Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україна першою у світі провела аукціон за допомогою технології Blockchain

Українське держпідприємство «Система електронних торгів арештованим майном» (СЕТАМ) провело перший у світі аукціон за допомогою технології blockchain (блокчейн), яка унеможливлює зміну даних у системі. Про це повідомляє УНІАН.

Гендиректор СЕТАМ Віктор Вишньов на презентації аукціону зазначив, що на першому етапі впровадження блокчейн-технології в систему аукціонів буде фіксуватися інформація тільки про ставки, а в подальшому будуть фіксуватися і заявки, і внесення всієї інформації, яка може міститися в системі.

«Це є першим етапом. На сьогодні ми будемо зберігати ставки, послідовність, розмір ставок. Надалі будуть фіксуватися і заявки, і внесення всієї інформації, яка може міститися в системі», – сказав Вишньов.

За його словами, перевірити достовірність інформації можна на сайті blockchain.gov.ua.

Для створення платформи блокчейн була обрана EXONUM міжнародної компанії BitFury Group. Співзасновник BitFury Валерій Вавілов відзначив, що на даному етапі учасник аукціону може перевірити свої дані, надалі з'явиться можливість перевірки інших учасників аукціону.

«Ви можете бути впевнені, що ваші дані, внесені до бази, не були змінені. Наступним етапом буде можливість перевірки інших учасників, у тому числі щоб забезпечити неможливість зміни даних заднім числом. Таким чином забезпечується 100% чесність», - сказав він.

Вавілов наголосив на тому, що завдання проекту – показати, що систему можна запровадити і в інші проекти державного рівня.

Зазначимо, що 8 червня СЕТАМ і Держагентство з питань електронного уряду України підписали меморандум з міжнародною компанією BitFury Group про залучення нових технологій для підвищення надійності та ефективності електронних торгів.

До слова, blockchain (блокчейн) - це спосіб зберігання даних або цифровий реєстр транзакцій, угод, контрактів та всього того, що потребує окремого незалежного запису і, в разі необхідності, перевірки. Під час його використання цифрові записи об'єднуються у «блоки», які потім зв'язуються криптографічно та хронологічно в «ланцюжок» за допомогою складних математичних алгоритмів.

Процес шифрування, відомий як хешування, виконується великою кількістю різних комп'ютерів, що працюють в одній мережі. Як тільки реєстр буде оновлений і утворений новий блок, він уже не може бути змінений. Таким чином, підробити його неможливо. Будь-який користувач цієї мережі має вільний доступ до актуальної версії реєстру, що робить його прозорим абсолютно для всіх учасників.

На технології блокчейн заснована найпопулярніша у світі цифрова валюта Bitcoin, а також інші криптовалюти.

Наші інтереси: 

Прозорість гарантує довіру до учасників будь-якого процесу.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи