Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

Чи любите ви кашу?

Як можна не любити доволі смачну і корисну страву – кашу з пшеничної, гречаної, вівсяної крупи. Але у багатьох людей слово «каша» асоціюється з дитинством.

Майже всіх дітей із ранніх років годували манною кашею на молоці і говорили: «Хочеш вирости − їж кашу», і під «сороку-білобоку, яка кашку варила, діток годувала» відправляли в рот ложечку за маму, тата і навіть за ненароджених братів і сестер... Зазвичай після такої процедури умовляння, так звану «манку» не те що не хотілося їсти, а навіть її запах був неприємним. Але проходили роки, і серед багатьох приготовлених домашніх страв саме каші стали незамінними у раціоні багатьох сімей.

У кашах і житньому хлібі сила матінки-землі

Вони неймовірно корисні, адже цільне зерно черпає свою силу із самої землі. Більш того, цілі покоління виростали на цій їжі, а значить, вона найкращим чином підходить і дитячому, і дорослому організму. Чого тільки немає у крупі: рослинні білки, вуглеводи, мінеральні речовини, важливі амінокислоти, вітаміни групи В, клітковина. Клітковина добре перетравлюється органами ШКТ, очищає організм від токсинів, нормалізує травлення, зміцнює стінки судин, дає енергію. Та і калорійність такого продукту невисока (дивіться в онлайн таблиця калорійності каш). Особливо корисні каші, зварені з цілісних, а не очищених і перероблених зерен.

Це цікаво − Ячмінь!

Він був відомий ще древнім цивілізаціям: в Азії, Йорданії та Палестині обробляли ячмінь з незапам'ятних часів. Навіть у гробницях фараонів виявлені ячмінні зерна. В Ізраїлі його шанували як один з семи плодів Землі обітованої, ячмінь оспівував в своїй «Іліаді» Гомер, а аскетичний Піфагор зробив ячмінне зерно основною їжею для своїх учнів. Каші з не шліфованих подрібнених ядер ячменю були найулюбленішими у Петра I. Цар-реформатор закликав всіх слідувати його кулінарному смаку, називав ячну кашу найсмачнішою із усіх каш. Президент Інституту здоров'я Японії вчений Йошіхіе Хагівара встановив, що це найкорисніший злак з усіх існуючих. На території України ячмінь вирощували як мінімум у IV столітті до н. е.

«Хліб усьому голова»

Це прислів’я якнайкращим чином відображає всю значимість хліба у харчуванні людини. Хліб споживається протягом 10000 років. Минали роки, люди оволодівали різними знаннями, навичками, але як і багато тисяч років назад людей завжди супроводжує цей цінний продукт. Він створений саме для людини, хоча змінилися методики вирощування зернових і його приготування. Хліб ділиться на різні види.

Користь любого виду хліба велика, але найкраще засвоюється житній білок. У порівнянні з іншими видами хлібобулочних виробів енергетична цінність житнього хліба незначна. Але у його складі міститься більше 30-и важливих компонентів − це вітаміни групи В, К, РР, а також комплекс мінералів (калій, кальцій, магній, цинк, селен, мідь і марганець, залізо, фосфор і натрій, амінокислоти, зокрема лізин). Вони регулюють багато функцій в організмі:

  • білки служать в якості «будівельного матеріалу» для організму;
  • вуглеводи і жири є основним джерелом енергії;
  • мінерали позитивно впливають на метаболічні процеси;
  • харчова клітковина поглинає речовини, шкідливі для здоров'я і сприяє нормальному функціонуванню шлунково-кишкового тракту і обміну речовин.

Дивним чином, але при цьому житній хліб, втамовуючи голод протягом декількох годин, зміцнює організм і сприяє зниженню ваги. Вживання житнього хліба благотворно впливає на стан шкірних покривів і волосся. Одна з найефективніших масок для зміцнення і зростання волосся − з житнього хліба.

Із настанням зими надзвичайно корисно включити у свій раціон житній бородинський хліб. Смачного! 

Наші інтереси: 

Користь та смак.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи