Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Байден має прислухатися до американських генералів – The Hill

Категорія:

Спецтема:

Підтримка президентом Байденом українських воєнних зусиль продовжує бути достатньою тільки для того, щоб Україна вижила, але недостатньою для того, щоб Україна перемогла. Для України це все одно, що пливти по воді з 25-кілограмовим рятувальним кругом. Вся енергія потрібна лише для того, щоб утриматися на плаву, нічого не залишається для того, щоб доплисти до берега.

 

23090202.jpeg

Ллойд Остін (ліворуч) і Марк Міллі. Фото: AP Photo/Olivier Matthys

Коли президент почне прислухатися до своїх генералів? – питають офіцер військової розвідки Джонатан Світ (Jonathan Sweet) та економіст і підприємець Марк Тот (Mark Toth) у своїй статті на The Hill.

Вони припускають, що поради, за якими діє президент Байден, надходять від радника з національної безпеки Джейка Саллівана, держсекретаря Ентоні Блінкена або колишнього посла США в ООН Сьюзан Райс.

Вони питають: "Коли президент почне прислухатися до своїх генералів – власних військових радників?"

Байден має історію того, що не прислухався до порад своїх військових радників – міністра оборони та відставного чотиризіркового генерала армії Ллойда Остіна та голови Об'єднаного комітету начальників штабів генерала Марка Міллі. Його звинувачують у тому, що він "помилявся майже в кожному важливому питанні зовнішньої політики та національної безпеки протягом останніх чотирьох десятиліть".

Три найкращі американські генерали у відставці – колишні командири, які вели американських солдатів у бій – висловили свою позицію. Їхнє послання є послідовним: дайте Україні зброю, якої вона потребує, і дозвольте українцям вести свою боротьбу. Вони не потребують більше "роз'яснень Заходу" від адміністрації Байдена.

Як заявив Бен Ходжес, колишній командувач Сухопутних військ США в Європі, "я б довіряв судженням українських командирів, які безпосередньо беруть участь у бойових діях".

Джек Кін, чотиризірковий генерал у відставці та колишній заступник начальника штабу Сухопутних військ США, висловив думку у Wall Street Journal минулої неділі, що "Сполучені Штати повинні зосередитися на допомозі Україні вести війну так, як вона хоче, а не базікати збоку".

У 43 з гаком мільярдах доларів, виділених США на допомогу Україні, відсутні зброя та боєприпаси, необхідних для перемоги у війні – винищувачі для завоювання переваги в повітрі та забезпечення безпосередньої повітряної підтримки, високоточні засоби глибокого удару для перехоплення цілей на протилежному боці кордону в Росії та інженерних засобів, необхідних для розмінування мінних полів, окопів та перешкод.

Ціна їхньої відсутності може бути виміряна швидкістю контрнаступу, а також кількістю загиблих і поранених. Нещодавно "Нью-Йорк Таймс" процитувала американських чиновників, які оцінили українські втрати як "близько 70 000 вбитих і від 100 000 до 120 000 поранених". Ця цифра не включає втрати серед цивільного населення – результат цілеспрямованих обстрілів Кремлем житлових кварталів, шкіл, лікарень і бомбосховищ за допомогою безпілотників, артилерії та ракетних ударів.

Для порівняння, Міністерство оборони України повідомляє, що 261 840 російських солдатів загинули в результаті бойових дій.

Жодна зі сторін не збирається вести переговори про мирне врегулювання, оскільки кожна сторона диктує свої умови, а це означає, що ця війна продовжуватиме свою повільну, смертоносну м'ясорубку. У вищезгаданій статті New York Times йдеться про те, що Україна має 500 000 військовослужбовців, "включаючи, за оцінками аналітиків, військовослужбовців строкової служби, резервістів і воєнізованих формувань".

Росія має майже втричі більше – 1,33 мільйона "військовослужбовців строкової служби, резервістів і воєнізованих формувань". Попри чисельну перевагу, Україна має перевагу в переважаючих системах озброєння і передових технологіях, наданих США і НАТО. На сьогоднішньому полі бою технологія перемагає масу.

Генерал Міллі має рацію у своїй останній оцінці українського контрнаступу: "Отже, [Україна] проводить бій. Кілька місяців тому я казав, що цей наступ буде довгим, кривавим і повільним. Так воно і є: довгим, кривавим і повільним, і це дуже, дуже важка битва".

Це – прямий результат того, що адміністрація Байдена відмовляє і повільно надає Україні інструменти, необхідні їй для боротьби, як того вимагає доктрина США і НАТО.

Нерішучість Білого дому також ускладнює умови на полі бою. Генерал Армії США у відставці та колишній директор ЦРУ Девід Петреус (David Petraeus) нещодавно прокоментував, що навіть американські військові не змогли б виграти цю битву ("правда в тому, що ми не змогли б цього зробити"), враховуючи ті ж обмеження, які Білий дім наклав на українську армію – а саме відсутність переваги в повітрі та можливості формувати поле бою для проведення загальновійськової операції.

Петреус також зазначив у статті для Washington Post, яку він написав у співавторстві з Фредеріком Каганом, що "Україна не має жодної з тих переваг, які мали Сполучені Штати в операціях "Буря в пустелі" та "Іракська свобода". В обох випадках, пов'язаних з Іраком, коаліційні сили отримали перевагу в повітрі, в той час, як українські літаки не можуть діяти над російськими лініями та не здатні перешкоджати російським літакам і гелікоптерам завдавати ударів по своїх власних військах, що наступають. До того ж Україна отримала занадто мало броньованих систем для прориву оборони".

Петреус додав, що "Україні потрібні високоточні засоби, щоб завдавати ударів на великі відстані, такі як ATACMS. Їй потрібні касетні боєприпаси для ракет, а не лише артилерійські снаряди. Їй потрібно більше боєприпасів для підтримки наступу. І вона потребує прискореної доставки літаків F-16. Правду кажучи, Україна потребувала цих можливостей ще кілька місяців тому".

Як можна очікувати, запитують автори, що Україна швидко просунеться крізь послідовні російські оборонні пояси без високоточних засобів глибокого удару і переваги в повітрі?

З додаванням американських високоточних боєприпасів для глибоких ударів, прискореним графіком введення в дію винищувачів, розвідувальних і інженерних засобів для швидкого розмінування мінних полів і перешкод Україна може послабити здатність Росії вести війну за допомогою стримування – глибокого бою, завдавати ударів у відповідь по місцях запуску безпілотників і ракет, націлених на цивільне населення, знищуючи систему озброєння в точці запуску, а не ракету в польоті, а також прискорити ближній бій і прориви російських оборонних поясів.

Україна знаходиться на правильному шляху до перемоги у цій війні, і Крим буде визначальним фактором. Це – "вирішальна місцевість". Вони можуть витіснити російські війська з материкової частини України та Кримського півострова, але Байден повинен прислухатися до своїх військових експертів – своїх командирів, міністра оборони, начальника об'єднаних штабів і безлічі відставних генералів, які є в його розпорядженні.

Байден повинен дати можливість Україні перемогти. Це означає отримання зброї, боєприпасів і розвідданих, яких вони потребують зараз, а не через 6-12 місяців.

Тому Байден повинен відмовитися від контролю над тим, що Ходжес назвав "8000-мильною викруткою від Пентагону до лінії фронту в Україні". Підтримуйте військові зусилля – не диктуйте з Овального кабінету і не відкладайте на потім", – закликають Джонатан Свит та Марк Тот.

Байден повинен припинити боятися "червоних ліній" Путіна, подолати свій "параліч ескалації" і просуватися вперед, щоб завдати вирішального нокаутуючого удару. Повторюючи слова Кіна, "Америка повинна припинити критикувати те, що робить Україна, і замість цього зосередитися на допомозі Україні якнайшвидше досягти наших спільних цілей. Це було б правильною стратегією".

Наші інтереси: 

Важливо, що багато американських експертів та політиків, не кажучи вже про військових, розуміють, що Адміністрація Байдена є причиною затягування російсько-української війни, що обіцяна допомога Україні від США "стільки, скільки буде потрібно" (як не раз казав Байден) повинна бути вчасною допомогою.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи