Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«Егоїстичні» вчинки, які вказують на те, що особистість психологічно зріла

9 ситуацій коли треба бути егоїстом: вимагати компенсації, байдикувати, не брати участь у плітках, розділяти особисте і професійне, не бути чиєюсь жилеткою.

Якщо людина вміє охороняти свій особистий простір і інтереси, це часто зустрічає негативну реакцію. Її починають звинувачувати в егоїзмі та інших гріхах. Де ж межа між егоїстичною поведінкою і поведінкою психологічно зрілої особистості? Ukr.Media пояснює.

Егоїзм — це не завжди погано, як більшість з нас звикли вважати. В усьому винне виховання, коли нам казали: «не будь егоїстом», «ти думаєш тільки про себе», «треба ділитися» та ін. Однак, наші егоїстичні прояви не завжди свідчать про те, що ми вчинили неправильно. Припустимо, людина лише перестала бути непомітною і навчилася відстоювати свої інтереси. А це, виявляється, дратує оточуючих. Адже, якщо ви впевнені в собі, ви не залежите від думки інших людей. І часто чуєте на свою адресу звинувачення в егоїзмі.

Не соромтеся робити ці речі:

Вимагати компенсації

Недостатньо висока на вашу думку якість будь-якого обслуговування служить підставою для невдоволення і скарг. Нічого немає поганого в тому, щоб висловити своє незадоволення обслуговуванням, якістю купівлі та обґрунтовано запропонувати виправити ситуацію. Якщо цього не відбувається, ви маєте повне право на компенсацію.

Види компенсації:

  • безкоштовна послуга,
  • повернення дефектного товару,
  • знижка, подарункова картка,
  • компенсація у формі разової суми.

Як правило, адміністрація компетентна вирішувати такі проблеми.

Байдикувати

Якщо ви відчуваєте свою провину із-за низької продуктивності або недотримання строків, це є симптомом заниженої самооцінки в купі з почуттям відповідальності. Проблема в тому, що ми нерідко забуваємо, що час від часу корисно зупинитися, зробити паузу і присвятити час своїй персоні.

Не брати участь у плітках

Плітки на роботі, в дружньому колі — досить поширена звичка, і відмова від участі в них може бути розцінена неадекватно, навіть призводить до конфліктів. Має сенс висловити свою думку відверто, навіть якщо це комусь тон здасться неввічливим.

Розділяти особисте і професійне

Це нормально — просити клієнтів, колег не турбувати вас після 18.00 (19.00 тощо). Не всі розуміють таке прохання. Але здатність диференціювати особистий і професійний простір — це не прояв егоїзму, а спосіб профілактики вигорання.

Займати своє місце

Припустимо, ви знаходитесь у літаку чи поїзді. І тут неодмінно знаходяться персони, які з якоїсь причини горять бажанням помінятися з вами місцями. Якщо ви цього не хочете, можете з чистою совістю цього не робити. І виправдовуватися це зовсім не обов'язково.

Просити підвищення / збільшення заробітної плати

Чому ми часто відмовляємося від просування по службовій драбині? Можливо, нас гризуть сумніви, що ми недостатньо гарні для більш високою і престижної посади. Однак потрібно просити керівника про підвищення, якщо ви упевнені, що «переросли» свою посаду, заслуговуєте кращого і маєте для цього достатній потенціал.

Припинити виступати в ролі чиєїсь жилетки

Якщо подруга методично телефонує вам щодня телефоном, щоб поплакатися і в черговий раз поскаржитися на долю, може, настав час підкоригувати ваші відносини? Дружба покликана дарувати обопільну радість, надихати. А не представляти модель «енергетичний вампір — громовідвід». Потрібно допомагати і підтримувати друзів, це безумовно. Але це можна робити правильно:

  • постаратися допомогти другу перестати відчувати себе жертвою;
  • дати розумну пораду, висловити свою стурбованість;
  • пам'ятати про власний сімейний і психологічний комфорт.

Задумайтеся: з вами дружать або просто використовують.

Робити щось для себе

Приносити користь людям — благородно, але це не завжди закінчується благополучно. Психологічно зріла людина у змозі відокремити власні реальні бажання від нав'язаних ззовні. Забувати про свої персональні мрії у жодному разі не слід.

Не боятися громадської думки

Вміння вільно висловлювати свої емоції і думки притаманне гармонійній, сильній особистості. Така персона не побоїться сказати "ні" зустрічі або відносинам з тим, з ким її не цікаво. Сильна людина має чітко сформовану життєву позицію та погляди. Її дуже важко збити з наміченого життєвого шляху.

Наші інтереси: 

Працювати над собою.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Наталка Хороша.
0
Ще не підтримано

Все точно. Через відсутність бажання пліткувати втратила 95% «друзів». Зате лишилися справжні однодумці, з якими завжди можна обмінятись конструктивними думками.

Коментарі

Зображення користувача Наталка Хороша.
0
Ще не підтримано

Все точно. Через відсутність бажання пліткувати втратила 95% «друзів». Зате лишилися справжні однодумці, з якими завжди можна обмінятись конструктивними думками.

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Цікаво, недотримання строків - це ж порушення власного слова? На мою думку, порушення власного слова, аж ніяк не можна назвати психологічно зрілим вчинком! А просити когось про підвищення -то просто безглуздо! Бо компетентні керівники завжди гостро відчувають нестачу компетентних співробітників! І якщо, на думку компетентного керівника, ви вже досягли потрібної компетенції, то він сам вам запропонує підвищення. А від керівників, потрібна компетенція в яких відсутня, просто треба триматися якмога далі!! А з іншим цілком згоден.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!