Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Експеримент «Діамантова принцеса»: ризики від коронавірусної хвороби COVID-2019 перебільшені в багато разів

Спецтема:

Ідеальні умови для визначення смертності та летальності від зараження коронавірусом SARS-CoV-2 виникли на круїзному лайнері Diamond Princess. Завдяки йому людство отримало найрелевантніші на сьогодні дані щодо реальних властивостей китайського коронавірусу.

200325kruyiznyylaynerdiamondprincess.jpg

Круїзний лайнер Diamond Princess
Круїзний лайнер Diamond Princess

Хроніка експерименту

20 січня 2020 року 80-річний пасажир з Гонконгу здійснив посадку в японському місті Йокогама, проплив один відрізок маршруту і вийшов у Гонконзі 25 січня. Перебуваючи на судні, він не скаржився на будь-які симптоми захворювання.

Через шість днів після виходу з корабля – 1 лютого – цей пасажир щось відчув, відвідав місцеву гонконзьку лікарню й отримав висновок про зараженість коронавірусом COVID-19. У лікарні повідомили, що він перебуває в стабільному стані, а члени родини, які подорожують з ним, залишаються без симптомів.

Тим часом, після відвідання Гонконгу, лайнер спокійно продовжив круїз і взяв курс на Японію.

4 лютого, коли судно опинилося у японських водах, у перших 10 пасажирів діагностували COVID-19. На берег нікого не випустили, судно поставили на карантин. Увесь цей час на «Діамантовій принцесі» перебувало 3711 людей: 2666 пасажирів і 1045 членів екіпажу

Карантин тривав 15 днів – до 19 лютого. Протягом 20–27 лютого всі пасажири поступово залишили лайнер – повідомляє Diamond Princess Updates.

«Корабель пенсіонерів»

Цей лайнер користується особливою популярністю у людей похилого віку. Останній рейс не став винятком: близько 80% пасажирів становили люди у віці 60 і старше років, 215 мали  80 і більше років, а 11 подолали планку 90 роківповідомляє Reuters. Як уже відомо, ця вікова група є найвразливішою, натомість коронавірус не чіпає дітей, підлітків і молодь. Наприклад, наймолодший італієць, померлий від COVID-19, мав 31 рік.  

Таким чином, популяція Diamond Princess, навіть з врахуванням молодших за віком членів екіпажу, належала до групи ризику. У даному випадку популяція – це спільнота, члени якої перебувають у тісному взаємному контакті на виокремленій території.

Зараження 100%

Від моменту початкового зараження 20 січня до появи перших хворих 4 лютого пройшло 15 днів. Тобто протягом півмісяця пасажири і члени команди вільно спілкувалися, користувалися тими ж самими предметами, дихали тим самим повітрям, доторкалися до тих самих частин корабля, здоровалися, обіймалися і цілувалися. Це означає, що з високою ймовірністю усі члени цієї замкненої популяції заразилися коронавірусом.

Ключові показники

Станом на 16 березня 2020 року з 3711 пасажирів та екіпажу Diamond Princess щонайменше 712 мали позитивний тест на вірус – повідомило японське Міністерство охорони здоров’я, праці та добробуту. Цікаво, що з них  331 (46,5%) були безсимптомними на момент тестування. Серед 381 пацієнта з симптоматикою 37 (9,7%) потребували інтенсивної терапії, а 9 (1,3%) померлиповідомляє Центр з контролю та профілактики захворювань у США.

Наведений вище фактаж дозволяє вирахувати показники летальності та смертності, спричинені коронавірусом. Нагадаємо, що означають ці статистичні показники, які виражаються у відсотках і являють собою міру ризику.

Летальність і смертність – це різні речі

Летальність – це відношення числа померлих до перехворілих. Наприклад, якщо з 300 захворілих померло 30, то летальність становить 30:300*100=10%.

Смертність – це відношення числа померлих до чисельності всієї популяції. Наприклад, якщо з 1000 людей померло 30, то смертність становить 30:1000*100=3%.

А тепер рахуємо

З 712 хворих померло 9, тобто 9:712*100=1,3%. Отже, летальність становить 1% – вмирає один зі ста хворих.

З 3711 заражених померло 9, тобто 9:3711*100=0,2%. Отже, смертність становить 0,2%. Тобто два випадки смерті на тисячу заражених.

Також вартий уваги той факт, що з 3711 отримали позитивний тест на вірус 712, тобто 712:3711*100=19%. Це відповідає наявним узагальненим  оцінкам, згідно з якими прояви хвороби виникають у 20% заражених коронавірусом.

Без симптоматики було 3711-381=3330 осіб. Отже,  3330:3711*100=90%. Тобто у 90% заражених коронавірусом вироблення до нього імунітету відбувається без симптомів хвороби. Тобто 9/10 взагалі не помічає здійснюваний коронавірусом генетичний апгрейд.

Висновок

Оце і все, що треба знати про небезпеку коронавірусу SARS-CoV-2. Вона мізерна:

  • смертність 0,2 %
  • летальність 1%
  • 90% заражених взагалі не відчувають симптомів
  • дітей, молодих і здорових будь-якого віку вірус не чіпає.

Як бачимо, роздуті недобросовісною пропагандою і політиканами уявлення про небезпечність цього вірусу багаторазово перебільшені. Саме про це й розповів провідний інфекціоніст світу професор Дідьє Рауль (фр. Didier Raoult). «У популяції з найвищими ризиками летальність склала 1%. Отже, треба перестати залякувати людей» (див. відео після 3:00) у статті «Коронавірус у Франції: карантинні заходи не працюють, припиніть залякування – Дідьє Рауль, інфекціоніст №1 у світі».

До речі, якщо в популяції половину складають діти та молодь, то наведені вище показники будуть удвічі меншими, адже люди до 30 років не хворіють на коронавірус.  

Використовуючи дані з круїзного лайнера Diamond Princess, професор Стенфордського університету Джон Йоаннідіс (John P.A. Ioannidis) показав, що летальність від Covid-19 з поправкою на вік становить від 0,025% до 0,625%, що менше звичайного грипу. «Чи може рівень смертних випадків Covid-19 бути таким низьким? Ні, кажуть деякі, вказуючи на високий показник у людей похилого віку. Однак навіть деякі так звані коронавіруси легкого або звичайного простудного захворювання, які відомі десятиліттями, можуть мати рівень летальної смертності до 8%, коли вони заражають людей похилого віку в будинках престарілих. Насправді такі «легкі» коронавіруси щороку заражають десятки мільйонів людей, і на них припадає від 3% до 11% тих, хто госпіталізований у США із захворюваннями нижніх дихальних шляхів щороку» – пише професор Джон Йоаннідіс.

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проєкт щедрими дарами.
 
 
Наші інтереси: 

Аналізуємо фактаж, не довіряємо шахраям, клоунам і боксерам. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Якщо в популяції половину складають діти та молодь, то прояви хвороби виникнуть у 10% популяції, а смертність становитиме 0.1% - як у звичайного сезонного грипу.

Рамес Веселий каже:
Цитата:<blockquote class="bb-quote-body">прояви хвороби виникають у 20% заражених коронавірусом</blockquote>

цікаво, що чомусь видодить, що відсоток 20% не залежить від віку ? 60+ дає ті самі 20% ?

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Рамес Веселий.
0
Ще не підтримано

Цитата:
прояви хвороби виникають у 20% заражених коронавірусом

цікаво, що чомусь виходить, що відсоток 20% не залежить від віку ? 60+ дає ті самі 20% ?

Я не меч, я тримаю меч.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Якщо в популяції половину складають діти та молодь, то прояви хвороби виникнуть у 10% популяції, а смертність становитиме 0.1% - як у звичайного сезонного грипу.

Рамес Веселий каже:
Цитата:<blockquote class="bb-quote-body">прояви хвороби виникають у 20% заражених коронавірусом</blockquote>

цікаво, що чомусь видодить, що відсоток 20% не залежить від віку ? 60+ дає ті самі 20% ?

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Круїзні кораблі часто є сприятливими для спалахів інфекційних захворювань через їх замкнене оточення, контакт між мандрівниками з багатьох країн та обмін екіпажами між суднами. На "Diamond Princess" зараження значною мірою сталося серед пасажирів до введення карантину, тоді як зараження екіпажу досягло піку після карантину.

Результати тестування пасажирів та екіпажу на борту "Diamond Princess" продемонстрували високу частку (46,5%) безсимптомних інфекцій на момент тестування. Висока частка безсимптомних інфекцій може частково пояснити високий рівень зараження серед пасажирів та членів екіпажів.

Вірус SARS-CoV-2 було виявлено на різних поверхнях у каютах як симптомних, так і безсимптомних інфікованих пасажирів до 17 днів після того, як каюти були звільнені на "Diamond Princess".

Public Health Responses to COVID-19 Outbreaks on Cruise Ships — Worldwide, February–March 2020

Все, що робиться з власної волі, – добро!