Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

ДБР за вказівкою Зеленського порушило справу проти генерал-майора Кривоноса, – Юрій Бутусов

Звинувачують у незаконній обороні аеропорту в Жулянах. Це виглядає абсурдно – як оборона може бути незаконною? Треба було, щоб російські війська захопили аеропорт?! Це великий сором для держави. Кожен військовий розуміє, що нам потрібна єдність, і що війна для нас не завершилась.

Слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР) розслідують діяльність генерал-майора Збройних сил України, колишнього першого заступника командувача Сил спеціальних операцій та заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони України Сергія Кривоноса навесні 2022 року, коли він за погодженням з начальником Генштабу Валерієм Залужним відповідав за оборону міжнародного аеропорту "Київ" (відомого як Жуляни).

Про це з посиланням на слова самого генерал-майора та копії відповідних документів заявив відомий журналіст і військовий оглядач Юрій Бутусов, пише Еспресо.

За даними Бутусова, 28 серпня по військових штабах ЗСУ на фронті було розіслано телеграму ДБР про порушення кримінальної справи проти генерал-майора Кривоноса.

"Слідчі досліджують можливі протиправні дії Кривоноса та запитують військових, чи є свідки цих протиправних дій під час оборони Києва. Розсилка цієї телеграми, текст якої я публікую, викликала великий резонанс в армії", – зазначив Бутусов.

Він звернувся за коментарем безпосередньо до Сергія Кривоноса.

"Так, дійсно, проти мене 2 серпня порушена кримінальна справа ДБР. Слідчі ДБР отримали вказівку визнати незаконним наказ, підписаний особисто головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, про призначення мене командиром оборони аеропорту Жуляни і про зарахування мене на військову службу. Тому порушена замовна справа, що я нібито видавав незаконні накази при організації оборони аеропорту Жуляни у лютому-березні. У вищому керівництві ЗСУ мені сказали відверто, що верховний головнокомандувач Володимир Зеленський видав незаконний наказ відмінити моє зарахування на військову службу, щоб не дозволити Валерію Залужному призначати мене на керівні посади, бо Зеленський вважає мене політичним опонентом", – сказав генерал-майор.

Кривонос розповів, яким чином тоді розвивалися події:

"25 лютого, одразу після нападу, я зробив висновок, що противник після Гостомеля може викинути десант безпосередньо у Київ, в аеропорт Жуляни, і виїхав туди ознайомитись з обстановкою. Я побачив, що у Жулянах на той момент були відсутні будь-які керівники, які б відповідали за оборону стратегічного об'єкта, і засоби оборони були відсутні. Я зателефонував звідти головнокомандувачу ЗСУ Залужному, повідомив обстановку, і отримав усний наказ взяти під командування оборону аеропорту. За наказом Залужного мені направили партію кулеметів 12,7 мм та 7,62 мм, а також зенітні установки 23 мм. Але це було вже на початку березня. Я об'єднав усі підрозділи, у більшості з необстріляних людей – прикордонників, срочників з президентського полку, нацгвардійців, добровольців, ветеранів морської піхоти, побратимів з ДУК та курсантів Військового інституту університету Шевченка і вжив заходів по обстановці, які вважав за необхідне зробити терміново. Злітна смуга була залита машинним мастилом та перегороджена технікою, усі об'єкти та периметр були підготовлені до протидесантної оборони, налагодив підготовку особового складу та проводив учбові стрільби, щоб зустріти російський наступ. Там був на початку повний хаос, але ми швидко створили організацію. Усі мої дії були підтверджені керівництвом ЗСУ, а 12 березня Залужний підтвердив мої повноваження особистим наказом. 13 березня мене знов зарахували на військову службу".

Але 29 березня, як стверджує Сергій Кривонос, він прибув до Залужного та дізнався, що наказ про зачислення його на службу скасований.

"Я дізнався у керівництві ЗСУ, що зроблено це за наказом верховного головнокомандувача Зеленського. Мені сказали прямо мої джерела: "Наверху вважають, що скоро буде перемога, і після війни має бути тільки один головний герой – верховний, він вважає, що ти будеш заважати йому", – додав Сергій Кривонос.

На його думку, тому, хто вирішив переслідувати його за захист Києва, має бути соромно.

"Це великий сором, що тепер ДБР вигадало проти мене штучну справу, мене звинувачують, що я робив все належне для захисту України, в той час, як верховний головнокомандувач, який провалив організацію оборони країни, тільки давав інтерв'ю з підвалу. Це – великий сором для держави, це – образа. Вони хочуть показати армії, якій я віддав усе своє життя, щоб мої побратими почали давати проти мене покази. Я думаю, наскільки ж низькою є мораль у наших керівників. Вони думають, що армія буде зраджувати своїх товаришів. Мабуть, так прийнято у "Кварталі", але в армії такі ганебні речі не пройдуть. Кожен військовий розуміє, що нам потрібна єдність, і що війна для нас не завершилась, що це тільки політики готуються до виборів, а ми будемо захищати Україну. Я чесно та законно виконував свій військовий обов’язок по захисту Києва на тому місці, де мене впровадили. Тому ця справа ДБР – це пляма ганьби не на мені, а на самому Зеленському", – підсумував генерал-майор Сергій Кривонос.

Своєю чергою журналіст Юрій Бутусов вважає за необхідне підтримати Кривоноса у цій ситуації.

"Якщо буде треба підтримати на суді Сергія Григоровича, я прийду. Бо в Офісі президента почалось звичайне політиканське божевілля, яке прямо шкодить обороні країни. Президент Зеленський має думати разом з Єрмаком про свою власну відповідальність, бо це через їхні дії оборону було організовано з непідготовлених людей, армія не була розгорнута, запаси зброї не створені. Так що для початку ви самі маєте сходити на допити в ДБР, до вас питань більше, ніж до будь-кого, хто встав до лав захисників України. Ви там нічим не ризикуєте у підвалі й не видно, чим займаєтесь, крім інтерв'ю, бо снарядів та мін як не вистачало, так і не вистачає, і вам треба не замовні справи видумувати, а виконувати ваші службові обов'язки. Бо ви такими замовними справами Банкову та свої кабінети обороняєте, а не Україну", – підкреслив Бутусов.

Нагадаємо, після звільнення з РНБО генерал-майора Кривоноса його також було звільнено з лав ЗСУ. За його оцінкою, подібне рішення було продиктовано політичними міркуваннями.

Кривонос висувався на останніх президентських виборах, що відбулися 2019 року.

В співпраці із західними партнерами та на підставі власного тривалого досвіду військової служби в зоні АТО ним була розроблена концепція дієздатної Територіальної оборони європейського зразка, що так і не була втілена.

Генерал-майор Сергій Кривонос завжди заявляв, що велику роль в обороноздатності країни відіграє територіальна оборона, а зброя членів територіальної оборони має зберігатися вдома.

Наші інтереси: 

Владна верхівка показала свій безмежний цинізм і ганебну безсоромність, що не можна пробачити. Українці зупинили наступ ворога не завдяки, а всупереч діям влади, що тримає ніс за вітром і швидко реагує на настрої суспільства (тому, можливо, Зеленський і не втік, бо побачив, що народ готовий до рішучого опору).

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Що більше психопати тиснуть на Кривоноса, то вищий його авторитет.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Що більше психопати тиснуть на Кривоноса, то вищий його авторитет.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Бутусов пише про «політиканське божевілля». Якби він був знайомий з темою психопатів, то знав би, що це не божевілля Зеленського, а нормальні інстинктивні дії Єрмака на посилення свого домінування. Про це у статті: Союз «Єрмак–Зеленський» і три хвилі очищення від корпоративних психопатів – футурологічний прогноз (+аудіо).

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Жадібність і тупість. Це основні дві проблеми гнилих чинуш. Створюють непрохідні бар'єри для кваліфікованих офіцерів, лиш би ті не протрапили раптом в ЗСУ. І при цьому в командуванні військових частин повно йолопів, не здатних органіувати бойові дії так, аби втрати особового складу були мінімальними.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.