Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 22
  • Переглядів: 24

АБЕТКА виживання: Кульбаба в Кухні Робінзона (ч.III)

Світ:

Спецтема:

Кульбаба відвіку використовувався в їжу різними народами, його вживали як стародавні китайці, так і перші поселенці на Американському континенті.


Кульбаби, яких існує понад дві тисячі апоміктичних мікровидів видів і близько сімдесяти так званих «великих», або збірних видів, поширені повсюдно, за винятком високогірних районів і Арктичних широт.

Їстівні листя кульбаби містять каротин, вітамін С, В2, холін, нікотинову кислоту, кальцій, калій, марганець, залізо, фосфор.

Листя кульбаби – добрий протицинговий засіб, вони сприятливо впливають на роботу травних залоз, нирок, печінки, жовчного міхура. Його листя і коріння здавна широко застосовуються в народній медицині для збудження апетиту, при катарах шлунка, як відхаркувальний і сечогінний засіб. В їжу використовують молоде листя і коріння кульбаби.

Кульбаба відвіку використовувався в їжу різними народами, його вживали як стародавні китайці, так і перші поселенці на Американському континенті. Його молоде листя і стебла, що містять каротиноїди і вітамін В2, практично позбавлені гіркоти і тому часто використовуються для приготування салатів і борщів, підсмажені корені можуть служити сурогатом кави, з квіток кульбаби варять варення і роблять вино, з бутонів, які розкрилися готують «мед».

Базові принципи:

  • Збирати кульбабу (кропиву та іншу зелень), щоб захистити себе від надмірного надходження з їжею солей важких металів, необхідно не менше, ніж в 300 метрах від жвавих автомагістралей.
  • УВАГА! Якщо ви плануєте з квітів кульбаби варити варення і мед або настоювати вино, то для цих страв квіти обов'язково треба збирати в сонячну погоду. Обриваючи квіткові головки, намагайтеся не травмувати їх, щоб зберегти пилок. З цієї ж причини квіти не можна мити.
  • Щоб не повторюватися в кожному рецепті, то одразу скажу, що обробка кульбаби для приготування страв складається з наступних дій: 1) Листя миються холодною водою від пилюки. 2) Перед приготуванням страв листя вимочують в холодній підсоленій воді протягом півгодини, щоб видалити гіркоту.
  • Пропорції, у яких я компоную інгредієнти в стравах, залежать від моїх уподобань і внутрішнього голосу, який дає мені поради з цього приводу. Я не зважую інгредієнти, тому і не наводжу такі дані у своїх власних рецептах.
  • Під терміном «СПЕЦІЇ» я розумію: лавровий лист, перець чорний горошком, перець чорний духмяний горошком, перець червоний гострий. Компоновка спецій і дозування у стравах залежать від індивідуальних смаків.
  • Сіль я використовую двох видів: кам’яну йодовану і морську.
  • Час приготування страви залежить від кухонних навичок індивідуума та плити на якій готуються деякі страви (газова чи електрична), тому цей параметр я також не наводжу.
  • УВАГА! Для приготування страв з кульбаби не можна використовувати мідний і залізний посуд.
  • УВАГА! Кульбаби можуть завдати шкоди організму при гастриті, виразці, а також при порушенні функцій жовчовивідних шляхів.

Кулінарні рецепти страв з кульбаби на всі смаки:

Салат з кульбаби, зелені, овочів і горішків (версія з морквою і майонезом)

Склад: Листя кульбаби, морква, щавель, горішки, лимон, часник, майонез, спеції, сіль.

Приготування: Витягти листя кульбаби з підсоленої води, обсушити і довільно не дуже дрібно нарізати. Часник потовкти з сіллю, лимон разом зі шкіркою нарізати дуже дрібно, з'єднати з кульбабою, додати: потерту на терці моркву, кілька нарізаних листочків щавлю, порубані горіхи, заправити майонезом.

Салат з кульбаби, зелені, овочів і горішків (версія з морквою і олією)

Склад: Листя кульбаби, морква, щавель, горішки, лимон, часник, олія, спеції, сіль.

Приготування: Витягти листя кульбаби з підсоленої води, обсушити і довільно не дуже дрібно нарізати. Часник потовкти з сіллю, лимон разом зі шкіркою нарізати дуже дрібно, з'єднати з кульбабою, додати: потерту на тертці моркву, кілька нарізаних листочків щавлю, порубані горіхи, заправити олією.

Салат з кульбаби, зелені, овочів і горішків (версія з буряком і майонезом)

Склад: Листя кульбаби, буряк, щавель, горішки, лимон, часник, майонез, спеції, сіль.

Приготування: Витягти листя кульбаби з підсоленої води, обсушити і довільно не дуже дрібно нарізати. Часник потовкти з сіллю, лимон разом зі шкіркою нарізати дуже дрібно, з'єднати з кульбабою, додати: потертий на тертці буряк, кілька нарізаних листочків щавлю, порубані горіхи, заправити майонезом.

Салат з кульбаби, зелені, овочів і горішків (версія з буряком і олією)

Склад: Листя кульбаби, буряк, щавель, горішки, лимон, часник, олія, спеції, сіль.

Приготування: Витягти листя кульбаби з підсоленої води, обсушити і довільно не дуже дрібно нарізати. Часник потовкти з сіллю, лимон разом зі шкіркою нарізати дуже дрібно, з'єднати з кульбабою, додати: потертий на тертці буряк, кілька нарізаних листочків щавлю, порубані горіхи, заправити олією.

Салат з кульбаби, кропиви, зелені, овочів і горішків

Склад: Листя кульбаби, листя кропиви, буряк (або морква), щавель, горішки, лимон, часник, олія (або майонез), спеції, сіль.

Приготування: Витягти листя кульбаби з підсоленої води, обсушити і довільно не дуже дрібно нарізати. Листя кропиви теж не дуже дрібно порізати і поєднати з порізаним листям кульбаби. Часник потовкти з сіллю, лимон разом зі шкіркою нарізати дуже дрібно, з'єднати з кульбабою і кропивою, додати: потертий на тертці буряк або моркву, кілька нарізаних листочків щавлю, порубані горіхи, заправити олією або майонезом.

Салат з кульбаби, кропиви та цибулі порей

Склад: Листя кульбаби, листя кропиви, цибуля порей, олія, спеції, сіль

Приготування: Листя кульбаби, листя кропиви і цибуля порей дрібно ріжуться та перемішуються, додаються спеції та сіль (за смаком), заправляється олією.

Такий салат я зробив і посмакував.

Салат з кульбаби, квашеною капустою, зеленою цибулею і яйцем (версія з сметаною)

Склад: Листя кульбаби – 100 г, квашена капуста – 50 г, зелена цибуля – 25 г, яйце варене круто – 1 шт, сметана, сіль.,

Приготування: Порубати листя кульбаби і зелену цибулю ножем, перемішати з рубаним яйцем і капустою, підсолити, додати сметану, перемішати.

Салат з кульбаби, квашеною капустою, зеленою цибулею і яйцем (версія з олією)

Склад: Листя кульбаби – 100 г, квашена капуста – 50 г, зелена цибуля – 25 г, яйце варене круто – 1 шт, олія, сіль.,

Приготування: Порубати листя кульбаби і зелену цибулю ножем, перемішати з рубаним яйцем і капустою, підсолити, заправити олією, перемішати.

Салат з кульбаби з щавлем, медом і свининою

Склад: Листя кульбаби, листя щавлю, відварна свинина, волоський горіх, мед, олія, спеції, сіль.

Приготування: Дрібно нарізати листя кульбаби і щавель, підсолити їх, додати олію, перемішати. Додати в салат подрібнені горішки, мед, тонкими скибочками нарізану відварну свинину.

Французький салат з кульбаби і бекону

Склад: Листя кульбаби – 40 г, копчений бекон – 300 г, хліб пшеничний – 3 скибочки, часник – 1 зубчик, олія – 5 ст. л., оцет – 1 ст. л., перець чорний мелений.

Приготування: Витягти листя кульбаби з підсоленої води, обсушити, викласти на блюдо. Кубиками нарізаний хліб обсмажити на маслі до рум'яної скоринки, додавши подрібнений часник і викласти на паперовий рушник, щоб він увібрав жир. Бекон нарізати, обсмажити у власному соку, викласти на листя кульбаби, полити жиром, що залишився на сковороді після смаження бекону (або можна полити бекон оливковою олією), поперчити, полити салат оцтом, посипати сухарями і подати на стіл.

Франкфуртський зелений салат

Склад: Зелень, яйця варені – 2 шт, цибуля ріпчата (невелика) – 1 шт, кисле молоко або олія соняшникова (оливкова), сіль і перець.

Приготування: Дві жмені зелені (кульбаба, кропива, м'ята перцева, щавель, кріп, петрушка, зелена цибуля або за смаком ще що-небудь) порубати або дрібно порізати, додати нарізані яйця і тонко нашатковану цибулину. Заправка: 1 ст. ложка кислого молока або олії соняшникової чи оливкової, перець і сіль за смаком.

Салат з кульбаби і зелені «Весняний»

Склад: Листя кульбаби – 10 г, листя кропиви – 50 г, щавель – 20 г, листя подорожника – 20 г, цибуля зелена – 15 г, редиска – 10 г, яйце – ½ шт., майонез – 20 г, спеції, сіль.

Приготування: Підготовлену зелень кульбаби, кропиви, щавлю, подорожника, зеленої цибулі подрібнюють на м'ясорубці. Отриману масу перемішують з дрібно рубаними вареними яйцями, заправляють майонезом, викладають в салатник гіркою, прикрашають кружечками редиски і часточками вареного яйця.

Салат з листя кульбаби зі сметаною, яйцем та хріном

Склад: Листя кульбаби – 75 г, хрін (тертий) – 5 г, яйце – 1/4 шт., сметана – 10 г, лимонний сік – 3 г, сіль.

Приготування: Витягти листя кульбаби з підсоленої води, обсушити, нарізати. Додати тертий хрін, сметану з лимонним соком, посолити, перемішати і посипати дрібно рубаними вареними яйцями.

Салат тонізуючий

Склад: Листя кульбаби – 60 г, листя кропиви – 90 г, листя лимонника – 15 г, черемша, олія – 3 ст. л., сметана – 150 г., сіль.

Приготування: Дрібно порізати листя, додати олію, заправити сметаною

Салат з кульбабою, огірками і зеленою цибулею

Склад: Квітки кульбаби – 2 ст. л., огірки – 5 шт, зелена цибуля, майонез – 4 ст. л., перець, сіль.

Приготування: Соломкою нарізати огірки і цибулю, поперчити і посолити, заправити майонезом, перемішати, посипавши салат пелюстками квіток кульбаби.

Салат з кульбаби з сиром і персиками

Склад: Квіток кульбаби – 20 шт., листочків кульбаби – 10 шт., персик – 1 шт., вершки – 4 ст. л., сир твердий тертий – 2-3 ст. л., сік лимону – 2 ч. л.,

Приготування: Відокремити квітки кульбаби від зелених чашечок, промити і обсушити листя, розкласти їх на блюді. Дрібно нарізати персик. Натерти сир на тертці. Перемішати тертий сир, сік лимона і вершки, покласти квіти кульбаби, персик, перемішати. Укласти салат на листя кульбаби і подати на стіл.

Салат з кульбаби з зеленню і яйцем

Склад: Листя кульбаби – 100 г,  зелена цибуля – 50 г, петрушка – 25 г, яйце – 1 шт., олія - 15 г,  кріп (за смаком),  оцет (за смаком), спеції, сіль.

Приготування: Витягти листя кульбаби з підсоленої води, віджати, подрібнити. З'єднати з нарізаними петрушкою і зеленою цибулею, заправити олією та оцтом, поперчити, посолити, перемішати, посипати зверху нашаткованим кропом, прикрасити подрібненим вареним яйцем.

Овочевий суп з кульбаби (дієтичний, низькокалорійний)

Склад: Квіти кульбаби – 20 шт., морква – 3 шт., капуста білокачанна – приблизно 300 г, буряк – 3 шт., огірки свіжі – 3 шт., вода – 2 л, лимонна кислота (за смаком), зелень петрушки, кріп, сметана, сіль.

Приготування: Буряк і моркву промити, очистити і натерти на тертці, капусту нашаткувати соломкою, огірки порізати кружальцями. Квітки кульбаби звільнити від квітколожа і промити. У підсолений окріп покласти овочі, трохи лимонної кислоти і довести все до кипіння. Потім додати капусту. Готовий суп охолодити. У тарілку покласти скибочки огірка, посічену зелень і залити супом, зверху посипати кульбабою.

Пюре з кульбаби і бобів

Склад (на двох їдців): Листя кульбаби – 350 г, свіжі, морожені або мариновані боби – 300 г, оливкове масло – 1 ст. л., сухе біле вино – 30 мл, вершки – 30 г, перець білий, цукор – 1 ч. л., масло вершкове –  0,5 ст. л., мускатний горіх, перець, сіль.

Приготування: Нарізати листя кульбаби і варити 2 хвилини в великій кількості рясно підсоленої киплячої води. Потім облити холодною водою і дати стекти. Боби залити 100-150 мл води, посолити, накрити кришкою і залишити варитися на 15 хвилин на середньому вогні (боби повинні стати м'якими). Розігріти в каструлі оливкову олію. Підсмажувати на ньому деякий час кульбаби, потім залити вином, посолити і додати перець і цукор за смаком. Накрити кришкою і поставити в тепле місце.

Боби в каструлі розім'яти до пюреобразного стану, з'єднати з вершками і вершковим маслом. Пюре посолити, поперчити, приправити мускатним горіхом і подавати разом з кульбабами.

Соус песто з кульбаби

Склад: Квіти кульбаби – 30 шт.; мед – 1 ч. л.; олія – 2 ст.л .; гірчиця діжонська – 1 ч. л .; імбир – 2 см; часник – 2 зубці; горіхи (арахіс або інші за смаком) – 1 жменька; лимон (сік) – 1/2 шт.

Приготування: Горіхи для песто підсушити в духовці або на сухій (без масла) сковороді. Квіти кульбаби промити, потім залити холодною водою на 10-20 хвилин. Квітки відокремити від квітколожа. Покласти в стакан від блендера все компоненти, подрібнити. Готовий соус перекласти в ємність 50-70 мл. Зберігати в холодильнику 2-3 дні. Дуже добре до парової рибі або як добавка (приправа) в салати.

Мед з кульбаби

Найсолодшою частиною рослини є бутони, які ще не розпустилася. Якщо додати до квітів кульбаби певну кількість цукру, то вийде так званий мед з кульбаб. Пелюстки кульбаби необхідно скласти в невелику баночку, залити суцвіття холодною кип'яченою водою і залишити на ніч. Після того, як квіти кульбаби настоялися, настій необхідно процідити, а квіти віджати. Потім слід додати сік з двох лимонів і 2,5 кг цукру, та варити суміш до тих пір, поки «мед» не стане густим.

Варення з кульбаби

З квітів кульбаби можна приготувати запашне варення. Для варення доведеться заготовити чимало сонячних квіток рослини, на одну порцію необхідно зібрати цілих 400 суцвіть (!). Квіти, попередньо помивши, заливають 500 мл води і ставлять на вогонь. Після того, як вода закипить, квіти залишають у воді ще на 2 хвилини, а потім проціджують через друшляк. У відвар, який залишився після кульбаб, засипають 7 склянок цукру і кип'ятять ще протягом 7 хвилин. Далі готове варення закочують в банки.

Сік з кульбаби

Сік кульбаби відноситься до розряду найбільш цінних тонізуючих і зміцнювальних засобів. Він необхідний для нейтралізації надкислотності і нормалізації лужного складу організму. Сирий сік кульбаби, отриманий з листя і коренів, поєднується з морквяним соком і соком листя ріпи. Допомагає при недугах хребта та ін. хворобах кісток, а також надає міцність зубам, запобігаючи тим самим пародонтозу і їхньому руйнуванню. Сік кульбаби отримують з усієї рослини (в травні - червні) шляхом його подрібнення і екстракції невеликою кількістю води. Попередньо рослину замочують у холодній підсоленій воді (протягом 30 хв) з метою зменшення гіркого смаку. Приймають по 1/4 - 1 склянці щодня протягом тривалого часу (можна на рисовому або вівсяному відвар, зі столовою ложкою меду). Сік кульбаби можна консервувати спиртом або горілкою.

Вино з кульбаби

В Англії прийнято робити з рослини традиційне «Кульбабове вино». Таке вино можна легко приготувати в домашніх умовах, зібравши для цього необхідну кількість квітів кульбаби. Для того, щоб прибрати гіркоту, квіти необхідно попередньо підготувати: зрізати все зайве, залишити тільки пелюстки. Пелюстки, залиті холодною кип'яченою водою, необхідно поставити на добу в темне місце. Через добу кульбаби кип'ятять, паралельно готують сироп з 1,5 кг цукру. У сироп додають лимонний сік, трохи м'яти і родзинки. Отриману масу залишають бродити на 2 дня. Потім видаляють траву і цедру, залишивши у Кульбабовому вині тільки родзинки. Отриману рідину переливають у сулію, на горлечко якої надягають гумову рукавичку з невеликим отвором. Після того, як рукавичка перестане надуватися (а це значить, що вино перебродило), рідину необхідно відокремити від осаду і розлити по пляшках. Закупорені пляшки ставлять на 3 місяці в прохолодне місце, після чого вино повністю готове до вживання. Може комусь цей рецепт здасться зайво клопітким, але, повірте, після того, як ви один раз спробуєте вино з кульбаби, вам не буде шкода сил і часу, витрачених на його приготування.

Заготівля кульбаби на зиму

Простим і смачним рецептом заготівлі кульбаби на зиму є її приготування в бджолиному меді. Близько 100 суцвіть рослини необхідно ретельно подрібнити за допомогою блендера. Потім масу слід залити бджолиним медом, перемішати і перелити в банку. Такі страви будуть дуже до речі взимку, коли організм не отримує достатньої кількості поживних речовин.


Величезне значення має арійська естетика посуду і кухонних знарядь, за допомогою яких готуються страви і подаються на стіл!


Джерела:

Компіляція з перекладом українською з інтернет-джерел.


Наші інтереси: 

Вміти використовувати природні джерела вітамінів і біологічно активних речовин. Оскільки Арієць прагне до активного довголіття, то він повинен правильно харчуватися.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

Все - пішла збирати кульбабу! Якраз багато її вже розквітло!

Салат з кульбаби не пробувала готувати - варто скуштувати, напевно, бо дууууже смачно звучить!
А от варення з кульбаби (ми його називаємо домашнім медом) варю регулярно. Справді виходить смачний і запашний.

Дякую за смачні рецепти!

Коментарі

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

Все - пішла збирати кульбабу! Якраз багато її вже розквітло!

Салат з кульбаби не пробувала готувати - варто скуштувати, напевно, бо дууууже смачно звучить!
А от варення з кульбаби (ми його називаємо домашнім медом) варю регулярно. Справді виходить смачний і запашний.

Дякую за смачні рецепти!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Поділись власним досвідом...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

п. Володимире, а Ви пробували салат з кульбаби?
Вимочувала листя більше години - гірчить все-одно!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Пані Оксано, про всі страви, які я випробував, я написав у блозі: АБЕТКА виживання: 9 днів на кропиві з Кухні Робінзона (ч.II)

Салат з кропивою, кульбабою та цибулею порей:

Склад: Листя кропиви, листя кульбаби, цибуля порей, олія, спеції, сіль
Приготування: Листя кропиви, кульбаби і цибуля порей дрібно ріжуться і перемішуються, додаються спеції та сіль (за смаком), заправляється олією.

Щоб кульбаба не гірчила треба вимочити листя у солоній воді протягом 30 хвилин!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

У нас кульбабу називають "сліпотина"...Може у когось є якісь думки на це ...

Вірю в те, що розумію.