Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Посол Йованович розповіла, кого США підтримують на виборах в Україні

Посол США в Україні Марі Йованович нагадала, що Сполучені Штати впродовж усіх п‘яти років війни підтримували українців. Починаючи з 2014 року, уряд США надав понад 2,8 мільярда доларів безпекової допомоги Україні. Лише минулого місяця вирішено надати додаткові 10 мільйонів доларів – для зміцнення позицій українського військового флоту у відповідь на російську агресію в Чорному морі.

Про це  пані посол сказала, виступаючи в Українській академії лідерства, повідомляє Голос Америки.

Її часто запитують, кого з кандидатів на майбутніх президентських виборах підтримують Сполучені Штати. Відповідаючи на це запитання, пані посол нагадала про три пріоритети, які, згідно з результатами опитувань, є найважливішими для українців.

Це - закінчення конфлікту на Сході, економічний добробут і чесна влада.

Як наголосила Йованович, воєнного способу вирішення конфлікту з Росією нема. Єдиний спосіб – політичний, і наріжний камінь цієї стратегії – Мінські угоди.

«Деякі скептики, і їх багато, кажуть, що Мінські угоди не працюють, бо Росія їх не виконує. Ми віримо, що колись Росія таки виконає свої зобов’язання за цими угодами. Однак, оскільки зараз Росія їх не дотримується, США і Європа зберігають та посилюють санкції проти Росії. Ми примушуємо Кремль платити високу ціну за агресію.

Другий ключовий пріоритет для українців – економічний добробут. Зважаючи на багатющі ресурси, Україна могла б процвітати. Що ж її стримує? Як каже Йованович, «це стара олігархічна система, яка усе ще чіпляється за життя. І корупція – то її життєзабезпечення». Країна потребує серйозних реформ, які можуть створити економічний бум і покращити щоденне життя кожного громадянина, як це відбулось, наприклад, у Польщі. Якщо результатом цих виборів буде пришвидшення реформ, покращення добробуту не забариться, – переконана посол США.

«Я знаю, що реформи не завжди популярні і для багатьох українців болючі. Але якщо відбудеться відкат реформ, то це не принесе кращого добробуту. Те, що робить життя українців важким, це не реформи, а якраз те, що багато реформ досі не завершені. Реформи треба здійснити. І побороти всепроникаючу корупцію, яка робила Україну надто бідною надто довго».

І третій пріоритет для українців – це влада, яка шанує закон і демократичні свободи. Зокрема, й право на вільні чесні вибори.

«З початком президентської кампанії ми у Сполучених Штатах поділяємо сподівання українців на те, що в цих виборах не буде «тітушок», що учасники штабів кандидатів не будуть боятися побиття чи залякувань, що голоси не купуватимуть за гроші», – сказала Марі Йованович.

Вона сказала, що стабільна демократична Україна з процвіютаючою економікою  – це сильний партнер для Сполучених Штатів.

Натомість той шлях, який пропонує Росія, не підходить Україні. Зокрема, клептократія, яка в обмін на мир хоче розділити Україну, скористатися своїм контролем над енергетичними ресурсами як знаряддям, щоб ізолювати країну, маніпулювати, втримати у базованій на корупції системі.

Вона зауважила, що українці вже відкинули цю систему, тому «зараз маєте можливість знову підтвердити свій вибір».

Наші інтереси: 

США підтримують того кандидата, який продовжуватиме курс на віддалення від Москви, і не повернеться назад до пост-радянської республіки, екс-УРСР.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи