Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 20
  • Переглядів: 22

Чому Зеленський не попередив українців про напад Росії? – Розслідування The Washington Post

Категорія:

Американське видання Washington Post встановило, як влада США отримала і відреагувала на інформацію про підготовку російського нападу на Україну. Журналісти поспілкувались з більш ніж 30 джерелами з-поміж високопоставлених офіційних осіб США, України, Європи та НАТО, деякі з яких говорили на умовах анонімності.
Також Washington Post взяло інтерв'ю у президента Зеленського.

220818zelenskyy-2.jpg

Президент України Володимир Зеленський
Президент України Володимир Зеленський

Він спробував пояснити, якими мотивами керувався, коли вирішив до останнього не інформувати населення про наближення повномасштабної війни.

BBC News.Україна пише, що, за даними Washington Post, у жовтні минулого року в Білому домі відбулась термінова зустріч американського президента Джо Байдена і керівників розвідки, військового командування та дипломатичного сектору (це був початок стратегічної комунікаційної кампанії «Конгрес-22». – НО). 

Темою була отримана розвідувальна інформація про підготовку російського вторгнення в Україну. Звіт розвідки був складений на основі нещодавно отриманих супутникових знімків, перехоплених повідомлень і розмов з джерелами.

Таких зустрічей в адміністрації Байдена щодо України тієї осені було кілька. Співрозмовники видання зазначають, що деяким присутнім у Білому домі важко було усвідомити масштаб амбіцій російського лідера, вони не вірили, що "розумна країна могла б піти на таке" (учасників використали «втемну», як і під час «Події-201» на початку піар-кампанії «Байден-20». – НО).

Згідно з даними американської розвідки, війська РФ розраховували на захоплення більшої частини України. Зокрема, рухаючись з території Білорусі вони планували за 3-4 дні оточити Київ. Російський спецпідрозділ мав знайти й усунути президента Зеленського і встановити дружній Кремлю маріонетковий уряд в Україні.

Паралельно російські війська мали рухатись зі сходу і пройти через центральну Україну до Дніпра, а війська з Криму зайняли б південно-східне узбережжя. Ці дії, за планом Кремля, могли тривати кілька тижнів. Після паузи для перегрупування та переозброєння, росіяни мали рушити на захід до умовної лінії, що простягалася від Молдови на півдні й до Білорусі на півночі.

Вільною від російської окупації мала залишитись лише невелика територія на заході України. Там, на думку Путіна, живуть "невиправні неонацисти-русофоби".

Дані розвідки США передали українському керівництву, але в Києві до них поставилися скептично. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба пояснював це тим, що Україна просила подробиць, але їх не було надано (тобто українська сторона відчувала, що тут пахне шахрайством, але не розуміла його сенсу. – НО).

12 січня голова ЦРУ Вільям Бернс зустрівся в Києві з президентом Зеленським і повідомив, що, за даними розвідки, Росія має намір завдати блискавичного удару по столиці України та обезголовити центральну владу. США також припускали, що Росія спробує спочатку висадити свої війська в аеропорту в Гостомелі, передмісті столиці, і потім розпочне штурм Києва (Бернс переконував Зеленського втекти з Києва. – НО).

На таємній зустрічі в Білому дому Байден вирішив, що російського президента Володимира Путіна потрібно або стримувати, або протистояти йому, і що США не повинні діяти самостійно.

За словами радника президента США з національної безпеки Джейкоба Саллівана, Джо Байден ухвалив рішення направити посланця до Москви, щоб попередити Путіна про наслідки у разі нападу на Україну (це було остаточне запевнення Путіна, що можна сміло входити в Україну. – НО).

Також американський президент наказав поінформувати союзників про дані розвідки та схилити їх до того, щоб разом протистояти РФ і допомагати Україні.

Президент Зеленський визнає, що отримував інформацію від США про російську загрозу. Він також пригадує, що зустрічався в січні з директором ЦРУ Бернсом. Але при цьому наполягає, що західні партнери не давали подробиць ймовірного нападу, а говорили про нього "загальними словами" (простіше кажучи, Зеленський відчував, що його дурять. – НО).

"Я не готовий повідомити про все, що тоді говорив Бернс, але його головні сигнали були про загрози моєму життю. І це були не перші сигнали – вони надходили звідусіль, від наших спецслужб, від іноземних колег і так далі", – зазначив президент України в інтерв'ю Washington Post (саме так, Бернс залякував Зеленського, щоб той утікав. – НО).

Він вказує, що не казав про цю загрозу громадянам, щоб не посіяти хаос і не спровокувати економічні проблеми. Він наводить такі цифри: зараз Україна витрачає в місяць 5-7 млрд доларів через війну. Витримати таке навантаження під час зими та опалювального сезону країна не змогла б (це суперечить попередній заяві Зеленського, що він не вірив у вторгнення. Якби вірив, то мав би діяти. – НО).

"Ви не можете просто сказати мені: "Слухай, ти повинен почати готувати людей зараз і сказати їм, що треба відкласти гроші й запастися їжею". Якби ми це повідомили – а цього хотіли деякі люди, яких я не буду називати, – тоді я б втрачав 7 мільярдів доларів на місяць, починаючи з жовтня минулого року, і в той момент, коли росіяни справді атакували, вони б нас захопили за 3 дні", – сказав Зеленський (абсурдна заява, адже можна було готуватися до вторгнення тихо, без поширення паніки. – НО).

"Якщо ми посіємо хаос серед людей перед вторгненням, росіяни нас зжеруть". Він вважає своє рішення правильним і таким, що допомогло підготуватися до нападу. "І ось що сталося, коли почалося вторгнення – ми були настільки сильними, наскільки могли бути", – пояснив Зеленський.

Він наголосив, що вдячний США за допомогу, хоча і наголошує, що Україна потребувала більших обсягів зброї від своїх союзників, щоб відбити російське вторгнення.

"У мене нема жодних претензій – аж до моменту, коли хтось починає говорити мені: "Але ж ми посилали тобі сигнали". До цього моменту у мене нема претензій. Але коли хтось стверджує, що вони надсилали нам якісь сигнали, я кажу їм: "Надішліть нам зброю". – Я був абсолютно правий, і я в цьому впевнений навіть зараз".

Повний текст The Washington Post.

Продовження розслідування: Що Зеленський відповів «The Washington Post» і чому його про це запитали?


Свій коментар щодо цієї статті також дала Олена Трибушна:

 

Наші інтереси: 

Аналізуємо ситуацію, як грали Зеленським і що з цього вийшло. Як Україна та ЗСУ зараз платять за політику подвійної гри.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (2 голосів)

Зеленський потрапив у вміло розставлену пастку – він взяв на себе вину за бездіяльність напередодні вторгнення, хоча насправді там ще гірше – були здійснені реальні заходи з підриву обороноздатності України та сприяння вторгненню.

Це вже державна зрада і кримінальний злочин. Тепер для того, щоб виправдатися і врятуватися, Зеленському доведеться вказати на тих, хто його дезінформував і спонукав до зради.

Прогноз про те, що американці в серпні здійснять спецоперацію з розчищення владного гадючника від зрадників, я описав у статті "Союз «Єрмак–Зеленський» і три хвилі очищення від корпоративних психопатів – футурологічний прогноз" (+аудіо).

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (2 голосів)

Зеленський потрапив у вміло розставлену пастку – він взяв на себе вину за бездіяльність напередодні вторгнення, хоча насправді там ще гірше – були здійснені реальні заходи з підриву обороноздатності України та сприяння вторгненню.

Це вже державна зрада і кримінальний злочин. Тепер для того, щоб виправдатися і врятуватися, Зеленському доведеться вказати на тих, хто його дезінформував і спонукав до зради.

Прогноз про те, що американці в серпні здійснять спецоперацію з розчищення владного гадючника від зрадників, я описав у статті "Союз «Єрмак–Зеленський» і три хвилі очищення від корпоративних психопатів – футурологічний прогноз" (+аудіо).

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Рамес Веселий.
0
Ще не підтримано

Помітили це:
"зараз Україна витрачає в місяць 5-7 млрд доларів"
"тоді я б втрачав 7 мільярдів доларів на місяць"
?

Я не меч, я тримаю меч.

Зображення користувача Володимир Самотий.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Розчистити владний гадючник не вийде поки Зеленський буде при владі, бо він є паханом цього гадючника

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Люба Покотило.
0
Ще не підтримано

Думаю, що Зеленський є заручником самого себе: жадоба до влади, до грошей та совкове виховання. Все, що він робить, робить з власного переконання в своїй цілковитій правоті. 73 % населення України, які в 2019 році дали таку величезну підтриму, дає підстави, діяти так, як він вважає за потрібне. Він знає, що ця новина: гроші важливіші ніж людські життя, буде суспільство прийнята без понесення відповідальності. Чому? та всі умови створені завчасно, та тому, що Україна вже давно перейняла приклад московії : "цар" головний і все, що робить - супер, мовляв "він знає, що робить"... Зеленському вдалося з 2015 року перехопити 3/4 населення України на свою сторону. В тому, що це для нього гра, це однозначно (в якій ми зараз серії?), те, що українське суспільство діє як незріле, емоційне суспільство - факт. Чомусь Зеленському не вдалося тих же самих українців, які живуть за кордоном, переманити до себе як прихильників його "творчості". Про це свідчать вибори 2019 р. Весь закордон проголосував 57 % на користь Порошенка. Українці за кордоном просто навчилися мислити по дорослому, зокрема на виборах. Зеленський не був ніким керований і ніким обдурений. Цей чоловік живе з великим конфліктом в самому собі, де його особистим ворогом до сьогодні є лише Порошенко, опозиція та патріотична частина суспільства. І цього ворога а саме Порошенка від отримав в спадок від Коломойського, батька націі, його найголовнішого наставника. Окрім того, в нього є свої "обіжалки" на Порошенка... Бізнес не давав проводити без берешкодно, щоб не платити податок. Він його і не платив, але мусів постійно "схеми" робити: офшори, нові фірми відкривати, банкротувати, закривати, та й з призивом до війська, дратував... Тобто, у нього є ворог, але це аж ніяк не путін. Він діє виключно: від своїх переконань, виходячи з порад Єрмака, який йому вісті від перших рук з кремля доносить (Арестович в інтервю з Гордоном), він діє так, щоб комплес неповноцінності компенсувати. Він хоче щоб він був кращий ніж Порошенко... тому тут і старається робити все для того, щоб суспільство полюбило і як "Царя" возвеличило. Тому рішення що 5-7 млрд дол. дорожче ніж людські життя - це було свідоме і бізнесове.... Треба було касу робити..., а Єрмак завіряв, що перші ліца з Кремля обіцяють не нападати... Зеленський, маючи повну владу і взявши усіх під свій жорсткий контроль, маніпулює інформацією, він це вміє найкраще... він демонструє свою силу. А ще він грає людьми... у нього не має болі за український нарід, бо він не був вихований у культурі та традиціях українського народу. Для нього це гра... Йому і не треба думати наскільки буде розгромлена Україна і скільни кредитів прийдеться віддавати... Він знає, що хохли і це потягнуть, бо "добрі та роботящі люди, а головне можна їм "казку розказати, і повірять"... Йому головне зараз тримати інформаційно (правдами і не правдами) суспільство так, щоб більша частина суспільства його, як Лідера возвеличувала і любила. і це йому вдається, попри Цемаха, Вагнерівців, приборкання демократії, війни, великого крадівництва ітд. Головне, щоб головний його ворог- Порошенко не мав шанси піднятися над ним. Тому, фейки та процеси будуть і надалі сипатися на Порошенка. Процеси будуть мати і патріоти і націоналісти. А населення все прийме і скаже "але ж не втік"

Зображення користувача Люба Покотило.
0
Ще не підтримано

Думаю, що Зеленський є заручником самого себе: жадоба до влади, до грошей та совкове виховання. Все, що він робить, робить з власного переконання в своїй цілковитій правоті. 73 % населення України, які в 2019 році дали таку величезну підтриму, дає підстави, діяти так, як він вважає за потрібне. Він знає, що ця новина: гроші важливіші ніж людські життя, буде суспільство прийнята без понесення відповідальності. Чому? та всі умови створені завчасно, та тому, що Україна вже давно перейняла приклад московії : "цар" головний і все, що робить - супер, мовляв "він знає, що робить"... Зеленському вдалося з 2015 року перехопити 3/4 населення України на свою сторону. В тому, що це для нього гра, це однозначно (в якій ми зараз серії?), те, що українське суспільство діє як незріле, емоційне суспільство - факт. Чомусь Зеленському не вдалося тих же самих українців, які живуть за кордоном, переманити до себе як прихильників його "творчості". Про це свідчать вибори 2019 р. Весь закордон проголосував 57 % на користь Порошенка. Українці за кордоном просто навчилися мислити по дорослому, зокрема на виборах. Зеленський не був ніким керований і ніким обдурений. Цей чоловік живе з великим конфліктом в самому собі, де його особистим ворогом до сьогодні є лише Порошенко, опозиція та патріотична частина суспільства. І цього ворога а саме Порошенка від отримав в спадок від Коломойського, батька націі, його найголовнішого наставника. Окрім того, в нього є свої "обіжалки" на Порошенка... Бізнес не давав проводити без берешкодно, щоб не платити податок. Він його і не платив, але мусів постійно "схеми" робити: офшори, нові фірми відкривати, банкротувати, закривати, та й з призивом до війська, дратував... Тобто, у нього є ворог, але це аж ніяк не путін. Він діє виключно: від своїх переконань, виходячи з порад Єрмака, який йому вісті від перших рук з кремля доносить (Арестович в інтервю з Гордоном), він діє так, щоб комплес неповноцінності компенсувати. Він хоче щоб він був кращий ніж Порошенко... тому тут і старається робити все для того, щоб суспільство полюбило і як "Царя" возвеличило. Тому рішення що 5-7 млрд дол. дорожче ніж людські життя - це було свідоме і бізнесове.... Треба було касу робити..., а Єрмак завіряв, що перші ліца з Кремля обіцяють не нападати... Зеленський, маючи повну владу і взявши усіх під свій жорсткий контроль, маніпулює інформацією, він це вміє найкраще... він демонструє свою силу. А ще він грає людьми... у нього не має болі за український нарід, бо він не був вихований у культурі та традиціях українського народу. Для нього це гра... Йому і не треба думати наскільки буде розгромлена Україна і скільни кредитів прийдеться віддавати... Він знає, що хохли і це потягнуть, бо "добрі та роботящі люди, а головне можна їм "казку розказати, і повірять"... Йому головне зараз тримати інформаційно (правдами і не правдами) суспільство так, щоб більша частина суспільства його, як Лідера возвеличувала і любила. і це йому вдається, попри Цемаха, Вагнерівців, приборкання демократії, війни, великого крадівництва ітд. Головне, щоб головний його ворог- Порошенко не мав шанси піднятися над ним. Тому, фейки та процеси будуть і надалі сипатися на Порошенка. Процеси будуть мати і патріоти і націоналісти. А населення все прийме і скаже "але ж не втік"