Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Целофанова республіка: 1- Ахметов, 2 - Ющенко...

Категорія:

У своєму номері від 17 серпня журнал "Кореспондент" у рамках щорічного проекту ТОП-100 знову називає імена ста найвпливовіших людей України. Цього року рейтинг ТОП-100 вперше за історію його публікацій очолив не президент.
Хоча політичні баталії цього року були не настільки напруженими, як народні хвилювання під час помаранчевої революції 2004 року, їхній наслідок для найвпливовіших людей країни виявився не менш значними. Цього року в рейтинг потрапило 44 нові людини, майже стільки ж, як і після президентських виборів.

Перегляд цінностей українцями після помаранчевої революції, а також останні парламентські вибори кардинально змінили розміщення сил у країні. Одні втратили свій безмежний вплив і владу, інші - придбали.

Серед них політики, бізнесмени, діячі культури і спортсмени. Роблячи свій вибір, редакція "Кореспонденту" брала до уваги успішність бізнесменів, популярність політиків і їхній важіль впливу на життя країни, а також популярність діячів культури і спортсменів. При підготовці рейтингу журналісти також враховували думки 20-ти експертів у різних областях.

"Кореспондент" пропонує читачам свій погляд на те, наскільки змінилася система координат країни в особах після недавніх потрясінь у державі", - говорить Віталій Сич, головний редактор журналу "Кореспондент".

Створення парламентської коаліції дійсно змінило обличчя еліти. Якщо торік у рейтинг потрапили лише трохи вихідців з донецького регіону, то цього року вони складають стержень списку.

Цього року рейтинг ТОП-100 вперше за історію його публікацій очолив не президент. Перший рядок списку цього разу зайняв найбільший бізнесмен України, а з недавнього часу і політик, Ринат Ахметов. Частково, своїм злетом на вершину владного олімпу донецький підприємець зобов’язаний зміні структури влади в країні. В Україні більше немає людини, у руках якого зосереджена абсолютна влада. У цих умовах величезний капітал, яким володіє мільярдер, стає не меншим джерелом впливу, чим владні портфелі.

Також перше місце Ахметова - визнання тієї величезної ролі, яку він грає в Партії регіонів. Однак вплив бізнесмена виходить за межі політики й економіки. Власник футбольного клубу Шахтар - символ могутності свого регіону більш ніж для 7 млн жителів Донбасу.

Президент Віктор Ющенко опустився на друге місце списку. Він і його ідеї більше не користуються такою популярністю, як два роки тому. Менше в нього стало і важелів впливу на те, що відбувається в країні. Але, як показали коаліційні переговори, Ющенко залишається впливовим політиком країни, здатним не тільки брати участь у щоденному управлінні країною, але визначати стратегію розвитку держави.

Як і на політичній арені, так і в ТОП-100, Ющенку наступає на п’яти Юлія Тимошенко. Тепер колишній прем’єр - прапор опозиції, під яким вона збере всіх вчорашніх прихильників помаранчевої коаліції, яка вважає Ющенка конформістом. Її рейтинг буде незмінно рости.

Багато хто б напевно вважали прем’єр-міністра Віктора Януковича гідним більш високого місця в рейтингу, ніж четверте. Однак нам здається, що його позиції не так міцні. Якщо Ющенко, Тимошенко і Мороз є незалежними політиками і беззастережними лідерами своїх політичних сил, то Янукович у значно більшій мірі змушений вважатися з багатьма людьми - не тільки у своїй партії, але і за межами України.

Замикає першу п’ятірку новоспечений спікер і досвідчений політик Олександр Мороз.

Потрапили в першу десятку і дніпропетровський мільярдер Ігор Коломойський, соратник Президента, і великий підприємець Петро Порошенко, донецький бізнесмен Сергій Тарута, віце-прем’єр Микола Азаров, а також епатажний київський мер Леонід Черновецький.

Номер від 17 серпня - це вже четвертий рейтинг ста найвпливовіших людей України, опублікований журналом "Кореспондент". Торік ТОП-100 викликав великий резонанс серед читачів, колег-журналістів і самих політиків і бізнесменів, які потрапили в список.

ТОП-100 цього року фактично може констатувати початок формування нової політичної і бізнес-еліти країни. Наскільки довго учасникам сьогоднішній ТОП-100 вдасться залишатися в рейтингу, буде залежати від ступеня міцності нової коаліції і якості її керування країною. Адже, схоже, вільні вибори вже ввійшли в Україні в моду.

У будь-якому випадку, зміни в списку в наступному році навряд чи будуть настільки разючими, як ті, що були навіяні помаранчевою революцією торік і біло-блакитним реваншем - у цьому.

http://ua.korrespondent.net

---------------------
В тему:

Целофанова республіка

Час змінювати Систему
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи