Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

500 років з Мартіном Лютером

Світ:

Мартіну Лютеру (1483-1546 роки) урвався терпець 31 жовтня 1517 року. Згідно з переказами, того дня професор теології Віттенберзького університету, обурений жадібністю і розбещеністю католицького кліру, прибив на вході до Замкової церкви в Віттенберзі свої легендарні "95 тез".

500 років Реформації

Документ латиною, в якому Мартін Лютер ще вважав себе вірним сином католицької церкви, насправді був написаний у формі запрошення до дискусії про теологічні аспекти віри. Поборник очищення католицизму, Лютер хотів реформувати церкву, повернути її засади у відповідність до Біблії. Проте заклик ченця з Віттерберга наразився на різкий опір Ватикану, який наполягав на своєму ексклюзивному праві бути посередником між людиною і Богом. Водночас – тези Лютера знайшли розуміння серед німецьких князів, що й стало передумовою релігійного розколу Європи на переважно німецьких протестантів і романських католиків. Через три роки Мартіна Лютера відлучили від церкви, але він став одним з духовних батьків нової християнської конфесії, що поширилась по усьому світі. 31 жовтня лютерани та інші протестанти відзначають як знаменну дату, з якої й веде свій відлік Реформація.

До 500-річчя визначального дня Німеччина серйозно підготувалася. У ювілейних святкуваннях, програма яких охоплює весь 2017 рік, беруть участь не тільки віряни і лютеранська церква, але і державні структури, заклади культури і не в останню чергу - туристичний бізнес.

Вперше до святкувань приєдналися християни інших конфесій, перш за все католики, причому на найвищому рівні. Так, у шведському Лунді Папа Римський Франциск взяв участь у спільному примирливому молебні. До Швеції він прибув на запрошення Всесвітньої лютеранської федерації. Цього ж дня Євангелістська церква у Німеччини розпочала свій ювілейний марафон - урочистим прийомом в Берліні, на якому виступив президент ФРН Йоахім Ґаук.

Історія Реформації на повну силу

У Віттенберзі, рідному місті Мартіна Лютера, почала роботу панорамна виставка, присвячена великому реформатору і тим подіям. Панораму "Лютер 1517" створив відомий берлінський художник Ядегар Азізі.

З Женеви 3 листопада у подорож через всю Європу вирушить так званий "Event Truck" - небесного кольору вантажівка з "подієвою начинкою" у вигляді різного роду історій і проектів на тему Реформації. До 20-го травня 2017 року вона проїде маршрутом, що проляже через міста, в яких 500 років тому відбувалися головні події Реформації: в Нідерландах й Угорщині, Словенії й Ірландії, Польщі й Латвії. На кожному етапі історичної естафети, а йдеться про 68 міст у 19 містах Європи, вантажівка зупинятиметься на 36 годин, які заповнять найрізноманітнішими зустрічами та заходами за участю місцевих протестантів та всіх, хто цікавиться Реформацією.

На початок ювілейного року в ФРН запланували два великі екуменічні заходи. У лютому Євангелічна церква Німеччини представить нове видання Біблії Мартіна Лютера. Над цим проектом працювали 70 вчених протягом останніх шести років. У березні релігійні конфесії Німеччини проведуть спільний молебень на знак всехристиянської єдності.

У квітні й травні відбудеться відкриття присвячених Реформації головних історичних і художніх виставок ювілейного року. Німецький історичний музей в Берліні запрошує оцінити "Ефект Лютера. 500 років протестантизму в світі". Суто німецький погляд на постать Лютера пропонує виставка у Вартбурзі під назвою "Лютер і німці". Третя центральна експозиція ювілейного року "Лютер! 95 скарбів - 95 людей" відкриється у Віттенбурзі. Про історію Реформації на ній розкажуть такі унікальні експонати, як листи Лютера, його заповіт, Біблія, якою він користувався, справжній примірник з його тезами початку XVI-го століття. Другу частину виставки присвятили спадку Лютера в релігії, політиці, філософії та культурі. У ній йдеться про 95 історичних постатей, зокрема і самого Лютера, які розкажуть про своє ставлення до Реформації та її спадку. Повну інформацію надає спільний сайт.

Протягом року безліч інших локальних експозицій у Німеччині будуть висвітлювати 500-річчя Реформації. У Штутгарті, наприклад, вже відкрилася виставка під назвою "Втеча від Реформації". Вона розповідає про тогочасних біженців на релігійному підґрунті та їх "карколомних маршрутах", які вели втікачів, серед іншого, на Кавказ та у Східну Європу.

В рамках німецько-американського проекту "Here I stand …" заплановані масштабні виставки у США, присвячені Лютеру і його впливу на історію Америки, при чому доступ до цих виставок через спеціальний портал отримають інтернет-користувачі по усьому світі. Деякі експонати навіть можна буде забрати з собою, роздрукувавши їх на 3D-принтері.

У Німеччині пройти слідами Лютера у реальному або віртуальному вимірі пропонують міста та федеральні землі, де жив і проповідував Великий Реформатор: у Саксонії розробили багатокілометрові піші маршрути для прочан, в Тюрінгії туристам допоможе орієнтуватися мобільний електронний путівник "Luther to go", Баварія виклала в мережу віртуальну карту з інформацією про те, де жив і що робив Лютер на баварській землі.

Максимально детальну інформацію про програму ювілейного року в Німеччині пропонує центральний сайт. Завершуються присвячені Реформації урочистості 31 жовтня 2017 року, в день, коли легендарному вчинку Мартіна Лютера виповнюється рівно 500 років.

Наші інтереси: 

Правду про реформацію потрібно знати.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи