Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

АБЕТКА виживання: Кульбаба в Кухні Робінзона (ч.III)

Світ:

Спецтема:

Кульбаба відвіку використовувався в їжу різними народами, його вживали як стародавні китайці, так і перші поселенці на Американському континенті.


Кульбаби, яких існує понад дві тисячі апоміктичних мікровидів видів і близько сімдесяти так званих «великих», або збірних видів, поширені повсюдно, за винятком високогірних районів і Арктичних широт.

Їстівні листя кульбаби містять каротин, вітамін С, В2, холін, нікотинову кислоту, кальцій, калій, марганець, залізо, фосфор.

Листя кульбаби – добрий протицинговий засіб, вони сприятливо впливають на роботу травних залоз, нирок, печінки, жовчного міхура. Його листя і коріння здавна широко застосовуються в народній медицині для збудження апетиту, при катарах шлунка, як відхаркувальний і сечогінний засіб. В їжу використовують молоде листя і коріння кульбаби.

Кульбаба відвіку використовувався в їжу різними народами, його вживали як стародавні китайці, так і перші поселенці на Американському континенті. Його молоде листя і стебла, що містять каротиноїди і вітамін В2, практично позбавлені гіркоти і тому часто використовуються для приготування салатів і борщів, підсмажені корені можуть служити сурогатом кави, з квіток кульбаби варять варення і роблять вино, з бутонів, які розкрилися готують «мед».

Базові принципи:

  • Збирати кульбабу (кропиву та іншу зелень), щоб захистити себе від надмірного надходження з їжею солей важких металів, необхідно не менше, ніж в 300 метрах від жвавих автомагістралей.
  • УВАГА! Якщо ви плануєте з квітів кульбаби варити варення і мед або настоювати вино, то для цих страв квіти обов'язково треба збирати в сонячну погоду. Обриваючи квіткові головки, намагайтеся не травмувати їх, щоб зберегти пилок. З цієї ж причини квіти не можна мити.
  • Щоб не повторюватися в кожному рецепті, то одразу скажу, що обробка кульбаби для приготування страв складається з наступних дій: 1) Листя миються холодною водою від пилюки. 2) Перед приготуванням страв листя вимочують в холодній підсоленій воді протягом півгодини, щоб видалити гіркоту.
  • Пропорції, у яких я компоную інгредієнти в стравах, залежать від моїх уподобань і внутрішнього голосу, який дає мені поради з цього приводу. Я не зважую інгредієнти, тому і не наводжу такі дані у своїх власних рецептах.
  • Під терміном «СПЕЦІЇ» я розумію: лавровий лист, перець чорний горошком, перець чорний духмяний горошком, перець червоний гострий. Компоновка спецій і дозування у стравах залежать від індивідуальних смаків.
  • Сіль я використовую двох видів: кам’яну йодовану і морську.
  • Час приготування страви залежить від кухонних навичок індивідуума та плити на якій готуються деякі страви (газова чи електрична), тому цей параметр я також не наводжу.
  • УВАГА! Для приготування страв з кульбаби не можна використовувати мідний і залізний посуд.
  • УВАГА! Кульбаби можуть завдати шкоди організму при гастриті, виразці, а також при порушенні функцій жовчовивідних шляхів.

Кулінарні рецепти страв з кульбаби на всі смаки:

Салат з кульбаби, зелені, овочів і горішків (версія з морквою і майонезом)

Склад: Листя кульбаби, морква, щавель, горішки, лимон, часник, майонез, спеції, сіль.

Приготування: Витягти листя кульбаби з підсоленої води, обсушити і довільно не дуже дрібно нарізати. Часник потовкти з сіллю, лимон разом зі шкіркою нарізати дуже дрібно, з'єднати з кульбабою, додати: потерту на терці моркву, кілька нарізаних листочків щавлю, порубані горіхи, заправити майонезом.

Салат з кульбаби, зелені, овочів і горішків (версія з морквою і олією)

Склад: Листя кульбаби, морква, щавель, горішки, лимон, часник, олія, спеції, сіль.

Приготування: Витягти листя кульбаби з підсоленої води, обсушити і довільно не дуже дрібно нарізати. Часник потовкти з сіллю, лимон разом зі шкіркою нарізати дуже дрібно, з'єднати з кульбабою, додати: потерту на тертці моркву, кілька нарізаних листочків щавлю, порубані горіхи, заправити олією.

Салат з кульбаби, зелені, овочів і горішків (версія з буряком і майонезом)

Склад: Листя кульбаби, буряк, щавель, горішки, лимон, часник, майонез, спеції, сіль.

Приготування: Витягти листя кульбаби з підсоленої води, обсушити і довільно не дуже дрібно нарізати. Часник потовкти з сіллю, лимон разом зі шкіркою нарізати дуже дрібно, з'єднати з кульбабою, додати: потертий на тертці буряк, кілька нарізаних листочків щавлю, порубані горіхи, заправити майонезом.

Салат з кульбаби, зелені, овочів і горішків (версія з буряком і олією)

Склад: Листя кульбаби, буряк, щавель, горішки, лимон, часник, олія, спеції, сіль.

Приготування: Витягти листя кульбаби з підсоленої води, обсушити і довільно не дуже дрібно нарізати. Часник потовкти з сіллю, лимон разом зі шкіркою нарізати дуже дрібно, з'єднати з кульбабою, додати: потертий на тертці буряк, кілька нарізаних листочків щавлю, порубані горіхи, заправити олією.

Салат з кульбаби, кропиви, зелені, овочів і горішків

Склад: Листя кульбаби, листя кропиви, буряк (або морква), щавель, горішки, лимон, часник, олія (або майонез), спеції, сіль.

Приготування: Витягти листя кульбаби з підсоленої води, обсушити і довільно не дуже дрібно нарізати. Листя кропиви теж не дуже дрібно порізати і поєднати з порізаним листям кульбаби. Часник потовкти з сіллю, лимон разом зі шкіркою нарізати дуже дрібно, з'єднати з кульбабою і кропивою, додати: потертий на тертці буряк або моркву, кілька нарізаних листочків щавлю, порубані горіхи, заправити олією або майонезом.

Салат з кульбаби, кропиви та цибулі порей

Склад: Листя кульбаби, листя кропиви, цибуля порей, олія, спеції, сіль

Приготування: Листя кульбаби, листя кропиви і цибуля порей дрібно ріжуться та перемішуються, додаються спеції та сіль (за смаком), заправляється олією.

Такий салат я зробив і посмакував.

Салат з кульбаби, квашеною капустою, зеленою цибулею і яйцем (версія з сметаною)

Склад: Листя кульбаби – 100 г, квашена капуста – 50 г, зелена цибуля – 25 г, яйце варене круто – 1 шт, сметана, сіль.,

Приготування: Порубати листя кульбаби і зелену цибулю ножем, перемішати з рубаним яйцем і капустою, підсолити, додати сметану, перемішати.

Салат з кульбаби, квашеною капустою, зеленою цибулею і яйцем (версія з олією)

Склад: Листя кульбаби – 100 г, квашена капуста – 50 г, зелена цибуля – 25 г, яйце варене круто – 1 шт, олія, сіль.,

Приготування: Порубати листя кульбаби і зелену цибулю ножем, перемішати з рубаним яйцем і капустою, підсолити, заправити олією, перемішати.

Салат з кульбаби з щавлем, медом і свининою

Склад: Листя кульбаби, листя щавлю, відварна свинина, волоський горіх, мед, олія, спеції, сіль.

Приготування: Дрібно нарізати листя кульбаби і щавель, підсолити їх, додати олію, перемішати. Додати в салат подрібнені горішки, мед, тонкими скибочками нарізану відварну свинину.

Французький салат з кульбаби і бекону

Склад: Листя кульбаби – 40 г, копчений бекон – 300 г, хліб пшеничний – 3 скибочки, часник – 1 зубчик, олія – 5 ст. л., оцет – 1 ст. л., перець чорний мелений.

Приготування: Витягти листя кульбаби з підсоленої води, обсушити, викласти на блюдо. Кубиками нарізаний хліб обсмажити на маслі до рум'яної скоринки, додавши подрібнений часник і викласти на паперовий рушник, щоб він увібрав жир. Бекон нарізати, обсмажити у власному соку, викласти на листя кульбаби, полити жиром, що залишився на сковороді після смаження бекону (або можна полити бекон оливковою олією), поперчити, полити салат оцтом, посипати сухарями і подати на стіл.

Франкфуртський зелений салат

Склад: Зелень, яйця варені – 2 шт, цибуля ріпчата (невелика) – 1 шт, кисле молоко або олія соняшникова (оливкова), сіль і перець.

Приготування: Дві жмені зелені (кульбаба, кропива, м'ята перцева, щавель, кріп, петрушка, зелена цибуля або за смаком ще що-небудь) порубати або дрібно порізати, додати нарізані яйця і тонко нашатковану цибулину. Заправка: 1 ст. ложка кислого молока або олії соняшникової чи оливкової, перець і сіль за смаком.

Салат з кульбаби і зелені «Весняний»

Склад: Листя кульбаби – 10 г, листя кропиви – 50 г, щавель – 20 г, листя подорожника – 20 г, цибуля зелена – 15 г, редиска – 10 г, яйце – ½ шт., майонез – 20 г, спеції, сіль.

Приготування: Підготовлену зелень кульбаби, кропиви, щавлю, подорожника, зеленої цибулі подрібнюють на м'ясорубці. Отриману масу перемішують з дрібно рубаними вареними яйцями, заправляють майонезом, викладають в салатник гіркою, прикрашають кружечками редиски і часточками вареного яйця.

Салат з листя кульбаби зі сметаною, яйцем та хріном

Склад: Листя кульбаби – 75 г, хрін (тертий) – 5 г, яйце – 1/4 шт., сметана – 10 г, лимонний сік – 3 г, сіль.

Приготування: Витягти листя кульбаби з підсоленої води, обсушити, нарізати. Додати тертий хрін, сметану з лимонним соком, посолити, перемішати і посипати дрібно рубаними вареними яйцями.

Салат тонізуючий

Склад: Листя кульбаби – 60 г, листя кропиви – 90 г, листя лимонника – 15 г, черемша, олія – 3 ст. л., сметана – 150 г., сіль.

Приготування: Дрібно порізати листя, додати олію, заправити сметаною

Салат з кульбабою, огірками і зеленою цибулею

Склад: Квітки кульбаби – 2 ст. л., огірки – 5 шт, зелена цибуля, майонез – 4 ст. л., перець, сіль.

Приготування: Соломкою нарізати огірки і цибулю, поперчити і посолити, заправити майонезом, перемішати, посипавши салат пелюстками квіток кульбаби.

Салат з кульбаби з сиром і персиками

Склад: Квіток кульбаби – 20 шт., листочків кульбаби – 10 шт., персик – 1 шт., вершки – 4 ст. л., сир твердий тертий – 2-3 ст. л., сік лимону – 2 ч. л.,

Приготування: Відокремити квітки кульбаби від зелених чашечок, промити і обсушити листя, розкласти їх на блюді. Дрібно нарізати персик. Натерти сир на тертці. Перемішати тертий сир, сік лимона і вершки, покласти квіти кульбаби, персик, перемішати. Укласти салат на листя кульбаби і подати на стіл.

Салат з кульбаби з зеленню і яйцем

Склад: Листя кульбаби – 100 г,  зелена цибуля – 50 г, петрушка – 25 г, яйце – 1 шт., олія - 15 г,  кріп (за смаком),  оцет (за смаком), спеції, сіль.

Приготування: Витягти листя кульбаби з підсоленої води, віджати, подрібнити. З'єднати з нарізаними петрушкою і зеленою цибулею, заправити олією та оцтом, поперчити, посолити, перемішати, посипати зверху нашаткованим кропом, прикрасити подрібненим вареним яйцем.

Овочевий суп з кульбаби (дієтичний, низькокалорійний)

Склад: Квіти кульбаби – 20 шт., морква – 3 шт., капуста білокачанна – приблизно 300 г, буряк – 3 шт., огірки свіжі – 3 шт., вода – 2 л, лимонна кислота (за смаком), зелень петрушки, кріп, сметана, сіль.

Приготування: Буряк і моркву промити, очистити і натерти на тертці, капусту нашаткувати соломкою, огірки порізати кружальцями. Квітки кульбаби звільнити від квітколожа і промити. У підсолений окріп покласти овочі, трохи лимонної кислоти і довести все до кипіння. Потім додати капусту. Готовий суп охолодити. У тарілку покласти скибочки огірка, посічену зелень і залити супом, зверху посипати кульбабою.

Пюре з кульбаби і бобів

Склад (на двох їдців): Листя кульбаби – 350 г, свіжі, морожені або мариновані боби – 300 г, оливкове масло – 1 ст. л., сухе біле вино – 30 мл, вершки – 30 г, перець білий, цукор – 1 ч. л., масло вершкове –  0,5 ст. л., мускатний горіх, перець, сіль.

Приготування: Нарізати листя кульбаби і варити 2 хвилини в великій кількості рясно підсоленої киплячої води. Потім облити холодною водою і дати стекти. Боби залити 100-150 мл води, посолити, накрити кришкою і залишити варитися на 15 хвилин на середньому вогні (боби повинні стати м'якими). Розігріти в каструлі оливкову олію. Підсмажувати на ньому деякий час кульбаби, потім залити вином, посолити і додати перець і цукор за смаком. Накрити кришкою і поставити в тепле місце.

Боби в каструлі розім'яти до пюреобразного стану, з'єднати з вершками і вершковим маслом. Пюре посолити, поперчити, приправити мускатним горіхом і подавати разом з кульбабами.

Соус песто з кульбаби

Склад: Квіти кульбаби – 30 шт.; мед – 1 ч. л.; олія – 2 ст.л .; гірчиця діжонська – 1 ч. л .; імбир – 2 см; часник – 2 зубці; горіхи (арахіс або інші за смаком) – 1 жменька; лимон (сік) – 1/2 шт.

Приготування: Горіхи для песто підсушити в духовці або на сухій (без масла) сковороді. Квіти кульбаби промити, потім залити холодною водою на 10-20 хвилин. Квітки відокремити від квітколожа. Покласти в стакан від блендера все компоненти, подрібнити. Готовий соус перекласти в ємність 50-70 мл. Зберігати в холодильнику 2-3 дні. Дуже добре до парової рибі або як добавка (приправа) в салати.

Мед з кульбаби

Найсолодшою частиною рослини є бутони, які ще не розпустилася. Якщо додати до квітів кульбаби певну кількість цукру, то вийде так званий мед з кульбаб. Пелюстки кульбаби необхідно скласти в невелику баночку, залити суцвіття холодною кип'яченою водою і залишити на ніч. Після того, як квіти кульбаби настоялися, настій необхідно процідити, а квіти віджати. Потім слід додати сік з двох лимонів і 2,5 кг цукру, та варити суміш до тих пір, поки «мед» не стане густим.

Варення з кульбаби

З квітів кульбаби можна приготувати запашне варення. Для варення доведеться заготовити чимало сонячних квіток рослини, на одну порцію необхідно зібрати цілих 400 суцвіть (!). Квіти, попередньо помивши, заливають 500 мл води і ставлять на вогонь. Після того, як вода закипить, квіти залишають у воді ще на 2 хвилини, а потім проціджують через друшляк. У відвар, який залишився після кульбаб, засипають 7 склянок цукру і кип'ятять ще протягом 7 хвилин. Далі готове варення закочують в банки.

Сік з кульбаби

Сік кульбаби відноситься до розряду найбільш цінних тонізуючих і зміцнювальних засобів. Він необхідний для нейтралізації надкислотності і нормалізації лужного складу організму. Сирий сік кульбаби, отриманий з листя і коренів, поєднується з морквяним соком і соком листя ріпи. Допомагає при недугах хребта та ін. хворобах кісток, а також надає міцність зубам, запобігаючи тим самим пародонтозу і їхньому руйнуванню. Сік кульбаби отримують з усієї рослини (в травні - червні) шляхом його подрібнення і екстракції невеликою кількістю води. Попередньо рослину замочують у холодній підсоленій воді (протягом 30 хв) з метою зменшення гіркого смаку. Приймають по 1/4 - 1 склянці щодня протягом тривалого часу (можна на рисовому або вівсяному відвар, зі столовою ложкою меду). Сік кульбаби можна консервувати спиртом або горілкою.

Вино з кульбаби

В Англії прийнято робити з рослини традиційне «Кульбабове вино». Таке вино можна легко приготувати в домашніх умовах, зібравши для цього необхідну кількість квітів кульбаби. Для того, щоб прибрати гіркоту, квіти необхідно попередньо підготувати: зрізати все зайве, залишити тільки пелюстки. Пелюстки, залиті холодною кип'яченою водою, необхідно поставити на добу в темне місце. Через добу кульбаби кип'ятять, паралельно готують сироп з 1,5 кг цукру. У сироп додають лимонний сік, трохи м'яти і родзинки. Отриману масу залишають бродити на 2 дня. Потім видаляють траву і цедру, залишивши у Кульбабовому вині тільки родзинки. Отриману рідину переливають у сулію, на горлечко якої надягають гумову рукавичку з невеликим отвором. Після того, як рукавичка перестане надуватися (а це значить, що вино перебродило), рідину необхідно відокремити від осаду і розлити по пляшках. Закупорені пляшки ставлять на 3 місяці в прохолодне місце, після чого вино повністю готове до вживання. Може комусь цей рецепт здасться зайво клопітким, але, повірте, після того, як ви один раз спробуєте вино з кульбаби, вам не буде шкода сил і часу, витрачених на його приготування.

Заготівля кульбаби на зиму

Простим і смачним рецептом заготівлі кульбаби на зиму є її приготування в бджолиному меді. Близько 100 суцвіть рослини необхідно ретельно подрібнити за допомогою блендера. Потім масу слід залити бджолиним медом, перемішати і перелити в банку. Такі страви будуть дуже до речі взимку, коли організм не отримує достатньої кількості поживних речовин.


Величезне значення має арійська естетика посуду і кухонних знарядь, за допомогою яких готуються страви і подаються на стіл!


Джерела:

Компіляція з перекладом українською з інтернет-джерел.


Наші інтереси: 

Вміти використовувати природні джерела вітамінів і біологічно активних речовин. Оскільки Арієць прагне до активного довголіття, то він повинен правильно харчуватися.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

Все - пішла збирати кульбабу! Якраз багато її вже розквітло!

Салат з кульбаби не пробувала готувати - варто скуштувати, напевно, бо дууууже смачно звучить!
А от варення з кульбаби (ми його називаємо домашнім медом) варю регулярно. Справді виходить смачний і запашний.

Дякую за смачні рецепти!

Коментарі

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

Все - пішла збирати кульбабу! Якраз багато її вже розквітло!

Салат з кульбаби не пробувала готувати - варто скуштувати, напевно, бо дууууже смачно звучить!
А от варення з кульбаби (ми його називаємо домашнім медом) варю регулярно. Справді виходить смачний і запашний.

Дякую за смачні рецепти!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Поділись власним досвідом...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

п. Володимире, а Ви пробували салат з кульбаби?
Вимочувала листя більше години - гірчить все-одно!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Пані Оксано, про всі страви, які я випробував, я написав у блозі: АБЕТКА виживання: 9 днів на кропиві з Кухні Робінзона (ч.II)

Салат з кропивою, кульбабою та цибулею порей:

Склад: Листя кропиви, листя кульбаби, цибуля порей, олія, спеції, сіль
Приготування: Листя кропиви, кульбаби і цибуля порей дрібно ріжуться і перемішуються, додаються спеції та сіль (за смаком), заправляється олією.

Щоб кульбаба не гірчила треба вимочити листя у солоній воді протягом 30 хвилин!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

У нас кульбабу називають "сліпотина"...Може у когось є якісь думки на це ...

Вірю в те, що розумію.