Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 26
  • Переглядів: 26

Світогляд – головний активатор розвитку: про 4 рівні мислення і 5 рівнів свідомості (+аудіо)

Категорія:

Сила світогляду в тому, що він ставить цілі й показує можливості. Найбільшу мотивацію дають знання про те, що деякі можливості вже мали історичну реалізацію: «Так вчиняли боги, так тепер чинять люди».

Попередня стаття:

Аудіоверсія: Світогляд – головний активатор розвитку: про 4 рівні мислення і 5 рівнів свідомості

Як ми вже з’ясували, сапієнси (від homo sapiens – «оселя мудрості», або «носій духу») мають п’ять рівнів еволюційного розвитку: 1) гобіт, 2) людина, 3) арій, 4) ельф, 5) спас. Непарні рівні (1, 3, 5) є стабільними, а парні (2, 4) – перехідними. Наприклад, людина є перехідним етапом від гобіта до арія, відтак рівень «людина» охоплює вельми широкий діапазон якостей.

Чотири рівні мислення

П’ять рівнів розвитку сапієнсів прямо пов’язані з чотирма рівнями мислення, уже відомими нам з психології:

1) рівень особистого досвіду: те, що доведено до автоматизму завдяки роботі чи тренінгу;

2) нормативний рівень: спроможність засвоювати чужі знання, вчитися на чужому досвіді, самостійно використовувати зовнішні інструкції;

3) рівень нестандартних дій: спроможність творити в нових обставинах, самостійно розв'язувати проблеми;

4) рівень цілісності: спроможність бачити життя в його повноті, з усіма взаємозв’язками.

Припустимо, хтось ішов полем і потрапив у глибоку яму. Якщо в нього перший рівень мислення, то для порятунку треба, щоб хтось показав власним прикладом техніку виходу з ями, провів тренінг. Для другого рівня досить прочитати інструкцію чи книгу. Носій третього рівня сам здогадається, як визволитися з ями, а володар четвертого рівня мислення в неї взагалі не потрапить.   

Легко простежити прямий зв’язок між п’ятьма рівнями розвитку і чотирма рівнями мислення.   

Рівні розвитку і рівні мислення

1. Гобіт (гомо сімплекс) мислить на рівні особистого досвіду. Для навчання йому потрібен наставник, тренер, інструктор, який допомагатиме за принципом «роби як я».

2. Людина (початковий гомо дуплекс) уже має спроможність навчатися на чужому досвіді, ефективно засвоювати наявні норми. Проте у нестандартних ситуаціях дії людини мають випадковий характер і часто завершуються невдачами. Тому людину приваблює новизна, але водночас і лякає.

3. Арій (реалізована людина, завершений гомо дуплекс) спроможний ефективно вирішувати нові завдання. Понад те, рутина його мало цікавить, натомість розв’язання зовсім нових проблем і подолання викликів приносить справжнє задоволення. Проте успішно вирішуються відносно локальні завдання, натомість для вирішення масштабних завдань аріям може забракнути широти мислення.    

4. Ельф (універсальна людина) володіє цілісним баченням, тож йому цікаво вирішувати масштабні, комплексні проблеми.

5. Спас (боголюдина) успішно здійснює діяння цивілізаційного і планетарного рівня.  

Свідомість і світогляд

Ключовою властивістю кожного рівня розвитку є відповідний рівень свідомості. Свідомість формує світогляд – уявлення про світ і своє місце в ньому. Вища свідомість формує вищий світогляд. З другого боку, світогляд впливає на пробудження або приспання свідомості. Дотик до вищого світогляду активує зростання самосвідомості.

Перебуваючи на нижчому рівні розвитку, важко осягнути світогляд вищих рівнів. Скажімо, для гобіта світогляд людини – це уже щось незвичне, а світогляд арія – взагалі фантастика. Натомість для арія світогляд гобіта – це наче спогади про власне дитинство, погляд згори вниз.

Світоглядна обмеженість гобіта спричинена тим, що йому нема з чим порівняти власний світогляд. Йому здається, що тільки його світогляд є нормальним, все інше – це ненормальність, безглуздя, обман. Понад те, сама ідея про наявність сапієнсів вищого рівня йому видається фантастичною.   

Інша ситуація в людини: що більше вона наближається до рівня арія, то більше відчуває якісну відмінність між власним світоглядом і світоглядом «сіпмлексів».

Арій уже чітко розрізняє світогляд-сімплекс і світогляд-дуплекс. По-перше, він пам’ятає самого себе, коли ще перебував на рівні «сімплекса». По-друге, він має можливість спостерігати за поведінкою навколишніх гобітів, наприклад, під час політичних, економічних чи медичних психозів.

– Як тоді арії ставляться до вищих світоглядів, властивих ельфам і спасам? Також вважають їх фантастикою?

Кардинальна відмінність аріїв від гобітів у тому, що вони вже знають про існування нижчих рівнів розвитку, тому їм не важко сприйняти думку про існування сапієнсів значно вищого рівня. Тут працює елементарна логіка: якщо є нижчі тебе, то мають бути й вищі тебе.  

Діяльність сапієнсів вищого рівня непросто помітити. Те, що вони роблять, на нижчих рівнях зазвичай сприймається як «випадковість» або «природне явище». Проте інколи універсальні люди і боголюди влаштовують відверто показові дії. Найяскравішим прикладом є Добра Новина Ісуса Хреста, Сина Божого – задокументований опис демонстративної діяльності боголюдини, хреста-спаса.

Світогляд – головний інструмент розвитку

Сила світогляду в тому, що він ставить цілі й показує можливості. Це надзвичайно важливо, адже якщо людина не знає про існування деяких речей, то вона й не може до них прагнути. Найбільшу мотивацію дають знання про те, що деякі можливості вже мали історичну реалізацію. Тут працює принцип: «Так вчиняли боги, так тепер чинять люди» (Taittiriya Brahmana).

Аріянський світогляд відкриває найширші обрії для творчості й самореалізації – індивідуальної та колективної. Він активує свідомість сапієнсів усіх рівнів, навіть якщо на початковому етапі вони його сприймають як щось дуже далеке і фантастичне. Тому просування аріянства – головний інструмент перетворення України, а з нею й цілого світу.

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
Наші інтереси: 

Досліджуємо інструментарій постіндустріального переходу.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

вгору просуваюсь не вагаюсь

Коментарі

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

вгору просуваюсь не вагаюсь

Зображення користувача Костянтин Струк.
0
Ще не підтримано

Припустимо, людина першого рівня ("гобіт") має наставника. У певний час із певних причин зв'язок із наставником переривається. Що це означає? Те, що "гобіту" вже час ставати людиною?
P. S. Чи допустить людина другого рівня, щоб в усіх її бідах робили винуватим наставника? Думаю, що ні. Отже, така людина мало чим відрізняється від гобіта.

Поки дихаю - сподіваюсь!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Якщо гобіт працював над собою і розвивався, то розрив з наставником може означати, що гобіт уже взяв від нього все необхідне і потребує іншого наставника.

Якщо людина ще не досягнула реалізації (не стала реалізованою людиною – арієм), то вона схильна у всіх своїх проблемах звинувачувати навколишній світ. Проте вже на рівні гравця (другий рівень розвитку) людина дедалі частіше бачить причини своїх перемог і поразок у собі самій. 

Костянтин Струк wrote: Припустимо, людина першого рівня ("гобіт") має наставника. У певний час із певних причин зв'язок із наставником переривається. Що це означає? Те, що "гобіту" вже час ставати людиною? P. S. Чи допустить людина другого рівня, щ

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!