Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Серед призерів конкурсу Міносвіти – проект з виробництва одноразових біорозкладних стаканчиків

Розроблена Сумським національним аграрним університетом технологія екологічно чистої біорозкладувальної тари з термостійкими властивостями для гарячих напоїв виборола друге місце у номінації «Економічно спрямовані інновації» в ході фіналу змагань, який пройшов 16 травня 2018 року у приміщенні відомства.

Одноразові стаканчики, з яких команда СумНАУ під час конкурсу пропонувала відвідувачам випити чаю, не тільки є абсолютно безпечними для довкілля та розкладаються за три місяці, а й навіть удобрюють ґрунт. У майбутньому ця розробка може стати альтернативою не тільки для одноразового посуду, а й ПЕТ-пляшок.

Перше місце у номінації «Економічно спрямовані інновації», а також приз глядацьких симпатій отримала розробка вібраційного млина для механоактивації сипкого матеріалу. Проект запропонував Вінницький національний аграрний університет.

Енергозберігаючий вібраційний млин дозволяє подрібнювати до частинок розміром від 5 до 50 мікрометрів, що у 5 разів тонше людської волосини. 

«Це дає змогу більше активувати матеріал, - пояснюють розробники. - Подрібнені на такому млині лікарські засоби засвоюються організмом не за кілька годин, як при звичайному подрібненні, а максимум за годину».

У двох номінаціях: «Економічно спрямовані інновації» та «Соціально спрямовані інновації» визначили 6 найкращих стартапів.

Переможці конкурсу отримали призи від партнерів фестивалю – сертифікати на туристичні поїздки,  навчання та менторську допомогу, а також на безкоштовну участь у виставках Innovation marketта Ukrainian Israeli Innovation Summit 2018 та International Startup University Battle у Копенгагені.

Переможці конкурсу також отримали грошові нагороди на розвиток проектів від компанії Київстар, генерального партнера Всеукраїнського фестивалю інновацій. Команди, що зайняли перші місця, отримали по 25 тисяч гривень, а команди, які посіли другі та треті місця – по 10 тисяч гривень.

У 2018 році на участь у конкурсі було подано 240 заявок, з яких найбільше від вишів – 165. Також свої проекти надсилали представники наукових установ національних академій наук, шкіл, коледжів, професійно-технічних училищ. До півфіналу відібрали 40 проектів, а в фінал – 20.

Найбільше поданих проектів стосувалися сфери ІТ, освіти, охорони здоров’я, агросектору, енергоефективності, екології, допомоги людям з особливими потребами.

Під час оцінювання проектів журі звертало увагу на три основні критерії: новизна, масштабованість (розмір аудиторії, на яку розраховано розробку), стан готовності до впровадження.

«Цього року ми проводили конкурс стартапів уже втретє й отримали найбільшу кількість заявок за весь час: найактивнішими були університети, приміром, від КНУ імені Тараса Шевченка надійшло 16 заявок, від СумДУ – 11, – розповіла генеральний директор директорату інновацій та трансферу технологій МОН Дар’я Чайка. - У наступному році ми плануємо надати можливість брати участь у конкурсі й приватним підприємцям-розробникам». 

Наші інтереси: 

Технологічний потенціал України.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи