Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Приклад американської демократії

Ця історія  відбулася 11 квітня 2009 року в місті Портсмут, штат Нью-Гемпшир. Дехто Вільям Кострік (William Kostric) прийшов на акцію протесту, що передувала виступу президента Барака Обами, з пістолетом, який висів у нього на стегні. В руках він тримав плакат з надписом “Час полити дерево свободи”, який красномовно натякав на відомий вислів одного з перших американських президентів Томаса Джефферсона (Thomas Jefferson) - “Дерево свободи повинно час від часу поливатися кров’ю патріотів та тиранів” (The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tyrants).

Про рівень безпеки американського президента під час таких заходів годі й говорити, але пана Костріка не було вбито – його навіть не повалили на землю, не одягнули кайдани та не заарештували.

Співробітники поліції та служб безпеки намагалися вмовити його покинути захід, але марно – посилаючись на Другу поправку до Констітуції США (The Second Amendment (Amendment II) to the United States Constitution), яка гарантує право на зберігання та носіння зброї він категорично відмовився це робити.

Слід також зазначити, що Перша поправка гарантує американцям ще право мирно збиратися і звертатися з петиціями до уряду про задоволення скарг. Отже, Вільям Кострік вирішив скористатися одночасно своїм правом говорити вільно та бути озброєним.

ЗМІ вчинили навколо цього випадку шалений галас, який шокував Америку, проте на усі запити до місцевої влади та правоохоронців чому Кострік не був заарештований, вони отримували просту відповідь – носіння зброї не протирічить законам у Нью-Гемпширі.

Простий приклад американської демократії, проте дуже яскравий. Час і нам зробити висновки – які нам потрібні закони та як їх треба дотримуватись.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи