Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Кабмін затвердить державну цільову програму для зміцнення статусу української мови

Кабмін повинен створити експертну групу для аналізу сучасної мовно-культурної ситуації в Україні та затвердити державну цільову програму на 2018-2028 роки, спрямовану на забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної.

Указ Президента № 156/2018 "Про невідкладні заходи щодо зміцнення державного статусу української мови та сприяння створенню єдиного культурного простору України" опублікований на сайті глави держави.

"Утворити у місячний строк із залученням представників державних органів та органів місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства, провідних вітчизняних вчених і міжнародних фахівців експертну групу для здійснення комплексного аналізу сучасної мовно-культурної ситуації в Україні, розроблення за результатами такого аналізу критеріїв оцінки ефективності державної мовної політики і політики у сфері культури та механізмів моніторингу мовно-культурної ситуації на постійній основі", - йдеться у документі.

Крім того, уряд має розробити у двомісячний строк з урахуванням пропозицій експертної групи та затвердити державну цільову програму на 2018 - 2028 роки, спрямовану на забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя, створення єдиного культурного простору України та збереження цілісності культури.

Згідно з указом у програмі повинні бути передбачені заходи щодо зміцнення державного статусу української мови, вироблення дієвих механізмів її захисту та розвитку; забезпечення обов'язковості використання державної мови посадовими і службовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування вимог; покращення якості викладання державної мови тощо.

Також планується запровадити сертифікаційний іспит з української мови для осіб, які подають клопотання про прийняття до громадянства України.

Крім того, обласні адміністрації мають розробити у двомісячний строк після затвердження урядової програми щодо зміцнення позицій української мови відповідні регіональні програми.

Наші інтереси: 

Конкретні кроки для покращення ситуації на урядовому рівні. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи