Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Санкції проти Росії несуть новий екологічний світопорядок, – аналітики Центру з інформаційних проблем територій

Світ:

США вводять жорсткі санкції проти Росії не тому, що захищають Україну. ЄС робить спротив американським санкціям не тому, що захищає Росію. ЄС і США переслідують свої власні інтереси.

Санкції: суть

Президент США Дональд Трамп підписав прийнятий Конгресом закон про жорсткіші санкції проти Росії. Новий пакет санкцій передовсім торкається видобутку російських енергоресурсів і необхідних для цього технологій.

За новими правилами заборонена співпраця не лише з окремими компаніями, а з будь-якими компаніями, де більше третини складає російський капітал. Обмежуються інвестиції в енергетичний сектор.

Фактично санкції можуть цілком зупинити розвиток видобувної галузі Росії. Санкції не можуть бути відмінені чи пом’якшені президентом. Для змін необхідна складна процедура проходження через різні інстанції законодавчої і виконавчої влади.

Різко негативно на новий закон зреагували у більшості країн ЄС. Як через те, що значна частина європейських країн тісно співпрацюють з російськими компаніями, так і через те, що Європа є основним імпортером російських енергоресурсів. В Україні сприймають новий закон, як дуже позитивний крок щодо України, а спротив ЄС проти санкцій — як проросійську позицію лідерів багатьох європейських країн.

Нові санкції справді дуже серйозно б’ють не тільки по економіці Росії, а по всій державній структурі цієї країни, яка базується на експорті енергоресурсів. Можна погодитися з  Дмітрієм Мєдвєдєвим, який заявив, що санкції — це оголошення справжньої торгової війни Росії.

Адже без розвитку енергетичної галузі, родовища, з яких видобувають нафту і газ, будуть швидко вичерпані. Освоєння нових родовищ не буде через відсутність технічних засобів для видобування, які підпали під санкції, і через те, що таких технологій нема в Росії.

Російська наука і техніка зараз не в стані швидко створити альтернативу західним технологіям. Експорт російських енергоресурсів різко зменшиться. Російська економіка виявиться фактично відрізаною від світової економіки та поступово задихнеться. Рівень життя населення може опуститися нижче критичного.

Мотиви США

Такий розвиток подій дуже радісний для України. Тим більше, що складається враження, що саме через співчуття до України за допомогою США відбудеться цей колапс Росії. Але тоді виникає запитання. Якщо Росію хочуть так жорстко покарати за війну з Україною, то чому цього не зробили на початку війни?

А тому, що тоді були ще неочевидними глобальні енергетичні перспективи розвитку світу. США зберігали свої стратегічні запаси нафти, вважаючи що енергоресурси і далі залишатимуться глобальною стратегічною цінністю.

Проте швидкий розвиток енергозберігаючих технологій змінить тенденцію використання традиційних енергоносіїв передовсім у транспорті. Ці тенденції вказують на те, що через 10-15 років стратегічні енергоресурси США будуть нікому не потрібні. Тому їх треба використати вже.

Зробити це потрібно для прибутку американських енергетичних корпорацій і збереження впливу США у світі.

Якщо проводити аналогії з авторинком минулого, то теперішня ситуація нагадує продаж складальних ліній застарілих моделей європейських та американських авто у Пд.Корею, Японію, СРСР у 60-х роках минулого століття. Розвинений світ вигравав від того, що з користю позбавлявся від застарілих технологій.

США прагнуть забрати з енергетичного ринку конкурентів. Передовсім Росію, Іран, Венесуелу. Адже паралельно з санкціями проти Росії США зробили жорсткішими санкції проти Ірану. А у Венесуелі — прискорюють громадянський конфлікт, який має привести до усунення диктаторського соціалістичного режиму, на який США не мають достатнього впливу.

При цьому адміністрація Трампа не виключає і воєнного втручання. З іншими великими постачальниками нафти та газу, таким як Саудівська Аравія, Катар, ОАЕ, США можуть домовитися. Тим більше що економіка цих країн не має критичної залежності від експорту енергоносіїв, як Росія, Іран і Венесуела.

Мотиви Європи

Таким чином, дії американської влади відбуваються виключно в інтересах американських енергетичних компаній, які є основною економічною опорою республіканської партії США. Ці компанії давно вже працюють на ринку альтернативної енергетики.

Негативна ж реакція Європи також не пов’язана з її великою любов’ю до Росії. Адже ця “любов” обумовлюється залежністю від російських енергоресурсів і не надто великим бажанням вкладати ресурси у диверсифікацію свого енергозабезпечення. Основну суперечність у відносинах між ЄС і США виразно окреслив міністр закордонних справ Німеччини Габріель Зігмар, який сказав з приводу санкцій: "Нова правова ситуація в Сполучених Штатах є діаметрально протилежною інтересам Німеччини та Європейського Союзу".

Загалом міністр назвав американські санкції "проблематичними". На його думку, США "переслідують свої економічні інтереси". "Агресивне поєднання зовнішньополітичних питань та американських економічних інтересів, бажання викинути російський газ з європейського ринку, щоб мати можливість продавати американський”, - цього ми не можемо прийняти", - вважає Габріель.

З великою ймовірністю, після витіснення з європейського енергоринку Росії, на її місце прийдуть США та їхні союзники. Свої енергоносії вони продаватимуть дещо дорожче і з користю для себе. Це і є неприйнятним для багатьох представників європейських еліт, особливо, якщо зважити на те, що деякі чільні колишні європейські політики тепер активно працюють лобістами російських компаній.

Капітал і суспільство за альтернативу

Разом з тим, очевидно, що тенденції енергетичної революції у світі невблаганні. Американські наука і технології залишатимуться передовими у світі ще протягом певного часу. Енергетична революція призведе до різкого скорочення споживання вуглеводнів, насамперед нафти і газу. За прогнозами агенції Bloomberg вже менше ніж за 10 років автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння поступляться електромобілям у першу чергу за ціною.

Враховуючи консенсус у переході до альтернативних технологій між великим бізнесом, який вкладає великі кошти в нові енергетичні технології (зміну енергетичної концепції світу) і суспільством, яке дуже зацікавлене в очищенні повітря від продуктів вихлопних газів можна припустити, що цей перехід відбудеться ще швидше.

Таким чином, жорсткі санкції США проти Росії є рішучим кроком, щоб ця країна зайняла нове провідне місце в новому світі. В новій світовій економіці. Це серйозно і надовго. Ніякі капітали Путіна, ніякі зв’язки з енергетичними транснаціональними корпораціями не можуть цьому перешкодити.

Росія вдасться до агресивної політики

Очевидно, катастрофічні перспективи внаслідок “задушення” санкціями її енергетики, бачить і Росія. І не збирається з цим миритися. Для цього, логічно, мало б використовуватися все, що в неї поки що залишилося. Військовий потенціал і структури спецслужб.

Тому, якщо лідери Росії не зможуть домовилися з сильними світу про забезпечення їм спокійної старості у віддалених куточках світу, як це було з деякими лідерами нацистської Німеччини, або не зможуть зробити цього у силу своєї амбітності, то найближчим часом треба очікувати збільшення агресивності Росії. Такі різкі агресивні дії у випадку хоча б часткової успішності можуть внести істотні зміни в світові процеси, або принаймні відтягнути їх.

Проте значно ймовірнішою є перспектива іншого наслідку “енергетичної війни”, яка відбувається у світі. Перспектива екологічного відродження на рівні античних часів. Коли чистота міст у розвинених країнах світу буде на рівні античних часів, золотого віку крито-мікенської цивілізації.

 

Автори: Петро Жук, Назар Мазур, Роман Соломонюк, лабораторія суспільно-політичного аналізу.

Центр з інформаційних проблем територій

Наші інтереси: 

Інтереси США і України співпадають. І це добре.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи