Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Доповіді на семінарі «Дитячі медіа в Україні: інструмент формування традиційних цінностей чи руйнації?»31 жовтня 2012 р. (початок)

Доповіді на семінарі «Дитячі медіа в Україні: інструмент формування традиційних цінностей чи руйнації?» (Національна інформаційна агенція "Укрінформ"31 жовтня 2012 р.. Організатор - НГО “Фонд «Відкрита політика», Дитяча медіастудія "Птахи" за підтримки Посольства Швейцарії в Україні).

Доповіді на семінарі «Дитячі медіа в Україні: інструмент формування традиційних цінностей чи руйнації?»31 жовтня 2012 р. (початок)

Доповіді на семінарі «Дитячі медіа в Україні: інструмент формування традиційних цінностей чи руйнації?» (Національна інформаційна агенція "Укрінформ"31 жовтня 2012 р.. Організатор - НГО “Фонд «Відкрита політика», Дитяча медіастудія "Птахи" за підтримки Посольства Швейцарії в Україні).

Жданов І., , генеральний директор НГО "Фонд "Відкрита політика" : Я хотів би вас усіх привітати і передати два вітання. У нас є друзі на телеканалах: вітання від Миколи Княжицького, який обіцяв пізніше бути. І вітання від народного депутата України Олени Кондратюк. Вона обіцяла брати участь у подальших наших заходах. 
Я знаю, що ви плідно влітку попрацювали. У вас вийшли класні мультики. Сьогодні ми їх побачимо. І ви розповісте нам про ваші подальші плани. Я хотів би надати слово співорганізатору проекту Францу Шнайдеру, заступнику посла Швейцарії в Україні . Посольство Швейцарії вже вкотре підтримує нашу ініціативі і я вдячний не просто посольству Швейцарії, я вдячний народу Швейцарії за його ставлення до дітей України.

Шнайдер Ф., заступник Посла Швейцарії в Україні: Мені дуже приємно брати участь в роботі цього семінару і я хотів би сказати кілька слів на початку. Загальна декларація прав людини стверджує: «Кожна людина має право на вільне висловлювання своїх думок без втручання інших осіб ». В такій країні як Швейцарія свобода – одне з положень Конституції. Ще більше значення має не лише законодавчо закріплена свобода слова, але практика . В країнах Європи свобода слова практикується дуже давно і було б добре поширити це і на інші країни. Якщо подивитися в історію, то ми побачимо, що в Європі були злети і падіння щодо свободи слова. Але ми повинні зазначити що вплив засобів масової інформації був вражаючим. 
Свобода спілкування, свобода інформації – це одне із базових прав. Але ми повинні казати про відповідальність. В принципі можна говорити цілий день, намагаючись пояснити, що ж таке відповідальність. Зараз ми маємо такий феномен. Як стрімкий розвиток інформаційних технологій. Мається на увазі супутникове телебачення, мобільний зв’язок та інтернет. Для вас абсолютно природнє користування такими технологіями, чого не можна сказати про старше покоління. 
Цікавий ефект має таке явище, коли інформація, яка має місцеве значення, миттєво поширюється по всьому світу. Те, що ви маєте доступ до цих засобів, дає вам право на вільний доступ до інформації. Бажаю вам гарного проведення семінару, нових знань і вражень.

Жданова І., директор соціальних програм Фонду "Відкрита політика", керівник проекту "Міжнародна медіа-школа в Космачі - майданчик формування європейських цінностей в Україні": Я, по-перше , дуже рада всіх вітати. В цій аудиторії є не лише колеги, але і справжні друзі, які здружилися під час міжнародних проектів Фонду «Відкрита політика». Я надзвичайно вдячна Посольству Швейцарії в Україні, яке нам надає підтримку вже не перший рік. Завдячуючи цим проектам ми можемо створювати такі майданчик дружби і європейських цінностей, як в Космачі влітку цього року.
Традиційно на наших семінарах і круглих столах першими мають слово юні журналісти. Я думаю, що проблеми дитячих медіа повинні обговорювати, в першу чергу, вони. Прошу до слова Богдану Биченко, юну журналістку Дитячої медіа-студії «Птахи», учасницю міжнародної медіа-школи.

Биченко Б., юна журналістка Дитячої медіа-студії «Птахи»,корпункт КПНЛ № 145, учасниця міжнародної медіа-школи, автор мультфільму : Все відбувалося в мальовничому карпатському селі Космач. Там зібралися діти і дорослі з усіх куточків України, а також викладачі-мультиплікатори з Німеччини. Багато українських дітей їхали туди, щоб відкрити одну з таємниць їхнього дитинства – таємницю створення мультиків. Адже не кожен може сам їх робити. Ми зробили декілька різних мультиків, але їх об’єднує одна тема – свобода. 
В своєму мультику кожному треба було виразити, що таке свобода та якою вона може бути на їхню думку. Наші викладачі запропонували нам 4 види мультиплікації: силуетний, пластиліновий, ляльковий та перекладку. Потрібно було обрати, що більше до вподоби і починати роботу. Завдання полягало в тому, щоб спочатку написати сценарій, зробити розкадровку, героїв, фон, декорації, а потім зняти і змонтувати. Навіть не знаю, що з цього переліку було важче виконати. Гадаю, всім по-різному. Особисто для мене найважче було змонтувати, хоча і не менш важко було героїв зробити, бо для силуетного мультика, який я обрала, треба скріплювати різні частини тіла героя маленькими тоненькими дротиками і перші кілька разів це виходило досить довго. 
До речі, я обрала силуетний мультик, бо дуже люблю малювати і мені сподобалося як пояснює німецька викладачка Юдіт Андо. Не легше було робити ляльки із пластиліну, адже для цього спочатку треба зробити каркас із проволоки, а потім акуратно обліплювати його пластиліном. Тому в цьому дітям допомагали їхні батьки. А навчав робити такі мультики і взагалі користуватися програмою для зйомки мультфільмів – Рольф Бірн разом із своїм учнем Беньяміном Левеком. Було дуже цікаво і робити ці ляльки, і шити їм одяг, і рухати їх перед камерою.
Монтувати наші шедеври допомагали досвідчені українські викладачі. Мультики вийшли дуже короткі, хоча на їх виготовлення ми витратили цілий тиждень. Але всі лишилися задоволеними поїздкою та її результатами. До речі, на цьому семінарі ви зможете подивитися наші мультики. 
Ми дуже вдячні організаторам літньої мультиплікаційної школи в Космачі, а також Швейцарському посольству за підтримку і сподіваємося на подальшу співпрацю.

Жданова І.: Спасибі,Богданко. І я думаю, що найкращими ілюстраціями 
Богданчиних слів буде демонстрація нашого першого мультфільму «Свобода – це політ»

Перегляд мультфільму «Свобода – це політ»

Жданова І.: Я хочу сказати, що перед тим , як почати роботу нашої медіа- школи, ми провели конкурс есе. І асоціація польоту і свободи була і в сценаріях, і в есе. Тепер я хочу, щоб ми переглянули відео-щоденник про нашу медіа-школу в Космачі. Мені здається, що ефект медіа-школи був посилений тим, що паралельно працювала «Зелена школа», метою якої було формування екологічної свідомості. Також працював фестиваль «Як намалювати птаха…»

Перегляд відео-щоденника

Жданова І.: Я хотіла б подякувати авторам відео-ролика - студії «Відеоклас продакшн» з м. Вишневе Київської області. Мабуть про європейські цінності потрібно говорити не тільки дітям в шкільних аудиторіях, не тільки на вулицях під час громадських акцій. Але треба й робити. І однією з цих європейських цінностей є екологічна свідомість. Я хочу, щоб керівник «Зеленої школи » розказав про цей досвід. Але перш, ніж дати слово Наталі Махоткіній, я хочу, щоб ми привітали Миколу Княжицького, який завітав до нас. Я сподіваюся, що цими мультиками і відео щоденником ми розвіємо таку тезу, що в Україні бракує дитячих телепрограм тому, що бракує креативу, дитячих режисерів. Купа креативу і цікавих ідей є у юних журналістів. І хоча представників Нацради з пиьань телебачення і радіо сьогодні з нами немає, але ми обов’язково їм розповімо про той креатив, який був у нас.

Махоткіна Н., керівник проекту "Від екології душі - до екології Всесвіту", вчитель хімії КПНЛ № 145 : Я хочу подякувати організаторам семінару. Сьогодні я знову відчула ту теплу атмосферу, яка народилась в Космачі. Хочу зазначити, що якраз основною базовою компонентою європейських цінностей є екологічна відповідальність. І якщо традиційно в культурі кожної європейської держави ця складова була завжди важливою, то на сьогодні медіа дає дуже великі можливості для людей. По-перше, це дає можливості або створювати творче поле або, з іншого боку, його знищити. Тому я , як учитель Природничо-наукового ліцею, вбачаю необхідним не лише дати знання, але і навчити відчувати відповідальність. Друге, кожен випускник нашого ліцею повинен мати екологічну культуру тому, що маючи гарні знання, вони в майбутньому повинні відчувати свою особливу відповідальність за існування майбутнього покоління і природи. 
«Зелена школа» розташувалася під віковим зеленим деревом і її оточували гори, чисте повітря, чиста вода. Збирала вона аудиторію від 5 років і до 85. Цікаво , що, коли збиралися маленькі дітлахи, їх мами, бабусі , всі разом варили мило, робили бульбашки. Але головна цінність, яку вони отримали – це міцна дружба. Дружба між дітьми, які приїхали із різних куточків України, Німеччини , Польщі, дружба між дітьми сільськими і міськими. Дружба між мамами і дітьми, бабусями і дітьми. Це була, на мою думку, головна цінність цього майданчика. 
Те, що творити мультики - це дуже важка і кропітка робота відчули всі. Робота починалася рано вранці і закінчувалася інколи о 12 годині ночі. Тому дуже важливо, щоб там були перерви. І цікаво, що ці перерви заповнювалися заняттями в нашій «Зеленій школі». Коли діти виходили з приміщення, де вони створювали мультики, їх чекала лабораторія просто неба. Вони створювали композицію парфумів. Для цього треба було зібрати запашні трави і перегнати , отримати ефірні масла, ментол, або ж зварити мило. Тому я вважаю, що таке спілкування, в якому брали участь студенти Київського університету, Краківського університету, була молодь із Дрездена, сприяло формуванню європейської особистості.
Для дітлахів, які навчаються в приміщеннях, і ті приміщення давлять на учнів, дуже важливо, щоб відпочинок мав пізнавальний зміст. І, якщо відпочинок відбуватиметься в такому мальовничому селі як Космач, я думаю що в таких умовах створюється європейська особистість. 
Дякую за увагу.

Перегляд мультфільму «Свободи хоче кожен»

Мазур Олена, автор есе та мультфільму, учасниця Міжнародної медіа-школи, м. Чернівці: Доброго дня. Я представляю мультфільм «Свободи хоче кожен». Цей мультфільм був створений на реальних подіях. Я спробувала передати моє бачення слова свобода. На мою думку кожна людина чи тварина має право на свободу. В мультфільмі ви могли побачити, як бабуся своєю надмірною турботою, опікою позбавила кішку свободи. Тобто, якою б не була любов, вона не має стримувати повноти життя, а має тільки допомагати розвитку. Дякую.
Перегляд мультфільму «Якщо маєш вірних друзів, то літаєш вільно в лузі»
Перегляд мультфільму «Історія дівчинки та кульки»
Перегляд мультфільму «Мрії збуваються»

Линдюк М., волонтер медіа-школи, студентка, с. Космач: Доброго дня. Всім дякую. Насамперед я хотіла б сказати, що переглядаючи дані мультфільми я отримую масу задоволення і виникає на обличчі посмішка. Тому я думаю, що дані мультфільми потрібно транслювати на нашому телебаченні. Тому, що є багато мультфільмів, які суперечать нашому життю і які не потрібно показувати. А ось ці мультфільми і ті, що створюються в нашій країні треба транслювати тому, що вони цього варті. Дякую , ви молодці, дуже гарно вийшло. Дякую. 

Предко З., художник-кераміст, автор анімаційного глиняного ролика, знятого спільно з Рольфом Бірном: Добрий день всім. Насправді я вперше була в Космачі. Мені надзвичайно сподобалося, що і діти , і дорослі почували себе на рівних. Це найважливіше, що має бути, що немає межі «дорослий-дитина» , всі однакові. Знімали і дорослі і дітвора. І це , мені здається, одне із досягнень цього фестивалю. Досягнень, насправді дуже багато, але це те, що мені найбільше припало до душі. А самі мультики… Для мене це було надзвичайне відкриття. Я перший раз теж спробувала і дуже сподобалося, надзвичайно. У мене навіть є бажання продовжувати займатися цим.

Зеленська О., режисер фестивалю "Як намалювати птаха..." та багатьох інших фестивалей, керівник Дитячої медіа-студії "Птахи", ініціатор та організатор Міжнародної медіа-школи, член Громадської ради при Національній раді з питань телебачення і радіомовлення : Я дуже рада сьогодні всіх сьогодні бачити. Велика вам подяка за те, що ви так багато попрацювали. Хочу сказати, що існують кордони, існують країни, але проблеми однакові в усіх країнах. Тобто, дитяча медіа-студія потребує для себе дуже багато фінансів. Не можна дітям в студії працювати з однією камерою і з одним комп'ютером. 
Теоретично багато чого діти чують у школі. А прийшовши на студію, діти хочуть зняти, змонтувати. Тому, працюючи в державних установах, дуже довго чекаєш на камеру, комп' ютер, якого немає. І, чесно кажучи, в усіх країнах все тримається тільки на керівниках дитячих студій, які між собою домовляються, допомагають один одному і дуже хочуть працювати. 
Як це виходить? Приходить така людина і каже: «Хочу таку студію зробити, бо діти захотіли. Але немає апаратури». І тоді кожен керівник бере кредит. Купує камеру, купує комп'ютер поступово і працює із своїми дітками. Їде на конкурси, заробляє на тих конкурсах ще що-небудь.
І ось уже 15 років ми працюємо утрьох: я, Рольф Бірн і Яцек Войтас. Ми створили таку фільмову асоціацію і вирішили, що кожен із нас буде потроху купувати апаратуру і проводити такі міжнародні майстер-класи.
Я працювала членом журі на багатьох фестивалях Європи. В Осло працювала, в Люксембурзі. І хочу сказати, що фільми наших дітей, вони ще оптимістичні. У них хеппі енд. Вони з гумором. Здивували мене роботи в Осло, коли багато песимізму, і дуже багато суїциду показано. Не знаю чому. І ще в Швейцарії я намагалася знайти хоч одну дитячу студію, і не знайшла. І провела майстер-класи в Цюріху, в дитячій студії «Матрьошка». Співпрацюємо з нею. Дуже важко щось зрушити з місця, щоб з дітьми поїхати на якийсь конкурс чи фестиваль. Дуже важко зібрати всіх у на майстер-класи. 
Я – творчий директор Міжнародного дитячого, молодіжного фестивалю аудіовізуальних мистецтв «Кришталеві джерела». Для того, щоб зібрати дітей раз на рік, потрібно провести велику організаційну роботу. 
Хотілося б фінансової підтримки з боку держави. Я дуже вдячна за проекти, які стимулюють дитячу творчість. Тому, що це велика підтримка для дітей не тільки України, але й усього світу. Бо саме їх роботи забирають діти інших студій. Вони транслюються в багатьох країнах світу. 
Дякую вам. І мені хочеться побажати, щоб всі дорослі згадали, що вони були дітьми, і щоб, дійсно, батьки підтримували своїх дітей, директори палаців дитячої та юнацької творчості - своїх викладачів. Якщо будуть ще такі проекти, хотілося б іще всім діткам зустрітися і попрацювати на гарну тему. А поки що в нашій країні існують великі проблеми. У нас немає дитячого загальнонаціонального телеканалу. У нас бракує дитячих програм. У нас перестала навіть виходити «Вечірня казка»… 
Я вважаю, що перед вами - майбутні журналісти, майбутні кінематографи, просто добрі, порядні люди. І саме в їхніх руках - наше майбутнє. І від них буде залежати те, як ми себе будемо почувати далі. Тому дітям вдячна, волонтерам низький уклін. Дякую всім, хто підтримав цей проект і бажаю успіху в наступних!

Перегляд мультфільму «Lоaw»
Перегляд мультфільму «Оптимістична трагедія»
Перегляд мультфільму «Ніколи не здавайся»

Ковбар М., юна журналістка студії "Відеокласпродакшн", м. Вишневе: Доброго дня. Хотіла прокоментувати мультфільми. Мені сподобалося. Дуже креативні. Молодці, що таке роблять. Ми самі брали участь у фестивалі «Як намалювати птаха…» . Ми були авторами відео-щоденника. Та в процесі ми спостерігали за роботою інших учасників фестивалю. Як виявилося, це дуже цікава робота. Ми самі вирішили допомагати. Ліпили різні фігурки, малювали. По приїзду додому ми теж вирішили займатися створенням мультфільмів. Адже це дуже цікаве захоплення і робота. Взагалі студія «Відеокласпродакшн» - це студія дитячого телебачення і ми взагалі ведемо телебачення. Але після цього фестиваля ми всерйоз замислилися над створенням мультфільмів, адже є такі кадри, які неможливо відтворити в сучасному кінематографі. Тому є і мультфільми. Дуже велике спасибі за те, що є такі люди, які не байдужі до дітей і які хочуть показати себе у таких творчих завданнях.
 

Додано 2012-12-24 15:42:40

Наші інтереси: 

+

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи