Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 17
  • Переглядів: 21

Диктатура Трампа стає все більш неминучою, припиніть займатися самообманом – The Washington Post

Категорія:

Спецтема:

Автор статті закликає демократів припинити видавати бажане за дійсне і подивитися на сувору реальність: через 13 тижнів Дональд Трамп здобуде перемогу на виборах від Республіканської партії – і тоді його вже не зупинити.

231201trump-3.jpg

Дональд Трамп – президент США
Дональд Трамп – президент США

За даними опитування RealClearPolitics (за період з 9 по 20 листопада), Трамп випереджає свого найближчого конкурента на 47 пунктів, а решту кандидатів разом узятих – на 27 пунктів, що позбавляє інших республіканських претендентів сенсу їхнього існування, пише у своїй колонці на The Washington Post  Роберт Каган (Robert Kagan). 

Вже багато місяців ми живемо у світі самообману, багатому на уявні можливості. Можливо, кандидатом від республіканців буде Рон ДеСантіс, можливо, Ніккі Гейлі. Можливо, незліченні звинувачення проти Трампа замінять його на кандидата з нижчим рівнем підтримки виборців.

Такі обнадійливі міркування дозволили нам пасивно пливти за течією, займаючись звичним бізнесом, не роблячи жодних кардинальних дій, щоб змінити курс, в надії та очікуванні, що щось станеться. Подібно до людей, що пливуть у човні по річці, ми давно знаємо, що попереду водоспад, але припускаємо, що якось знайдемо шлях до берега, перш ніж перелетіти через край. Але зараз дії, необхідні для того, щоб дістатися до берега, виглядають все складнішими й складнішими, а то й зовсім неможливими.

Фаза магічного мислення закінчується. Якщо не станеться якогось дива, Трамп незабаром стане ймовірним кандидатом у президенти від Республіканської партії. Коли це станеться, відбудеться швидкий і драматичний зсув у динаміці політичної влади на його користь. Досі республіканці та консерватори користувалися відносною свободою висловлювати антитрампівські настрої, відкрито і позитивно говорити про альтернативних кандидатів, критикувати поведінку Трампа в минулому і сьогоденні. Донори, які вважають Трампа неприємним, вільно розподіляють свої гроші, щоб допомогти його конкурентам. Республіканці з істеблішменту не приховують, що сподіваються на винесення Трампу обвинувального вироку і, таким чином, усунення його з рівняння без необхідності виступати проти нього. Все це закінчиться, як тільки Трамп переможе у "супервівторок". Голоси – це валюта влади в нашій системі, а за ними йдуть гроші. І за цими мірками Трамп скоро стане набагато могутнішим, ніж він є зараз. Час пошуку альтернатив добігає кінця.

Насправді це вже почалося. Оскільки його висунення стає неминучим, донори починають перескакувати від інших кандидатів до Трампа. Нещодавнє рішення політичної мережі Коха підтримати кандидата від Республіканської партії Ніккі Гейлі навряд чи змінить цю траєкторію. І чому б ні? Якщо Трамп збирається стати номінантом, є сенс зареєструватися раніше, поки він ще вдячний за перебіжчиків. Навіть антитрампівські донори повинні запитати себе, чи буде краще для їхньої справи, якщо вони уникатимуть людини, яка має всі шанси стати наступним президентом. Чи будуть керівники корпорацій ставити під загрозу інтереси своїх акціонерів лише тому, що вони або їхні дружини ненавидять Трампа? Не дивно, що люди, у яких на кону стоять великі гроші, будуть першими, хто передумає.

Решта членів Республіканської партії швидко підуть за ними. Нещодавній заклик Роува до виборців на праймеріз обирати кого завгодно, але не Трампа, – останній подібний заклик, який ви, швидше за все, вже не почуєте від когось, хто має майбутнє в партії. Навіть у звичайній кампанії внутрішньопартійні розбіжності починають зникати, як тільки праймеріз визначають явного переможця. Більшість провідних кандидатів вже пообіцяли підтримати Трампа, якщо він стане номінантом, ще до того, як він здобув хоча б один голос на праймеріз. Уявіть собі їхню позицію після того, як він очолить список кандидатів у "супервівторок". Більшість кандидатів, які балотуються проти нього, кинуться до нього, змагаючись за його прихильність. Після супервівторка для республіканця не буде більш надійного і короткого шляху до президентства, ніж стати вірним соратником чоловіку, якому у 2028 році виповниться 82 роки.

Республіканці, які намагалися вижити в епоху Трампа, поєднуючи заклики до виборців, які не підтримують Трампа, з постійними зізнаннями у вірності Трампу, покладуть край цьому шоу. Як би не було небезпечно для республіканців сказати негативне слово про Трампа сьогодні, це буде неможливо, коли він отримає номінацію. Партія перейде в режим повноцінних загальних виборів, підпорядкувавши все президентській кампанії. Хто з республіканців чи консерваторів тоді буде протистояти Трампу? Чи продовжить редакція Wall Street Journal, яка досить сміливо виступала проти Трампа, це робити, коли він стане номінантом і буде бінарний вибір між Трампом і Байденом? Більше не буде міжусобиць, лише боротьба, цунамі підтримки Трампа з усіх боків. Переможець є переможець. А переможець, який має розумні шанси отримати всю владу, якою тільки можна володіти у світі, отримає підтримку незалежно від того, ким він є. Така природа влади в будь-який час і в будь-якому суспільстві.

Але Трамп буде домінувати не лише у своїй партії. Він знову стане центральним об'єктом загальної уваги. Навіть сьогодні засоби масової інформації ледве можуть втриматися від того, щоб не стежити за кожним словом і дією Трампа. Після того, як він отримає номінацію, він нависне над країною, як Колосс, і кожне його слово і жест будуть нескінченно фіксуватися в хроніці. Вже сьогодні провідні ЗМІ, включаючи The Post і NBC News, об'єднують зусилля з адвокатами Трампа, щоб домогтися телевізійного висвітлення його федерального кримінального процесу в окрузі Колумбія. Трамп має намір використати цей судовий процес для просування своєї кандидатури та дискредитації американської системи правосуддя як корумпованої – і ЗМІ, що служать власним інтересам, допоможуть йому в цьому.

Таким чином, Трамп вступить у загальну виборчу кампанію на початку наступного року з імпульсом, підкріпленим зростаючими політичними й фінансовими ресурсами та все більш згуртованою партією. Чи можна те саме сказати про Байдена? Чи зросте влада Байдена в найближчі місяці? Чи об'єднається його партія навколо нього? Чи тривога і сумніви серед демократів, і без того високі, продовжать зростати? Навіть зараз президент бореться з двозначними цифрами відтоку його підтримки серед чорношкірих американців і молодих виборців. Джилл Стайн і Роберт Ф. Кеннеді-молодший вже розпочали (кампанію), представники третіх партій та незалежні наступають на Байдена, – в основному з боку популістських лівих сил. Рішення сенатора Джо Манчіна ІІІ (D-W.Va.) не балотуватися на переобрання у Західній Вірджинії, а натомість розглянути можливість участі у президентській кампанії від третьої сторони, є потенційно руйнівним. Демократична коаліція, ймовірно, залишиться розколотою, натомість республіканці об'єднаються, а Трамп зміцнить свою владу.

Байден, як дехто зазначає, не користується звичними перевагами перебування на посаді. Байден не може заявити, як це зазвичай робить чинний президент, що обрання його опонента – це стрибок у невідомість. Мало хто з республіканців вважає президентство Трампа ненормальним або неуспішним. Під час його першого терміну поважні "дорослі" з його оточення не лише блокували деякі з його найнебезпечніших імпульсів, але й приховували їх від громадськості. До сьогодні деякі з цих самих чиновників рідко виступають публічно проти нього. Чому виборці-республіканці повинні мати проблеми з Трампом, якщо ті, хто йому служив, їх не мають? Незалежно від того, що думають вороги Трампа, це буде битва двох перевірених і легітимних президентів.

Тим часом Трамп користується звичайною перевагою неперебування на посаді, а саме відсутністю будь-якої відповідальності. Байден повинен тягти світові проблеми, як і будь-який чинний президент, але більшість чинних президентів можуть принаймні стверджувати, що їхній опонент занадто недосвідчений, щоб йому можна було довірити вирішення цих криз. Байден не може це зробити. За Трампа не було повномасштабного вторгнення в Україну, не було серйозного нападу на Ізраїль, не було галопуючої інфляції, не було катастрофічного відступу з Афганістану. Важко навести аргументи на користь непридатності Трампа для тих, хто в це ще не вірить.

Крім того, Трамп має деякі незвичні для претендента переваги. Навіть Рональд Рейган не мав у кишені Fox News і спікера Палати представників. Якщо говорити про структурні переваги на майбутніх загальних виборах, то вони на боці Трампа. І це ще до того, як ми перейдемо до проблеми, з якою Байден нічого не може вдіяти, – це його вік.

Трамп також має ще одну перевагу. Національні настрої менш ніж за рік до виборів – це двопартійна відраза до політичної системи в цілому. Рідко коли в американській історії притаманний демократії безлад був настільки вражаючим. У Веймарській Німеччині Гітлер та інші агітатори користувалися чварами демократичних партій, правих і лівих, нескінченними боями за бюджет, заторами в законодавчому органі, крихкими та нестійкими коаліціями. Німецькі виборці дедалі більше прагнули, щоб хтось прорвався крізь усе це і щось – будь-що – зробив. При цьому не мало значення, хто стоїть за політичним паралічем, – праві чи ліві.

Сьогодні республіканці можуть бути відповідальними за дисфункцію Вашингтона, і вони можуть поплатитися за це на виборах. Але Трамп виграє від дисфункції, тому що він єдиний, хто пропонує просту відповідь – себе. На цих виборах лише один кандидат балотується на платформі використання безпрецедентної влади для досягнення цілей, до біса правила. І все більше американців стверджують, що хочуть цього, причому в обох партіях. Трамп балотується проти системи. Байден – живе втілення системи. Перевага – Трамп.


Автор вважає, що Трамп буде використовувати судові процеси для демонстрації своєї сили. Ось чому він хоче, щоб їх транслювали по телебаченню. Влада Трампа походить від його послідовників, а не від інститутів американського уряду, і його віддані виборці люблять його саме за те, що він перетинає межі та ігнорує старі кордони. Вони відчувають у цьому силу, а це, в свою чергу, надає сили йому. Ще до початку судового процесу він грається з суддями, змушуючи їх намагатися заткнути йому рота, ігноруючи їхні накази. Він трохи схожий на Кінг-Конга, який випробовує ланцюги на своїх руках, відчуваючи, що може вирватися на волю, коли забажає.

Чи кинуть судді ймовірного кандидата від республіканців до в'язниці за неповагу до суду? Як тільки стане зрозуміло, що ні, тоді баланс сил у залі суду і в країні в цілому знову зміститься на користь Трампа. Найімовірнішим результатом судових процесів буде демонстрація нездатності нашої судової системи стримувати таку людину, як Трамп, і, до речі, виявлення її безсилля як стримуючого фактора в разі, якщо він стане президентом. Звинувачення Трампа у спробі повалення уряду буде схоже на звинувачення Цезаря у переході Рубікону, і буде настільки ж ефективним. Як і Цезар, Трамп володіє владою, яка виходить за рамки законів та державних інститутів і базується на непохитній особистій відданості його армії прихильників.

Наші інтереси: 

Трамп, найімовірніше, стане наступним президентом США, а республіканці здобудуть переконливу більшість в обох палатах Конгресу. Проте демократи також мають шанс – для цього вони рішуче розгортають стратегічну комунікаційну кампанію «Байден-24».   

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Що гірші справи демократів в США, то активніше вони діятимуть на зовнішньому фронті. Тому їм потрібен не просто розгром Росії в Україні, а дещо більше – велика геополітична перемога.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Що гірші справи демократів в США, то активніше вони діятимуть на зовнішньому фронті. Тому їм потрібен не просто розгром Росії в Україні, а дещо більше – велика геополітична перемога.

Все, що робиться з власної волі, – добро!