Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 64
  • Переглядів: 69

Роль батька у вихованні сина

Кожному хлопчику потрібен чоловік, який допоміг би йому «завантажити програму життя» - показав би, що означає бути чоловіком. Це найбільший привілей батька і найбільший подарунок, який батько може зробити своєму синові.

Між батьком і сином є особливий зв'язок, і для хлопчика велика радість, коли батько схвалює його вчинки.

Випробувати свою силу на татові і навчитися на його прикладі - ось найкращий захист для хлопчика у найсуворіших життєвих випробуваннях, включаючи фізичне насильство і всякого роду невдачі.

Керівництво з боку батька, вказівки, підтримка, схвалення і любов забезпечують зв'язок дитини зі світом чоловіків. Численні дослідження, проведені за кілька останніх десятиліть, переконливо підтверджують, що роль батька в житті хлопчика має вирішальне значення. Ці ж дослідження вказують на той сумний факт, що якщо тата немає або він є, але до нього не підступишся, то це завдає величезної шкоди формуванню характеру хлопчика.

Як би батьки не були залучені в життя своїх синів, їх участі ніколи не буває багато і ця залученість має великий вплив на майбутнє дитини. Якщо батько брав активну участь у вихованні хлопчика, то позитивний ефект від цього буде позначатися протягом багатьох років - на його здатності виявляти співчуття, вступати в здорові соціальні відносини, включаючи інтимні.

Якщо виключити випадки насильства, образ та байдужості з боку батька, то він завжди є для свого сина головним героєм.

У батьків є особливий спосіб взаємодії зі своїми синами, що відноситься до категорії «чоловіче товариство». Батько грає роль людини, через якого хлопчик встановлює взаємозв'язок із зовнішнім світом, з усіма його жахами і небезпеками.

Батько - це не мама в чоловічому вигляді. У нього свій, батьківський стиль виховання, він все робить по-іншому.

Час, відведений для ігор з сином, є саме те спілкуванням, шо особливо необхідне кожному хлопчикові. Фізичні гри, часто буйні, в яких бере участь тато, і прагнення розсунути вузькі межі свого дитячого світу є здоровими і необхідними складовими процесу розвитку хлопчика.

У той час, як мами намагаються заспокоїти своїх малюків, щоб вони не пустували, тата, навпаки, часто підбурюють їх на ігри своїм, особливим способом, викладаючи їм свою, «чоловічу», науку.

Буйна, орієнтована на фізичну активність діяльність разом з татом, яка часом доводить маму до божевілля, є життєво необхідною для розвитку хлопчиків. Така взаємодія навчить їх тримати під контролем агресивність, не доводячи справу до справжньої бійки і зберігаючи дружній зв'язок з іншою людиною. Це зовсім не те, що багато хто думає про ці ігри.

Буйні фізичні гри - це не просто примха, властива чоловікам, а прекрасна школа, яка може навчити хлопчика багато чому, включаючи вміння контролювати свої емоції, розуміння того, як далеко можна заходити в грі, і здатність оцінити, чи під силу йому той чи інший вид активності. Хлопчик просто вчиться розуміти свого тата і власні почуття. Якщо малюк починає кричати, коли дорослий «переборщив» у грі, або просто втрачає до неї інтерес, коли вона виявляється йому не під силу, то батько відразу ж повинен збагнути, що синові треба допомогти, щоб він зміг впоратися з ситуацією.

Хлопчик вчиться читати вираз обличчя тата, а також його «мовутіла» і розуміти, яка поведінка в даному випадку є для нього правильним. Це допомагає малюкові освоїти важливий соціальний навик - швидко розбиратися в намірах інших людей. Він пізнає цілий діапазон емоцій, які іноді будуть його вражати. Хлопчик вчиться розуміти, коли тато жартує, а коли дає йому зрозуміти, що він перейшов невидиму межу, за яку виходити не можна. Тато може організувати гру таким чином, щоб хлопчик не відчував збентеження, або, навпаки, доводити її до такого рівня, коли вона йому буде вже не під силу.

Граючи з сином, батько повинен розмовляти з ним, тим самим допомагаючи йому дорослішати і зміцнювати контроль над своїми емоціями.

Присутність батька допомагає дітям в тому сенсі, що у них швидше розвиваються зв'язки між лівою і правою півкулею мозку. Особливо це необхідно для хлопчиків, тому що це допомагає розвитку мовних навичок.

Інші переваги присутності батька у вихованні сина: 

* Хлопчик, який з користю для себе проводить час поруч з батьком, проявляє більше здібностей до математики.
* Хлопчики, які не бачать своїх батьків, в чотири рази частіше кидають школу і у них набагато частіше розвивається пристрасть до алкоголю і наркотиків, а також вони більш схильні до скоєння правопорушень.
* Випадки психічних захворювань відбуваються з хлопчиками набагато рідше в тих сім'ях, де вони постійно бачать батька.

Хлопчикам потрібен батько, який:
* Бере на себе зобов'язання, і буде виконувати роль тренера.
* Твердий, справедливий і дружньо розташований.
* Здатний розсмішити.
* Постійний у своїх почуттях.
* Любить маму.
* Може ввести у світ чоловіків.
* Здатний приборкати гнів. Спокійний і розважливий.
* Вірить в своїх синів.
* Може поділитися своєю «дорослою мудрістю».
* Здатний показати, що і як робити.
* Буде з ними грати.
* Навчить сімейним традиціям і познайомить з поняттям духовності.

Наші інтереси: 

Характер і вдача закладається в дитинстві. Тож не "прогавте" своїх дітей!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи