Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Американці розробили BreadBot – автоматичний хлібокомбінат розміром з два холодильника

Американська компанія поставила в техаський супермаркет першу робохлібопіч — машину, що повністю автономно замішує тісто, формує і випікає хліб. Для випічки ідеального буханця виявилося потрібно дуже багато технологічних рішень, від лазерів до алгоритмів розпізнавання зображень. 

Робопіч BreadBot, розроблена компанією Wilkinson Baking Company, призначена не для маленьких господарств, а для великих супермаркетів. Машина замішує тісто, формує майбутні булки, батони й буханці та випікає їх. На один виріб витрачається приблизно півтори години роботи. Зараз BreadBot справляється з усіма видами тіста, крім особливо липких — так, машина поки що не вміє пекти солодкі булочки з корицею і родзинками.

У контейнер для сухих інгредієнтів засипається борошно, сіль, цукор, крохмаль тощо у кількості, достатній для випікання 100 буханців по 450 грамів. Порція для однієї буханки кожні шість хвилин закидається в менший контейнер, де змішується з водою. Густину суміші перевіряє ультразвуковий сенсор. Потім автоматичний міксер замішує тісто.

Потім тісто подається на стрічку конвеєра, де лазерний детектор визначає його появу. Спеціальна програма розраховує, скільки часу займе розкатування тіста; програма також запам’ятовує час і коригує кількість води, що подається для оптимізації процесу розкатування. Потім нарізані шматки тіста потрапляють у форми для випічки і направляються в контейнер для дозрівання тіста, температуру і вологість всередині якої контролює система датчиків і контролерів. Зазвичай тісто піднімається за 45 хвилин, після чого відправляється в піч, де проводить ще сорок хвилин.

На виході з печі лазер вимірює висоту хліба; згідно з цими даними програма вносить правки у рецепт і технологію. Колір готового виробу порівнює з еталоном алгоритм розпізнавання образів — теж для того, щоб у разі відхилення від норми скоригувати рецепт.

Фронт-енд, якщо так можна висловитися, у робопічки теж є: це планшет з камерою, вмонтований у передню стінку машини. Він визначає вік і стать споживача, видає відповідні рекомендації, за його допомогою можна відстежити кожну буханку, дізнатися її склад і час виготовлення.

Спеціальний вентиляційний канал подає частину повітря з печі назовні, до споживача, так що поряд з апаратом завжди пахне свіжим хлібом. У перспективі такі машини повинні замінити хлібобулочні цехи великих магазинів, вважають розробники BreadBot.

 

 

 

Наші інтереси: 

Мініпекарня, яка випікає буханці "на очах" принаймні дозволяє контролювати інгредієнти кінцевого продукту, а відповідно і якість.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи