Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 6

У Нідерландах освітили 30 км дамби без електрики

Категорія:

Історична дамба в Нідерландах отримала футуристичну і екологічно чисту підсвітку: коли по ній проїжджає автомобіль з увімкненими фарами, запалюються ліхтарі, які не потребують електрики.

Дамба Афслютдейк довжиною 30 км і шириною 90 м була побудована на початку ХХ століття, перегороджуючи затоку Зёйлерзее в Північному морі, і з'єднує Північну Голландію і Фрісландію. По ній проходить шосе А7 і щодня проїжджають 20 тисяч машин. Її і вирішили першою освітити інженери студії Roosegaarde, глава якої виявився онуком архітектора дамби Дірка Роозенбурга.

Фахівці студії, які працювали над проектом Gates of Light, черпали натхнення у природи, а точніше - у світловідбиваючих властивостях крил метеликів. Інженери вирішили повторити цей трюк, покривши дамбу спеціальним шаром з невеликими призмами, що вловлюють і розсіюють світло автомобільних фар. Таким чином, на освітлення дороги не потрібна електрика.

 

 

Gates of Light - частина більш масштабного інноваційного проекту Icoon Afsluitdijk, заснованого урядом Нідерландів, і спрямованого на те, щоб зробити до 2030 року всі національні дороги енергетично нейтральними.

Серед іншого, він включає використання для освітлення флуоресцентних водоростей і отримання відновлюваної енергії за допомогою повітряних зміїв, пише Quartz.

Наші інтереси: 

Технології на службі людини. І красиво, і корисно, і гроші заощаджені.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи