Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Система держзакупівель ProZorro: інформаційні технології проти корупції

В Україні створили систему державних закупівель ProZorro, яку може контролювати кожен. Завдяки цій системі проведення тендерів уже вдалося заощадити для держбюджету 1,35 мільярда гривень.

16050401.jpg

Максим Нефьодов - один з ініціаторів створення Prozorro

Завдяки державним закупівлям в Україні роками на "відкатах" від тендерів жили тисячі чиновників, починаючи директорами шкіл і закінчуючи вищими посадовими особами. "За нашими оцінками, близько 20 відсотків від ринку держзакупівель втрачалося з держбюджету через корупцію і обмеження конкуренції. А бюджет держзакупівель України на рік становить 250 мільярдів гривень", - констатує координатор проекту "Реформа державних закупівель" Юрій Бугай.

У 2014 році, після перемоги Майдану, він разом з іншими громадськими активістами та волонтерами вирішив покласти цьому край, розробивши за підтримки Transparency International систему електронних державних закупівель ProZorro. Однак з волонтерського проект швидко перетворився на державний. Зараз ним опікується міністерство економічного розвитку і торгівлі України, куди перейшли працювати розробники ProZorro.

Торік систему випробували на держустановах, які добровільно вирішили проводити держзакупівлі через прозору електронну систему. А з квітня 2016 року закон зобов'язує всі центральні органи виконавчої влади та монополістів проводити тендери тільки через ProZorro. Другий етап запровадження системи розпочнеться 1 серпня 2016 року, коли й органи місцевої влади будуть зобов'язані проводити держзакупівлі винятково через ProZorro.

Філософія прозорості

Вивчивши досвід Грузії та Португалії, українські розробники створили свою унікальну трикомпонентну систему електронних тендерів, в якій бере участь держава, IT- бізнес і суспільство. У кожного своя роль в цьому процесі.

Розробники Prozorro тепер працюють у міністерстві економічного розвитку і торгівлі

Держава дає можливість компаніям-постачальникам заробити, беручи участь у тендерах, і при цьому отримує якісні товари та послуги за найвигіднішою ціною, яка визначається автоматично в ході електронних аукціонів. IT- бізнес пропонує свої веб-майданчики, залучаючи таким чином на свої ресурси клієнтів, і заробляє на цьому. Суспільство має доступ до інформації про всі без винятку торги та їхні результати. Це дозволяє контролювати прозорість кожної угоди.

Головний принцип ProZorro - всі повинні бачити все. "Уся інформація повністю відкрита для кожного. Не потрібні ніякі запити. Просто зайди на сайт (prozorro.gov.ua), подивись і зроби висновки, куди йдуть твої податки", - розповів DW заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України та один із розробників системи ProZorro Максим Нефьодов.

Ставка на конкуренцію

За даними Нефьодова, 15 IT-компаній подали заявки на акредитацію для надання учасникам торгів своїх веб-майданчиків, через які відбуваються електронні держзакупівлі. Сім із них уже працюють. "Вони роблять розсилки, клієнтську базу і зацікавлені залучати на свої веб-майданчики якомога більше компаній-постачальників. Так створюється конкуренція, а значить нижчі ціни та краща якість", - говорить Нефьодов . При цьому доступ постачальників до бази даних електронних тендерів уніфікований через будь-який веб-майданчик, зазначає він. Ціна участі у тендері для постачальника становить, у залежності від суми закупівлі, від 7 до 700 гривень за одну подану на конкурс пропозицію.

Нефьодов переконаний, що онлайн-доступ до державних закупівель стимулює розвиток малого і середнього бізнесу в Україні. "Якщо ви невелике підприємство у Львові, то раніше взяти участь у тендері в Одесі для вас було фізично неможливо. Адже треба було спочатку поїхати туди, подивитися список тендерної документації, зібрати всю документи, відправити кур'єром, бути присутнім на розкритті тендерних пропозицій. Зараз для цього потрібен лише доступ в інтернет з комп'ютера або навіть зі смартфона ", - стверджує Нефьодов.

Перспективи для себе в роботі ProZorro побачили і великі міжнародні компанії. Наприклад, компанія "МЕТРО Кеш енд Кері Україна", яка працює на українському ринку з 2003 року, тільки зараз зважилася взяти участь в державних закупівлях через електронну систему ProZorro. І відразу ж виграла два тендери міноборони на 7,5 мільйона гривень. "Для нас участь в тендерах - це інвестиція в розвиток компанії і країни", - прокоментувала DW начальник управління корпоративних комунікацій "МЕТРО Кеш енд Кері Україна" Олеся Оленицька.

До речі, з 18 травня у тендерах через систему ProZorro зможуть компанії з усього світу без реєстрації в Україні. У зв'язку з цим IT-компанії вже перекладають інформацію на своїх веб-майданчиках іноземними мовами.

Амбітні плани на майбутнє

Через систему державних закупівель ProZorro вже провели 87 тисяч тендерів, в результаті яких для держбюджету заощадили 1,35 мільярда гривень. Розробники системи планують навчати всіх користувачів більш ефективному проведенню тендерів у ProZorro. А наступного року в ній будуть відображатися не лише тендери, а й плани організацій і органів влади щодо державних закупівель на рік. Координатори ProZorro розраховують, що таким чином для держбюджету можна буде заощадити понад 50 мільярдів гривень.

Наступний етап розвитку системи державних закупівель - створення такого собі інтернет-магазину з товарами і послугами, які будуть відбиратися на тендерах через систему ProZorro автоматично. Держустанови у цьому інтернет-магазин зможуть робити держзакупівлі лише одиним кліком комп'ютерної мишки."Ми хочемо йти в ногу з часом, щоб Україна асоціювалася не з війною, горем, бідами, а з інноваціями, з найкращим, що є у світі. Над цим і працюємо", - зауважив Нефьодов.

Наші інтереси: 

Краще пізніше, ніж ніколи.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи