Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Щасливі приязні, або Постіндастріал – епоха чесності (+аудіо)

Категорія:

Головну роль у формуванні етичних норм майбутнього суспільства нині відіграють чисто прагматичні спонуки, викликані розвитком інформаційних технологій. Майбутнє за чистими, щирими, чесними, доброзичливими, гармонійними людьми. 

151117-braty.jpg

Щасливі чесні, бо вони успадкують землю
Щасливі чесні, бо вони успадкують землю

Аудіоверсія: Щасливі лагідні, або Постіндастріал – епоха чесності

У попередній статті ми ознайомилися з трьома простими принципами, які дозволяють побачити обриси постіндустріальної формації. Також ми сформулювали перші три ознаки нового суспільства: 

А що нас чекає у такому фундаментальному питанні як співвідношення правди і брехні? Для цього спочатку поглянемо, як воно було на початку європейської цивілізації. Індустріальна формація заперечила попередні моральні цінності і перевернула їх з ніг на голову. Постіндустріальна формація у свою чергу заперечує індустріальні вартості і творить нові, проте вони, як і слід було очікувати, дивовижно подібні до первинних вартостей доіндустріальної доби.

  4. Культ чесності, прозорості, правдивості у всіх сферах життя – від науки і економіки до людських стосунків

У ДОІНДУСТРІАЛЬНУ ДОБУ, особливо на початку «нового світу» 7500 років тому, чесність була звичною нормою. На це було кілька причин.

По-перше, у демосах (природних громадах, де всі знають всіх) брехня швидко викривалася, тому її застосування було неефективним.

По-друге, брехня підривала довіру всередині громади, робила її слабкішою і наражала на загибель. Демоси «випалювали брехню каленим залізом», відтак вона була небезпечною для життя брехуна.

По-третє, брехня вважалася порушенням законів Всесвіту, підривом природного порядку, проявом сатанізму і взагалі вкрай негативною практикою, яка накликає гнів богів і руйнує долю.

По-четверте, люди були переконані, що предки постійно стежать за ними з небес. Вважалось самозрозумілим, що будь-які наші думки, слова і дії відкриті для небесних глядачів, відбуваються у них на очах – наче транслюються в живому ефірі на весь світ.   

В ІНДУСТРІАЛЬНУ ДОБУ – «епоху натовпів» – демоси були остаточно зруйновані, а поширювані атеїзм та псевдорелігії вже допускали брехню, зокрема «заради вищих цілей». Єдиним реально стримуючим чинником була тільки загроза викриття і покарання.

Брехня виявилася найефективнішим способом збагачення, кар’єрного успіху, особливо у сфері політики і керування натовпами. Це дало імпульс для розвитку цілої науки та індустрії ефективного обдурювання людей. Брехня перетворилася на звичну норму. Замість слова «брехня» було вигадано багато політкоректних евфемізмів: реклама, маркетинг, піар, політтехнології.

У результаті людство епохи індастріалу живе у світі тотальної брехні, суцільних дрібних лохотронів і глобальних афер. Масово поширилась хуцпа, тобто настільки нахабна, відверта і масштабна брехня, що нормальна людина просто не може повірити в саму можливість її існування.

Сучасні держави повністю основані на брехні. Хуцпа втратила колишню ексклюзивність і перетворилася на нудну реальність політики, буденний елемент виборчих технологій, тобто мистецтва обдурювання «лохторату».

ПОСТІНДАСТРІАЛ ПОВЕРТАЄ ЧЕСНІСТЬ. Головну роль тут відіграють чисто прагматичні спонуки, викликані розвитком інформаційних технологій.

По-перше, все сказане може бути легко зафіксованим і відтвореним хоч на весь світ.  

По-друге, технології стеження дозволяють транслювати наживо будь-які слова і дії людини, а також документувати її пересування.

По-третє, технології розпізнавання голосу і зображень дозволяють відстежувати та аналізувати слова і дії.

По-четверте, брехня підриває конкурентоспроможність брехливих спільнот, адже недовіра різко збільшує вартість ділових процесів (нотаріуси, адвокати, охорона, страхування тощо).  

Відродження демосів (коли всі знають всіх), властиве для постндустріальних спільнот, робить брехню неефективною і небезпечною. Перехід від диктаторських форм правління до республіканських, коли висування кращих відбувається в середовищі демосів, робить непотрібними піар і політтехнології.   

Як бачимо, існує прямий зв’язок між способом виробництва, формою державного устрою, освітою і моральними нормами. Цей зв’язок диктується не просто уявленнями людини про правильне життя, а жорсткою прагматикою. Спільноти, які підтримуватимуть описану вище постіндустріальну цілісність, отримають еволюційну перевагу і піднімуться на вершину цивілізаційної піраміди. Натомість ті, які чіплятимуться за старі звички індастріалу, животітимуть на узбіччі розвитку з тенденцією до остаточного розпаду.

Майбутнє за щирими, чесними, доброзичливими, гармонійними людьми. Відтак настанова Нагірної проповіді – «Щасливі приязні, бо вони успадкують землю» – абсолютно відповідає духу постіндустріальної формації. Радіймо!

Продовження: Соціальне забезпечення у постіндустріальному суспільстві

Наші інтереси: 

Майбутня Україна відповідатиме передовим цивілізаційним тенденціям. Для цього їх треба вміти розпізнавати.  

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Ігор просто чудова стаття Ти поширюєш істинні знання Хотілось би всі останні статті мати в одній збірці бо незручно весь час заходити в комп.

Коментарі

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Ігор просто чудова стаття Ти поширюєш істинні знання Хотілось би всі останні статті мати в одній збірці бо незручно весь час заходити в комп.

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Так. Відродження демосу з притаманною йому структурою. Переконався на власному досвіді. Була наука ,казначей, зовнішне коло людей і не було судді. Саме відсутність людини яка слідкує за правомірністю вчинків ,відношень ,затверджених планів між людьми або іншими суб'єктами відкинула проект стартапу на пів року назад.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Стартапи знаходяться в храмі уяви де панує найвища форма творчості.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

Вочевидь, постіндустіал раптово не настане, а ми маємо його не передбачувати, а наближати. У переходнього періоді нам варто ставати вже найбутніми завтрашніми, наприклад, більш правдивими. В індустріалі нас назвали би лохами, тому нам треба виробити нові звички перехідного періода. Якими вони можуть бути?

Все починається з Любові.

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Наприглад, звичка різноманітно тренуватися без лінощів. Звичка до повної правдивості. Наближати - в сенсі, створювати? То я його створюю. То поживемо та й побачимо, як ефективно. Хто ще може сказати подібне про себе? Відгукніться, будь-ласка!

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

Ні, Миколо, до повної правдивості я ще не готовий. Також не впевнений, що до цього готове суспільство, в тому числі і ти сам. Одна справа, говорити правду, а інша справа, - слухати її.

Все починається з Любові.