Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 8
  • Переглядів: 8

АБЕТКА виживання: Варення з білої акації (ч.V)

Світ:

Спецтема:

Робінія звичайна (Robinia pseudoacacia), також відома під назвами робінія псевдоакація, колюча акація та біла акація, – цінна і дуже поширена культура. Солодкий, теплий і чуттєвий аромат білої акації не зможе забути ніхто, хто хоч раз вдихнув його свіжим травневим днем.


По всім ботанічним законам біла акація зовсім не акація, і вже точно не біла, – а робінія (названа в честь придворного садівника Людовика XII). Робінія – дерево універсальне. Прибуло воно до нас з Північної Америки. Його вирощують і для декоративних цілей, і для зміцнення грунту, і для лісозахисних насаджень. І обов`язково – для лікування!

Найголовніша цілюща частина ароматного дерева – це квітки акації, лікувальні властивості їх використовуються найчастіше.

«Один з найцінніших», «рідкісний сорт», «солодше цукру», «дуже ніжний і запашний» ... Все це про мед акації, корисні властивості і протипоказання якого зрівнялися з цілющою силою самої робінії. Це дійсно дуже незвичайний, смачний і рідкісний сорт меду, збирають його в основному в найтепліших куточках нашої країни – в південних районах, а ще на Кавказі. Склад найніжнішої квіткової ласощі можна порівняти з якимось дорогим вітамінним комплексом – вітаміни групи В, С, А, РР, магній, кальцій, цинк, залізо, йод і т.д.

Дуже смачним і корисним є також варення з акації. Класичний рецепт виглядає так:

  • 1 кг свіжозібраних суцвіть акації;
  • 1 кг цукру;
  • 1 л води;
  • Сік 1 лимона.

Одного чудового дня наприкінці травня я з дружиною вирушив на прогулянку в ліс. На меті у нас було не тільки погуляти, але і зібрати квіти акації для варення і чаю.


Назбиравши два великих кульки квітів, ми прийшли додому і тонким шаром висипали їх на кухонний стіл…


Суцвіття ретельно перебрали, щоб ніякого сміття не залишилося. І почали обривати пелюстки для майбутнього варення… Щоб приготувати 1 кг пелюсток нам довелося витратити 3 години часу… Щоб якось урізноманітнити цей нудний одноманітний процес, я розповідав дружині різні історії з життя Третього Райху, а вона терпляче мене слухала… Ми обривали і обривали пелюстки…


Нарешті їх набрався кілограм і ми повеселішали. Ошпарили окропом пелюстки акації і поставили охолоджуватися.


Приготували класичний сироп – розчинили цукровий пісок у воді, поступово його нагріваючи. Коли цукор розчинився, засипали чисті квіти, безперервно розмішуючи, і варили 45 хвилин. Потім пелюстки подрібнили у блендері, знову висипали в сироп, додали вижатий сік одного лимону і проварили ще 15 хвилин. Вимкнули вогонь і залишили остигати.


Готове варення переклали у чисті скляні банки.

* * *

Також дуже корисним є чай з квітів акації…


Я заварюю дві-три столові ложки сухих квітів на 0,3-04 літра води…


А надзвичайно смачним є поєднання чаю з квітів акації з акацієвим варенням…


Наші інтереси: 

Вміти використовувати природні джерела вітамінів і біологічно активних речовин.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

Варення з пелюсток білої акації я скуштував уперше в житті. Виявилось дуже смачним! Хоча, на мій погляд, і доволі трудозатратним.

Творю, отже існую.

Коментарі

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

Варення з пелюсток білої акації я скуштував уперше в житті. Виявилось дуже смачним! Хоча, на мій погляд, і доволі трудозатратним.

Творю, отже існую.