Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Електронна держава. Як Україна впроваджує новітні технології в е-урядуванні

Ретельний догляд на кордонах - це вже не панацея від можливого тероризму в сучасному світі. Реальна небезпека для людей - глобальний інформаційний простір, де ваші особисті дані може використати будь-хто. При цьому вся ця електронна система дає унікальний механізм управління державою. 

Як повідомляється у сюжеті ТСН.Тиждень, зібрати в одному місці найкрутіших інтелектуалів планети сьогодні може або глобальна війна, або глобальні інформаційні технології, що є ознакою цього століття. В Об'єднаних Арабських Еміратах зустрілися справжні технологічні гуру інтернету, аби звірити, що відбувається зараз із всесвітньою павутиною в різних куточках Землі. Їхній спільний висновок перший: уряди не встигають за розвитком інтернету, як майданчика вільного спілкування.

"Ми звикли до традиційних прес-конференцій, розповсюдження прес-релізів або прямих виступів влади по телебаченню. Нині існує безліч способів спілкування з громадянами: хтось досі читає газети, хтось дивиться телебачення, багато хто використовує соціальні мережі, як Facebook, SnapChat, Twitter, аби дізнатися про новини та поспілкуватися. Уряд змушений діяти на всіх цих платформах, щоб контактувати з різними аудиторіями в різних частинах країни", - заявив у 2015 році Шон Спайсер, речник Білого Дому.

Скандал із розкриттям персональних даних користувачів Facebook – в центрі дискусій міжнародного форуму. Пряме протиріччя: захистити особистість і зберегти свободу, в тому числі й анонімність.

Батьки-засновники інтернету наполягають на іншому висновку. "Деякі втручання в вашу безпеку запрограмовані самими інтернет-сервісами, деякі втручання здійснюють закордонні держави, ви мусите уважно стежити за цим і запобігати таким вторгненням. Деякі речі залишаються незмінними цінностями суспільства: інформація про мене мусить належати мені, так само як можливість її використовувати та знати, хто хоче отримати з неї зиск", - сказав Сер Тімотті Бернерз-Лі, засновник WWW.

Електронний уряд для світу річ новітня, тому, аби не набивати гулі, держави вже почали обмінюватися між собою успіхами і помилками. "Національні уряди мусять діяти як самостійно, так і в тісній кооперації з іншими урядами. Річ в тому, що йдеться не про специфічні проблеми якогось регіону, а про глобальні виклики. Важливо знати про спроби й помилки в обох країнах. Якщо ви щось робити і досягаєте успіху, то я це теж можу робити. Якщо я помиляюся – вам необхідно про це знати, щоб не втрапити в халепу. Тут ми обмінюємося досвідом та ідеями", - вважає шейх Султан Бін Ахмед аль-Касімі, голова Ради ЗМІ емірата Шарджа, ОАЕ.

Електронний уряд – це система прямого доступу громадянина до держави за допомогою інтернету. Вона набагато простіше традиційної, бо зменшує кількість паперових довідок, заощаджує час на стояння в коридорних чергах і усуває необхідність контактувати з людиною-чиновником. Він тебе не бачить, а отже не може попросити хабар. Україна вже має досвід руху у цей бік. Спеціальне держагенство  з півтори тисячі державних послуг визначило сотню найважливіших і половину з них вже перевело в електронний спосіб. З'явилися і системи електронних петицій, які вже стали у нас популярними.

"Ми допомагали їх впровадити в Кабміні, у Верховній Раді, в містах… Була розроблена з фондом Східної Європи платформа петицій, в якій сьогодні працює більше ста різних міст. Це дає можливість громадянам брати участь і впливати на ті рішення, які влада в цих містах, чи це самоврядування чи Кабмін роблять", - додав Олександр Риженко, голова Держагентства з питань електронного врядування.

Відомства Кабінету Міністрів України взяли зразком естонський досвід, не вигадували велосипед, а домовилися з країнами Євросоюзу і адаптували їхні програми під наші реалії.

"Естонське програмне забезпечення називається "Ексрот". Воно отримало локальну назву в Україні "Трембіта" і фактично відповідає за можливість взаємодії державних реєстрів і створення такої еко-системи обміну даними у всій країні", - заявив Данило Молчанов, експерт із електронного врядування проекту TAPAS.

Державні електронні реєстри -  це і є ті діаманти, якими розпоряджається держава, місця зберігання персональних даних мійльонів українців. Медичний, страховий, земельний – всіх не перелічити. Хто володіє ними, той фактично і керує державою. Доступ до них охороняють як чиновники, котрі буквально живляться різними довідками, так і спецслужби, котрі ставлять заслон для хакерів-зловмисників. Не секрет, що досі існують упередження та недовіра громадян до технічних новинок, але вони справді спрощують життя. Незворостності електронного управління нині перешкоджає неповне інтернет-покриття в Україні.

"Близько 60% громадян мають доступ до інтернету. Але, звичайно, є певні проблеми з доступом до мережі в населених пунктах невеликих, в селах. Тобто – є в нас цифровий розрив… У цьому році має бути розроблений чіткий план для того, щоб ті великі населені пункти, які не мають сьогодні широкополосногосмугового доступу до інтернету – могли його мати. Це питання доступу до інтернету медицини, школи й тих центрів надання адміністративних послуг, які надаються цих селах", - зазначив Риженко.

Тисячі послуг - від дистанційного навчання до медичних консультацій - можуть легко поміщатися у нашій кишені. Купити-продати через смартфон - питання тільки звички. Прогнози у цій галізу лунали б як фантастика, якби їх не робили такі авторитети, як співзасновник Apple Стів Возняк. Він, зокрема, робить ставку на незламну систему блокчейн і підкреслює майбутнє криптовалют.

"Приблизно за десять років додатки до смартфонів по всьому світу міститимуть навіть можливості блокчейну. Зараз ми бачимо дуже повільний злет цієї технології, але повірте, вона рухатиметься швидко, бо має багато переваг для користувача", - сказав Возняк.

Інший гуру віртуального світу засновник Вікіпедії заспокоює недовірливих щодо інформаційних зловмисників, тому що брехати в інтернеті стане важче. "Я працюю над новим сервісом – Вікітрибуною - разом із ученими та журналістами, аби робити високої якості новини і впоратися з проблемою дезінформації в новинах. Ми вже запустилися англійською, а іншими мовами запустимося впродовж цього року", - повідомив Джиммі Вейлз.

Поки провайдери освоюють незаймані інтернетом українські простори, експерти створюють нові сервіси. Наприклад, до осені має з'явитися електронний кабінет автовласника, де можна буде без черг до чиновників, онлайн зарееструвати машину, замінити техпаспорт та посвідчення водія, замовити номерні знаки, застрахувати автомобіль та оплатити штрафи. Новатори кажуть, що державні органи нині, незвично для бюрократії, охоче переводять послуги в електронний вигляд.

Інша річ, що і парламент, і Кабмін не встигають їх узаконювати. Хоча це поправимо, бо світ недвозначно задає саме такий вектор розвитку і хто не впорається - швидко втратить сучасні можливості, в тому числі, й зашити чиновницькі кишені. 

Автор: Сергій Швець 

Наші інтереси: 

Використовувати на повну можливості сучасних ехнологій.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи