Зображення користувача Петро Олар.
Петро Олар
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 4

Литовська компанія STEKAS прагне допомогти Україні з автоматизацією бізнесу - Кестутіс Віпартас

Україні потрібна власна бухгалтерська «екосистема»​. Проблеми, які сьогодні хвилюють малий і середній бізнес, давно вирішені в Європі. Наш співрозмовник Кестутіс Віпартас – керівник литовської фірми STEKAS, яка останні 25 років належить до лідерів розробки програмного забезпечення для управління бухгалтерським обліком в малому і середньому бізнесі. Його погляд спрямований в Україну, і компанія STEKAS намагається допомогти українському бізнесу вирішити питання автоматизованого обліку та управління бізнесом.

Ви автор однієї з найпопулярніших у Литві програм управління бухгалтерським обліком, як з'явилася ідея зробити її доступною українському користувачеві?

– У проект Стекас+ закладений 20-річний досвід з автоматизації бухобліку на різних поколіннях комп'ютерної техніки і операційних систем. У цю програму нам вдалося впровадити не тільки досвід, але і міць, функціональність, простоту управління одночасно. Уже в минулому році ми вирішили, що на литовському ринку досить тісно з таким продуктом, але тільки у цьому році розпочали підготовчі роботи для впровадження Стекас+ в інші країни Західної Європи. Відверто скажу, що йти в Україну нас підштовхнула зустріч і знайомство з українцями, які досить чітко намалювали ситуацію з ПЗ бухобліку в своїй країні. Звичайно, основними критеріями напрямку і самовизначення для нас стали хороші і дружні відносини між нашими країнами і чітке розуміння, яким шляхом намагається йти Україна.

Наша мета – поставити на український ринок продукт, що відповідає міжнародним стандартам бухгалтерського обліку.

Головне, на чому наголошує СТЕКАС це безпека, надійність, сучасність. Як вам вдається це виконувати всі 25 років?

– По-перше, у Литві пріоритетну увагу ми приділяємо не продажу ПЗ і їх кількості, а обслуговуванню клієнтів, які купили програмне забезпечення.

По-друге, маємо стабільну команду програмістів і консультантів, деякі з них працюють від початку створення підприємства.

По-третє, намагаємося йти в ногу з новими технологіями, міжнародними стандартами та законами своєї країни.

Наш бізнес – чесний, ми відкриті не тільки клієнтам, але дружимо і з деякими конкурентами, багато допомагаємо установам системи вищої та професійної освіти (безоплатно створено до 1000 комп'ютерних місць з ПЗ СТЕКАС+), маємо великий досвід роботи з державними підприємствами.

– Що найближчим часом фірма СТЕКАС готує для українців?

Для України ми готуємо нашу нову литовську версію СТЕКАС+, в даний час ведуться роботи з перекладу діалогового інтерфейсу і форм звітності, а також деяких відділів документації з управління програмою. Паралельно ведуться роботи і налаштовуються контакти з українськими підприємствами, які можуть займатися впровадженням програми та супроводом, навчанням своїх клієнтів і консультаціями.

Як у Литві відбувається перехід з інших програм на СТЕКАС, як переносять базу даних, скільки це займає часу і чи потрібно спеціальне навчання?

– Перехід з однієї програми на іншу – це досить складний етап впровадження системи бухгалтерського обліку в бізнесі. Це не заміна автомобіля однієї марки на іншу. У чому ж складність... По-перше, це річний цикл фінансової звітності. По-друге, різна архітектура програм і баз даних. По-третє, – різні потреби підприємств по використанню бухгалтерських даних для управлінського обліку бізнесом.

Тому одного рецепта для переходу від однієї програми на іншу нема. Як ми це робимо в Литві...

По-перше, намагаємося і домовляємося з клієнтами (особливо, з середніми і великими підприємствами) закінчити фінансовий рік зі старою програмою, а паралельно ведуться роботи з навчання персоналу управління нашій програмі.

По-друге, визначається план переходу і розбираються конкретні можливості міграції даних. Це можуть бути і прямі дії між різними базами даних, і дії через окремі експортно-імпортні процедури, були ситуації, коли окремі дані бухгалтерам доводилося вводити вручну.

Спеціального навчання для проміжного переходу не треба, достатньо навчити управління новою програмою і визначити, як буде здійснюватися сам перехід. Досить часто, особливо на великих підприємствах, в перехідному періоді припадає дублювати введення даних в дві системи. Але маленьким підприємствам, в яких працює один бухгалтер, це не загрожує.

Надійний і сучасний облік для України, яким він повинен бути?

– Сучасність і надійність обліку для мене – це...

По-перше, - міжнародні стандарти бухобліку в сукупності з сучасними технологіями автоматизації процесів.

По-друге, – надійні бази даних і сучасні комп'ютерні технології в бухгалтерському обліку, що відкривають необмежені можливості з управління бізнесом.

По-третє, – надійні і чесні партнери, які поважають закони країни і впроваджують їх у ПЗ.

По-четверте, – просвіта та навчання молодого покоління роботі з такими системами. У сукупності цих складових я бачу надійний шлях, яким треба йти, і мета, до якої треба прагнути.

Україні необхідно прагнути до світових стандартів. Проблема українського бізнесу не лежить в площині створення окремого програмного продукту для ведення обліку. Україні набагато важливіше створити свою бухгалтерську «екосистему», суть якої – комплексне рішення для бухгалтерського сектора, яке зачіпає всі сфери діяльності бухгалтерів і керівників підприємств. У той же час ця екосистема повинна бути абсолютно незалежною від зовнішніх факторів, вона убезпечить український бізнес і Україну в цілому від зовнішніх загроз.

Які можливості для українського бізнесу і підприємців відкриє Ваша нова версія програми СТЕКАС+? І наскільки ця програма зможе наблизити український бізнес до європейських стандартів, простоті і прозорості обліку і управління?

– СТЕКАС+ це не тільки програма бухгалтерського обліку. Це хороший інструмент для управління своїм бізнесом. Впровадження СТЕКАС+ на підприємстві – вже крок до міжнародних стандартів бухобліку та управління бізнесом. Поєднується простота управління програми з її багатофункціональністю. Маленькі підприємства зможуть відкрити і окремі функції, які присутні тільки в програмах CRM (Client Relationship Management) або навіть тимчасово замінити їх. Використання додаткових модулів, таких як СТЕКАС+ WEBservis, робить систему відкритою, з великими можливостями інтеграції з іншими програмами управління бізнесом, такими як електронні магазини, електронні документи, логістика та ін.

СТЕКАС+ має кілька потужних інструментів для аналізу даних, а також можливість експортувати дані в Excel, OpenOffice, CSV і інші формати.

Щодо найменування програми подумали, що на український ринок можемо йти з іншим торговим знаком, більш цікавим, ніж СТЕКАС+.

Вибираємо... поки зупинилися на AMBER+.

 Працюємо та відпочиваємо разом з родиною.

Анна Олар - журналіст Київського прес-клубу

Наші інтереси: 

Правильний розвиток українського бізнесу. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи