Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Латвія та Естонія першими у світі офіційно визнали геноцидом воєнні злочини Росії в Україні

Категорія:

На позачерговому засіданні Парламент Естонії заслухав виступ глави делегації Українського Парламенту Олени Шуляк, після чого одностайно ухвалив заяву про військові злочини та геноцид Росії в Україні. Разом з Естонією геноцид українського народу визнала й Латвія.

Про це повідомляють на сайті парламенту Естонії та на сайті Сейму Латвії, пише Громадське.

У заяві Естонії йдеться про те, що Росія здійснила акти геноциду й масові звірства щодо мирного населення на тимчасово окупованих територіях, зокрема в Бучі, Бородянці, Гостомелі, Ірпені та Маріуполі.

«[Акти геноциду] полягають у вбивстві, викраденні людей, депортації, позбавленні волі, тортурах, зґвалтуванні, а також оскверненні трупів», – йдеться в заяві.

Латвія у своїй заяві наголосила на великій кількості доказів масових жорстоких злочинів, скоєних армією Росії, і засудила злочини проти людства та геноцид, зауваживши свій обов’язок визнавати їх та гарантувати, що вони не повторюються.

Реакція України

Народна депутатка Олена Шуляк подякувала країнам за рішуче засудження агресії Росії й закликала весь світ приєднатися до визнання геноциду в Україні.

"Людей вбивали, гвалтували й катували не за те, що вони були озброєні. Навіть не за те, що вони чинили опір. Їх вбивали за те, що вони належать до української політичної нації – незалежно від етнічного походження", – наголосила вона і додала, що саме факт життя був приводом для вбивства, і в цьому полягає небезпека для всього світу: мовляв, путінські пропагандисти дуже легко можуть замість слова "українці" поставити імʼя будь-якого народу, який колись був частиною Російської імперії або належав до російської сфери впливу.

Реакція Росії

Влада країни вирішила закрити генеральні консульства Латвії у Санкт-Петербурзі та Пскові, а також генконсульства Естонії та Литви у Санкт-Петербурзі.

Глав та інших консульських посадових осіб з Естонських та Латвійських консульських місій країна-агресор оголосила персонами нон грата. Вони повинні залишити територію Росії у такі ж самі терміни, які було відведено для від'їзду співробітників російських консульських місій із цих країн.

Нагадаємо, що Верховна Рада 14 квітня офіційно визнала геноцидом українського народу дії збройних сил РФ, а також її політичного та військового керівництва під час повномасштабної війни проти України.

Парламент звернувся до ООН, Європарламенту, парламентських асамблей Ради Європи, ОБСЄ, НАТО, урядів та парламентів іноземних держав щодо визнання вчинення Росією геноциду українського народу, а також злочинів проти людяності та воєнних злочинів на території України.

Наші інтереси: 

Вдячні Естонії та Латвії за таку політичну підтримку. Ці країни знають, що таке кацапи.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи