Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україна переводить подих після успіхів на Півдні, а Європа має збільшити виробництво зброї – Ніко Ланге (ФРН)

Категорія:

З отриманням американських балістичних ракет ATACMS Україна нарешті може використовувати високоточну зброю, яка дозволяє уразити всі російські пункти управління, логістичні вузли, склади та аеродроми між лінією фронту та Азовським морем в межах української досяжності.

23102601.jpg

Ілюстрація: CEPA

Колишній керівник апарату Федерального міністерства оборони Німеччини Ніко Ланге, а тепер старший науковий співробітник CEPA вважає, що Україна вступає в нову фазу свого південного контрнаступу. Він висловлює занепокоєння "дірявими" санкціями, які дозволяють європейським компаніям постачати матеріали та обладнання для виробництва зброї в Росію, йдеться у публікації на CEPA.

Ніко Ланге вимагає від Європи зробити санкції жорсткішими й покарати підприємства, які намагаються постачати свою продукцію до рф. І збільшити виробництво зброї та боєприпасів, аби закрити потреби України.

Оперативна пауза. У тому числі за відсутності допомоги США

Український контрнаступ зараз обмежується мінімальними спробами просунутися вперед біля Роботиного. Після майже п'яти місяців, а останнім часом лише вкрай важкого просування піхоти, війська виснажені.

Україна взяла оперативну паузу на цій ділянці фронту та загалом наразі передислоковує війська і ресурси, частково з обережності, враховуючи нинішню бюджетну безвихідь щодо подальшої допомоги з боку США.

Досягнення контрнаступу. З них може виникнути новий вектор наступу

З отриманням американських балістичних ракет ATACMS Україна нарешті може використовувати високоточну зброю, яка дозволяє уразити всі російські пункти управління, логістичні вузли, склади та аеродроми між лінією фронту та Азовським морем в межах української досяжності. Як повідомлялося, ракети були використані проти російських аеродромів 17 жовтня, причому британська розвідка заявила про ймовірне знищення 14 гелікоптерів.

 Всупереч численним пророцтвам про приреченість, український контрнаступ може претендувати на важливі успіхи. Добре укріплені російські оборонні позиції були подолані, а російський наступальний потенціал на сході ослаблений, оскільки росія була змушена перекинути підкріплення на південь.

Ліквідувавши радари, засоби протиповітряної оборони та російські кораблі на західній стороні Криму, Україна гарантувала, що зерновози з Одеси знову зможуть ходити, а також розширила свої операційні можливості.

Тим часом українські війська перетнули Дніпро у двох точках, на північний схід від Херсона і на захід від Нової Каховки, щоб завдати ударів по російських артилерійських позиціях. Наразі залишається відкритим питання, чи може з цього виникнути плацдарм і новий вектор наступу.

Перешкоди контрнаступу. Здебільшого у повітрі

Ключовою проблемою залишається російська перевага в повітрі вздовж лінії фронту. росія щодня здійснює авіаудари та атаки з безпілотників поблизу лінії фронту, в той час, як Україна намагається протистояти літакам і гелікоптерам у прямій видимості.

Росія також все частіше використовує дешево переобладнані планерні бомби, керовані за допомогою супутникової навігації Глонасс. Безпілотники-камікадзе "Ланцет" і планерні бомби стали дешевими інструментами, які росія використовує по всьому фронту.

Тим часом Росія розпочала масовані атаки на Авдіївку як з північного, так і з південного заходу. Розпочавши найбільший за останні місяці наступ, росіяни, вочевидь, прагнуть за будь-яку ціну повернути собі ініціативу і, в ідеалі, прибрати до рук міську територію для зимівлі своїх військ.

Кремлівське командування веде цей наступ у радянському стилі, попри втрати власної техніки та армії. Цілі колони російських бойових машин піхоти, бронетранспортерів і бойових танків вже втрачені від вогню української артилерії та мінних полів. російські військові блогери та відео з поля бою свідчать про величезні втрати.

Попри це, російське командування продовжує кидати в бій нові хвилі техніки і солдатів, але поки що без якихось значимих результатів.

Потреби України. Боєприпаси, системи ППО тощо

Україна продовжує потребувати великої кількості артилерійських боєприпасів, які будуть доступні лише за умови збільшення виробничих потужностей в Європі та безпосередньо в Україні. Гострою є потреба в мінометах і мінометних боєприпасах. Країна потребує постійних поставок високоточної зброї великої дальності, включно з ATACMS у додаткових варіантах з моноблочними боєголовками, німецькими ракетами TAURUS та бомбами GLSDB.

Також потрібно більше систем протиповітряної оборони та боєприпасів для неї. Тут теж вже давно назріла необхідність збільшення виробничих потужностей. "Стабільних" поставок невеликими партіями замало.

Україна потребує все більших і кращих засобів радіоелектронної боротьби, щоб глушити безпілотники і боєприпаси, керовані за допомогою системи Глонасс. Тут партнери повинні діяти швидко, а також надавати більше засобів проти потужних російських перешкод.

Спільне промислове виробництво і швидке збільшення можливостей технічного обслуговування і ремонту в Україні – це правильний шлях. Водночас європейці, зокрема, маючи європейські та національні річні зобов'язання щодо закупівель, повинні нарешті використати потенціал своєї промисловості для виробництва боєприпасів і озброєнь.

Стурбованість української сторони. Питання радше політичне

Україна занепокоєна зменшенням поставок зі США через бюджетну блокаду в Палаті представників. Наразі це – радше політичне питання, аніж військове: між підтримкою Ізраїлю та України з боку Сполучених Штатів немає суттєвого ресурсного конфлікту.

Тим часом європейці повинні вжити серйозних і послідовних заходів проти нестримного ухилення від санкцій з боку європейських компаній, які сприяють виробництву зброї в Росії. Санкції мають бути без лазівок, а компанії, які продовжують постачати зброю до РФ через країни Центральної Азії або Китай, повинні бути суворо покарані.

Путін перевів російську економіку і суспільство в режим перманентної війни. Відповіддю має стати збільшення українського та європейського виробництва зброї та боєприпасів, а також довгострокові зобов'язання щодо військової допомоги та безпеки для України.

Переклад iPress

Наші інтереси: 

Читаємо аналітику міжнародних експертів, які щось знають краще за нас.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи