тривоги. Насправді COVID-19  відповідно не впливає на смертність у Сполучених Штатах.

Багатьох це шокує. Як це так, що дані так далеко від нашого усвідомлення?

Щоб відповісти на це запитання, Briand перенесла свою увагу на кількість смертей за різними причинами, починаючи з 2014 по 2020 рік. У 2020 році спостерігається раптове збільшення смертності через COVID-19. Це не дивно, оскільки COVID-19 з’явився в США на початку 2020 року, і, отже, смертність від COVID-19 після цього різко зросла.

Аналіз смертності за причиною смерті у 2018 році показав, що характер сезонного збільшення загальної кількості смертей є результатом зростання смертності за всіма причинами, причому серед найбільших – хвороби серця, респіраторні захворювання, грип та пневмонія.

«Так справді відбувається щороку. Щороку в США, коли ми спостерігаємо сезонні підйоми та падіння, у нас спостерігається збільшення смертності з усіх причин», – зазначила Briand.

Дивлячись на дані 2020 року під час такого сезонного періоду, смертність, пов’язана з COVID-19, перевищувала кількість смертей від серцевих захворювань. Це було вкрай незвично, оскільки хвороби серця завжди переважали й були головною причиною смертності.

Однак, уважніше розглядаючи цифри смертності, вона помітила дивні речі. Порівнюючи кількість смертей за причиною смерті в такий (сезонний) період у 2020 і у 2018 роках, вона помітила, що замість очікуваного різкого зростання за всіма причинами спостерігалося значне зменшення смертності через серцеві захворювання. Виглядає ще більш дивним: як видно на графіку нижче, це раптове зниження смертності спостерігається і з усіх інших причин.

Ця тенденція повністю суперечить закономірності, яка спостерігалась у всі попередні роки. Цікаво, що, як показано в таблиці нижче, загальне зменшення смертності від інших причин майже точно дорівнює збільшенню смертності від COVID-19. За словами Briand, можна припустити, що кількість смертей від COVID-19 помилкова.

Дослідниця вважає, що смертність від серцевих захворювань, респіраторних захворювань, грипу та пневмонії може натомість попадати в категорію смертей від COVID-19.

CDC класифікував усі випадки смерті, пов'язані з COVID-19, просто як смертність від COVID-19. Навіть пацієнти, які помирають від інших основних захворювань, але інфіковані COVID-19, зараховуються до смертності від COVID-19.

Це, мабуть, основне пояснення того, чому смертність від COVID-19 різко зросла, тоді як смертність від усіх інших захворювань зазнала значного зменшення.

«Все це вказує на відсутність доказів того, що COVID-19 спричинив надзвичайне зростання кількості смертей. Загальна кількість смертей не перевищує нормальних цифр смертності. Ми не знайшли доказів протилежного», – підсумувала Briand.

В інтерв’ю The News-Letter вона звернула увагу на питання того, чи можна вважати помилкою кваліфікацію смерті від COVID-19, адже інфекція могла загостритися і навіть призвести до смерті від інших основних захворювань.

"Якби це [кількість померлих від COVID-19] не було помилкою, то те, що ми мали б спостерігати, було б збільшення кількості серцевих нападів та збільшення кількості COVID-19. Але зменшення кількості серцевих нападів та всіх інших причин смерті не дає нам іншого вибору, як вказати на те, що то була неправильна класифікація", – сказала Briand.

Іншими словами, вплив COVID-19 на смертність у США вважається проблемою лише тоді, коли він збільшує загальну кількість смертей або кількість очікуваних смертей з інших причин, що обтяжені COVID-19 значною мірою. Оскільки природна кількість загальних смертей за всіма причинами до і після COVID-19 залишається незмінною, навряд чи можна сказати, що до них має відношення COVID-19.

Briand також зауважила, що потрібно зробити більше досліджень та зібрати даних, щоб точно розшифрувати вплив COVID-19 на смертність у Сполучених Штатах.

Під час розмови Briand постійно наголошувала, що, хоча COVID-19 є серйозною національною та глобальною проблемою, суспільство ніколи не повинно забувати дивитися на загальну картину, на смертність загалом.

Смерть коханої людини, чи то від COVID-19, чи з інших причин, завжди трагічна, пояснила Briand. Кожне життя однаково важливе, і нам слід нагадати, що навіть під час глобальної пандемії ми не повинні забувати про трагічну загибель людей з інших причин.

За словами Briand, надмірне перебільшення числа смертей від COVID-19 може бути зумовлене постійним наголошенням на смертях, пов’язаних з COVID-19, та звичайним ігноруванням смертності з інших природних причин.

Наші інтереси: 

Розуміти, що паніка і страх, які нагніталися і досі продовжують нагнітатися у зв'язку із ковідом, – необхідний елемент коронавірусної афери. Якщо раціонально проаналізувати показники смертності, переконуєшся, що нема ніякої пандемії від "смертоносного вірусу".

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

кухарі так само зайві, як і вояки.більше брахманів.радію

Коментарі

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

кухарі так само зайві, як і вояки.більше брахманів.радію