Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У трьох блокчейн-стартапів вкрали $34 млн через уразливість гаманця Ethereum

Три компанії, бізнес яких ведеться з використанням технології блокчейн, в середу позбулися близько 153 тис одиниць криптовалюти ефіріум ($34 млн за курсом $227 за один ефір). Компанії тримали гроші в спеціальному гаманці для ефіріума під назвою Parity, і для виведення грошей зловмисники скористалися його вразливістю.

Програмний код дозволяв перевизначити власника гаманця. Після того як зловмисники отримали над ним контроль, їм залишилося лише перевести гроші.

Виробник Parity визнав проблему і випустив оновлення програми.

Це друге за масштабом виведення грошей в історії Ethereum (блокчейн-платформа, на базі якої створена однойменна криптовалюта).

У червні минулого року проект DAO залучив $160 млн в ефірах, з яких $43,9 млн (або 3,6 млн ефірів) вивів невідомий.

Але сам зловмисник не визнав це зломом: для виведення грошей він використовував розумні контракти – одну з особливостей ефіру, яка, наприклад, відрізняє його від біткоінів. Це спеціальні програми, які описують умови і результат угод. А самі угоди і перевірка виконання їх умов проходять без участі людини.

Тому хакер знайшов ваду в роботі самого DAO (він платив ефіри за виконання певного програмного коду) і скористався ним. Він уточнював, що проконсультувався зі своєю юрфірмою і та запевнила його, що подібний крок повністю законний.

Наші інтереси: 

Кожна технологія має свої слабкі сторони.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи