Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чого чекати від Зеленського з Єрмаком. Яких зрад хочуть від Єрмака в Кремлі

11 вересня мала відбутися зустріч у Берліні представників країн нормандської четвірки (Україна — Росія — Німеччина — Франція) на рівні радників глав держав. Від України там мав би бути керівник Офісу Володимира Зеленського Андрій Єрмак, а від РФ — заступник керівника адміністрації Путіна Дмитро Козак. Але вона опинилася під загрозою.

Офіційна версія — через обстріл з боку бойовиків біля Шумів та зірвану інспекцію позицій Української армії. Невідомо, чи ця зустріч відбудеться взагалі. Бойовики з росіянами несподівано зажадали перевірити й інші українські позиції, фільмувати все та ще й складати протоколи, повідомляє ТСН.
10 вересня о 14:00 мала б початися інспекція позицій українських військ у селищі Шуми біля окупованої Горлівки (Донецька обл.). Буквально за годину до цього стало відомо, що Банкова вирішила від цього відмовитися, тому що росіяни висунули нові вимоги. Не виключено, що Володимир Зеленський погодився б їх задовольнити, пише Юрій Вишневський у своїй статті на Діловій столиці

Але, на думку автора статті, Зеленський побоявся ветеранів війни з Росією, які анонсували на вечір 10 вересня дві акції протесту. РОК («Рух опору капітуляції») закликав їхати о 19:00 у Конча-Заспу "для інспекції" резиденції Зеленського. Багато ветеранів, активісти та інші небайдужі громадяни висловили намір зібратися о 19:00 на Банковій.

Приводом для обурення стало не тільки та обставина, що інспекція наших позицій мала проводитися за участю окупантів, але й той факт, що це була одностороння поступка

Ще вранці 10 вересня в ветеранському середовищі поширилася інформація, з посиланням на джерела на Банковій, що інспекція в Шумах — це лише маленька зрада в порівнянні з трьома великими зрадами, яких Козак чекає від Єрмака в Берліні.

Пункт перший — відновлення подачі води в Крим. Пункт другий — відведення (відступ) українських військ по всій лінії фронту. Пункт третій — вибори в ОРДЛО в існуючих умовах (тобто під дулами російських автоматів).

З боку окупантів «інспектором» позицій ЗСУ мав бути російський генерал Руслан «Якубов» (генерал-майор ЗС РФ Руслан Вахітов), який знаходиться в базі «Миротворця». Вахітов повинен був «перевірити», чи не порушують захисники України умови «припинення вогню», і якщо він підтвердить, що українці нічого не порушують, тоді перший армійський корпус ЗС РФ нібито обіцяє не стріляти.

Офіційний сайт президента України виступив з роз'ясненням, що «юридично інспекцію проводять не сторони військового конфлікту, а посередник — ОБСЄ в супроводі представників сторін».

Однак сама ОБСЄ від цієї ролі відхрещується. Спільні інспекції бойових позицій на Донбасі не входять у мандат Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ, повідомила керівниця відділу преси та публічної інформації СММ Драгана Ніколіч-Соломон. Вона підкреслила, що «мандат СММ ОБСЄ не передбачає спільної інспекції, а будь-які зміни в мандат Місії вимагають консенсусного рішення 57 держав — учасниць ОБСЄ».

Головна кремлівська маріонетка в Донецьку Денис Пушилін відразу ж похвалився тим, що українська сторона нібито виконала його ультиматум. У зв'язку з цим він оголосив, що скасовує свій наказ про знищення українських позицій у районі селища Шуми. І окупанти стали щосили смакувати свою психологічну перемогу.

Така гра в піддавки викликала протест навіть у деяких представників команди Зеленського. Так, член української делегації в ТКГ Сергій Гармаш заявив в ефірі телеканалу «Україна 24»:

«Я не бачу сенсу проводити інспекцію, якщо ОБСЄ підтвердила, що там немає ніяких позицій. Думаю, що це рішення було більше політичним, ніж практичним, що запобігає порушення перемир'я. Сподіваюся, результати зможуть виправдати той резонанс у суспільстві, який можна назвати соромом, бо та сторона вже заявила, що ми виконали вимоги Пушиліна ... Будемо судити про це за результатами нормандської четвірки», — заявив він. І тут же спрогнозував нові поступки: «Я вважаю, що це поступка з нашого боку. Якщо ми робимо поступку, то зрозуміло, що та сторона захоче отримати ще».

Інший член української делегації в ТКГ Денис Казанський підкреслив, що «компроміси мають сенс тільки в тому випадку, якщо вони обопільні. Якщо ж на поступки йде тільки одна сторона, то це називається по-іншому». Підкреслимо, що ні на сайті президента, ні на "Фейсбук"-сторінках Зеленського і його Офісу не з'явилося ніяких роз'яснень, чому не було домовлено одночасно з інспекцією окупантами українських позицій у Шумах провести інспекцію українською стороною позицій окупантів.

Схоже, ніяких зрозумілих відповідей ні у Зеленського, ні у Єрмака не знайшлося.

Зважаючи на це пішла хвиля обурення в соціальних мережах і онлайн-медіа. З протестом виступила партія «Голос». Вкрай різко висловилися депутати з «Європейської солідарності».

І ось перед самим початком інспекції в Шумах стало відомо, що вона скасовується на прохання української сторони, так як російська сторона висунула нові вимоги: відвідування нових точок; здійснення фото- і відеофіксації; підписання спільного протоколу. Глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук уточнив, що питання про інспекцію «відстрочене, не закрите, відстрочене для вивчення нових обставин, які вчора не ставилися і не обговорювалися».

Також у своїй статті Юрій Вишневський згадав екскерівника Офісу президента України Андрія Богдана та його інтерв'ю програмі «В гостях у Гордона», у якому Богдан заявив, що у Єрмака є угода з росіянами.

«Я не бачив цього документа, але серед дипломатів і спецслужб багато разів зустрічав згадки про нього. Там є 12 або 13 пунктів. У це вірять усі іноземні спецслужби. Це якийсь алгоритм дій. Ми вам кораблі — ми вам воду в Крим. Ми вам полонених — ви нам пряме авіасполучення. Ми вам $3 млрд за рішенням суду, а ви нам щось ... Я точно знаю, що в цьому переліку малося на увазі звільнення всіх прозахідних політиків», — розповів Богдан.

Блогер Олег Шарп поділився інформацією про ще одну вимогу Кремля. «Ніякого перемир'я не було. Ситуація на Донбасі — керований з Москви процес. Просто Путін дав Єрмаку аванс довжиною в 40 днів, показавши, що може тримати у вузді своїх маріонеток. Ціна авансу: початок прямих переговорів з ОРДЛО», — зазначив блогер.

Путін по каналах спецзв'язку дав Зеленському зрозуміти, що якщо той не віддасть йому боржок у найближчі тижні, то напруженість на фронті буде наростати й досягне свого апогею як раз перед місцевими виборами 25 жовтня.

Перевірити цю інформацію буде неважко. Шарп анонсував, що найближчим часом на «1+1» і медведчуківських каналах буде мусуватися теза: «Ми змушені йти в руслі Мінських домовленостей, які підписав Порошенко (на цьому основний акцент!). Тому для збереження людських життів потрібно почати діалог з Донбасом — там теж наші люди».

Також очевидні підсумки історії з інспекцією, яка зірвалася в Шумах. Погоджуватися і потім відмовлятися — це завжди виглядає гірше, ніж просто не погоджуватися. Зеленський і Єрмак у черговий раз виставили себе у вкрай невигідному світлі перед ветеранами та взагалі перед патріотичною частиною населення. Це вдарить по шансах «слуг народу» на місцевих виборах.

Водночас зривом інспекції Зеленський і Єрмак знизили свої шанси щось виторгувати у Путіна. А якщо не буде реальних зрушень у переговорному процесі по Донбасу, це, знову ж таки, вдарить по шансах «слуг народу» на місцевих виборах.

Це означає, що Кремль буде домагатися від Банкової ще більш дорогих поступок за ще меншу ціну. І це буде викликати ще більш активний опір ветеранів. Оскільки Зеленський періодично змінює свою думку в залежності від того, які страхи у нього переважають, то негатив він отримає по максимуму з обох сторін, а позитиву — ні від кого.

 

Наші інтереси: 

Уважно стежити за діями Єрмака, який має великий вплив на переляканого і залежного від рейтингів Зеленського. А Зеленський — це зараз президент України, від дій якого ми всі зараз, на жаль, залежні. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Все Файно.
0
Ще не підтримано

зелені... це влада зрадників, які перемогли завдяки 73% їх співучасників!
Нам не страшні московські воші, Нам страшні українські гниди.
С. Петлюра

Коментарі

Зображення користувача Все Файно.
0
Ще не підтримано

зелені... це влада зрадників, які перемогли завдяки 73% їх співучасників!
Нам не страшні московські воші, Нам страшні українські гниди.
С. Петлюра

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Так. Є старий мем в Українських соцмережах : "Страшно не те, що 82% - підроблені, а те, що 73% - справжні."

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

І це буде викликати ще більш активний опір ветеранів. - То вельми добре, аби так було!

Якщо прагнеш чуда - створюй його!