Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Паралельна війна України з корупцією відкриє двері на Захід

Категорія:

Антикорупційні агентства відновили багаторічне розслідування офіційної схеми, яка, за їхніми словами, призвела до того, що споживачі електроенергії переплачували понад 1 мільярд доларів США, а також справу, яка застопорилася у 2020 році щодо ймовірної крадіжки понад 350 мільйонів доларів США активів і коштів державної нафтової компанії.

22092211.jpg

війна йде не тільки на полі бою

Вони також розпочали нові дії, включаючи заочний арешт цього місяця колишнього керівника державного банку за підозрою в розтраті 5 мільйонів доларів, хоча він і заперечує провину, пише у своїй статті на Reuters Ден Пелесчук (Dan Peleschuk).

«Кожного тижня відбувається одна-дві великі події плюс сім-вісім менших, які також важливі», – каже правовий експерт Вадим Валько, який моніторить роботу антикорупційних органів в Україні, що борються за те, аби Україна позбулася олігархів і зміцнила свої вразливі інституції.

Ця діяльність відображає паралельну війну, яку Київ веде проти хабарництва на високому рівні, і вважається досить терміновою, аби уряд міг виділити ресурси навіть під час вторгнення Росії в Україну.

Дійсно, антикорупційні органи майже щодня повідомляють про свою роботу в шквалі заяв і публікацій у соціальних мережах. Лише за листопад вони повідомили про відкриття розслідувань у 44 нових кримінальних справах, оголосили про підозру 17 особам та направили до суду 6 обвинувальних актів.

У 2022 році прокурори висунули щонайменше 109 обвинувальних актів у 42 справах, повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП), додавши, що було винесено 25 вироків.

Робота не може чекати, бо стримування повсюдної корупції є ключем до того, щоб заспокоїти західних партнерів, які готуються направити десятки мільярдів доларів допомоги, що знадобиться для відновлення країни найближчими роками.

За їхніми словами, це також матиме вирішальне значення для отримання членства в Європейському Союзі, який говорить, що боротьба з корупцією є обов'язковою умовою для початку переговорів про вступ.

«Зараз для України надзвичайно важливо продемонструвати себе як передбачуваного партнера», – сказав Ярослав Юрчишин, перший заступник голови парламентського комітету з антикорупційної політики.

«Насправді в Україні йдуть одразу дві війни: відкрита – з Росією, та ще одна – з пострадянським корупційним минулим, яка відбувається всередині».

Антикорупційна кампанія підтримується президентом Володимиром Зеленським, який цього місяця заприсягся, що Україна буде одночасно боротися і з корупцією на високому рівні, і з російським вторгненням.

За словами експертів та чиновників, зусилля по боротьбі з корупцією, які тривали після вторгнення 24 лютого, були активізовані влітку за нового директора САП.

Олена Щербань, заступник виконавчого директора Центру протидії корупції в Києві, каже, що навіть у вирі війни агенції працюють продуктивніше, ніж у попередні роки.

«НАБУ та САП зараз працюють ефективніше, ніж за останні пару років разом узяті», – сказала вона.

Антикорупційні органи в Києві знають, що Захід спостерігає.

Катерина Бутко, громадська активістка, визнала, що боротьба з корупцією в Україні часто йде повільно. Вона додала, що в іноземних донорів є чіткий стимул домогтися успіху, продовжуючи давати чіткі політичні рекомендації.

«Робота наших антикорупційних структур – гарантія того, що західні гроші не будуть вкрадені», – сказала вона.

Наші інтереси: 

Важливо вичистити Україну від потворних паразитів, які, користуючись своєю владою, пили соки з України, крали з державного бюджету, сиділи на відкатах й вигадували схеми з продажними суддями та олігархами, які після розпаду СРСР заволоділи народним майном.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи