Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Братства, корпорації, громади: як правильно взаємодіяти?

У шляхетного народу дух визначає правила гри, тож коли об’єднуються територіальний і діловий демоси, то нова структура перетворюється на ділову громаду, а коли з кимось об’єднується духовний демос, то нове утворення набуває ознак братства.

160819zholudidub.jpg

Від віри - до події, від прагнення - до здійснення. Визначаємо формування прекрасних світів!  (Живе Слово, Джерело Повноти).
Від віри - до події, від прагнення - до здійснення. Визначаємо формування прекрасних світів! (Живе Слово, Джерело Повноти).

Постіндустріальний підхід передбачає застосування такого важливого елементу давнього досвіду як територіальна і екстериторіальна самоорганізація.

Для позначення природовідповідних оргструктур ми використовуємо термін «демоси». В постіндустріальному суспільстві існує три типи демосів – територіальні (громади), ділові (проекти) і духовні (братства).

Подібним чином у козацькі часи були територіальні сотні й полки, ділові корпорації (цехи, артілі) і духовні об’єднання (братства).

Людина є триєдиною істотою: вона має дух (носій волі та світогляду), душу (психіку) і плоть (фізичне тіло). У шляхетної людини дух керує душею, а душа керує плоттю.

Народ – це «велика людина» (за Платоном), тому також має згадані три компоненти. Головним носієм «духу народу» є братства, аналогом «психіки» є ділові корпорації, а найближчими до «плоті» є територіальні громади.

У шляхетного народу дух визначає правила гри, тож коли об’єднуються територіальний і діловий демоси, то нова структура перетворюється на ділову громаду. А коли з кимось об’єднується духовний демос, то нове утворення набуває ознак братства.

При правильній організації у шляхетного народу «дух» піднімає до свого рівня «душу» і «плоть». При неправильній організації відбувається протилежний процес – «дух» опускається до рівня «бізнесу» і «побуту».   

Інститут Міжмор’я формується як шляхетна «велика людина», тому він засновує всередині себе демоси усіх трьох типів. При цьому, творячи територіальні громади, він намагається підняти їх до рівня ділових структур, а всіх разом – до рівня духовних братств. Відтак Інститут розвивається до глобальної духовно-економічної громади.


Попередні статті: 

Центр постіндустріальних досліджень Intermarium Institute – обговорення

Що таке постіндустріальна освіта і як її реалізує Intermarium Institute

Практична реформація, або Як стати постіндустріальними вченими козаками

Ставлення Інституту Міжмор’я до індустріальної цивілізації та її учасників

Кінець самотності, або Не чекаючи Intermarium.online

 


В тему: 

Ресурси постіндустріальної цивілізації: звідки їх брати?

Демоси Ісуса Хреста: брахмани, кшатрії, господарі

Солідаризм і принцип оптимальної підтримки

Наші інтереси: 

Ставимо ідеальні цілі, досліджуємо ефективну самоорганізацію.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Такий підхід заохочує учасників об’єднання діяти активніше.

Ділові демоси мають докласти зусиль для перетворення територіальних громад на ділові структури.

Духовні демоси - братства - мають докласти зусиль для одухотворення ділових і територіальних демосів, з якими об’єднуються.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Такий підхід заохочує учасників об’єднання діяти активніше.

Ділові демоси мають докласти зусиль для перетворення територіальних громад на ділові структури.

Духовні демоси - братства - мають докласти зусиль для одухотворення ділових і територіальних демосів, з якими об’єднуються.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!