Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 5
  • Переглядів: 5

Згадуємо Махатму Ганді

2 жовтня - день народження Махатми Ганді - керівника руху за незалежність Індії та засновника філософії і стратегії ненасильства. В цей день з 2007 року відзначається Міжнародний день ненасильства, установлений згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН.
За словами Ганді, «ненасильство є найбільшою силою в руках людства. Воно могутніше за найбільш потужну руйнівну зброю, породжену людською винахідливістю». Великий індієць також говорив: «Існує багато такого, за що я готовий померти, але немає нічого такого, за що я був би готовий вбити».

Але чи тільки за це ми згадуємо і вшановуємо Ганді? Чи не ховаються за пропагованою ООН теорією ненасильства інші важливі вчення великого індійця?

Медіа-ресурс OpenStudy наводить10 законів Махатми Ганді, які дозволяють змінити світ:

Змініть себе

«Наша людська велич полягає не у зміні цього світу, це всього лиш міф атомного століття. Велич у можливість змінити себе».

Якщо Ви зміните себе, Ви зміните світ. Якщо Ви зміните свій спосіб мислення, Ви зміните своє сприйняття та стиль поведінки. І таким чином зміниться і світ навколо Вас. Не тільки тому, що тепер Ви дивитеся на своє оточення крізь призму своїх нових думок та емоцій, але також тому, що внутрішні зміни дозволять Вам чинити так, як Ви ніколи не робили і навіть не думали робити, поки мислили старими шаблонами.

І навіть якщо Ви зміните навколишній світ, не змінивши себе, у Вас все одно залишається проблема: Ви так і залишитеся самим собою, не побачивши тих змін, про які мріяли. Ви будете тією самою людиною, з тими ж вадами, гнівом, негативними емоціями та схильністю до саморуйнування.

Ви не зможете знайти те, що вам необхідно, в цьому новому світі, бо ваш розум все ще наповнений цим негативом. І якщо Ви отримаєте більше, не заглянувши собі в душу і не дистанціювавшись від свого Его, воно може розростися ще більше. Поки Вашому Его подобається знаходити ворогів, ділити речі та думки, доти це буде створювати Вам ще більше проблем та конфліктів у житті.

Управляйте собою

«Ніхто не може мене образити, якщо я сам цього не дозволю
».

Як Ви реагуєте на події та що відчуваєте під час них, залежить тільки від Вас. Це може бути «нормальна», тобто загальноприйнята реакція на будь-які процеси. І, як не дивно, більшість людей так і роблять.

Ви можете слідувати своїм власним думкам, реакціям та емоціям відносно будь-якої ситуації. Вам не потрібно виходити з себе, приймати все близько до серця та навіть просто негативно реагувати. Такого контролю не завжди можна дотримуватися, адже, мимовільно, старий спосіб мислення нагадує про себе.

І коли Ви усвідомлюєте, що ніхто ззовні насправді не здатний керувати вашими почуттями, Ви зможете використовувати цей образ мислення в буденному житті і перетворити його в своє повсякденне мислення. Як тільки Ви підсилите таку звичку, Ви одразу відчуєте життєву легкість.

Вибачте та забудьте

«Слабкий ніколи не вибачає. Прощення – ознака сильного».

Неможливо зло перемогти злом. І як говориться в попередній пораді, Ви завжди самотужки обираєте, як реагувати на життєві виклики. Коли Ви почнете все більше і більше вдаватися саме до такого способу мислення, Ви зможете ставитися до життєвих ситуацій так, як це корисно і для Вас, і для інших людей.

Варто розуміти, що прощення та забуття минулого слугуватиме Вам та людям, які Вас оточують. Витрачати час на погані спогади, після того, як Ви отримали урок з цієї ситуації, не буде корисним для Вас. Таким чином, Ви лише будете страждати зайвий раз та не зможете правильно діяти.

Якщо Ви не пробачаєте, то дозволяєте минулому та іншій людині тримати під контролем Ваші почуття. Як тільки Ви припините це робити, у Вас з’явиться час для концентрації на справді корисних справах.

Ви не зможете нічого домогтися, поки не почнете діяти

«Одна унція практики коштує більше тонни молитов».

Мало що може бути зроблено, якщо нічого не робити чи не діяти. Можна почати міркувати про щось, або нескінченно читати та навчатися. І Вам буде здаватися, що Ви рухаєтеся вперед. Але при цьому у Вас не буде жодних реальних результатів, або вони будуть незначні. Для того, щоб дійсно досягти чого бажаєш, зрозуміти себе і оточуючий світ, потрібно діяти та формувати досвід. Книги дають Вам безцінне – знання, але їх ще варто втілювати.

Думай про теперішній момент

«Я не хочу передбачати майбутнє. Мене турбує сьогодення. Бог не дав мені можливості управляти тим, що буде».

Я зрозумів, що найкращий спосіб подолати внутрішній опір, який часто заважає нам діяти, – залишатися в сьогоденні і приймати його. Чому? Коли Ви живете «сьогодні», Ви не хвилюєтесь, що буде потім, адже Ви не можете цим керувати в будь-якому випадку. І тут наступає чудовий момент: Ви переходите до дії, відкинувши надумані наслідки майбутнього та негативні спогади про минулі невдачі. А тому стає легше діяти, зосередитися на «тут і тепер» та проявити себе на 100%. Повернення до «тут і тепер» – це звичка, яку потрібно розвивати так само, як м’язи.

Всі ми люди

«Я заявляю, що я – звичайна людина, якій властиво помилятися, як і будь-якій смертній людині. Однак, у мене достатньо смиренності, щоб визнати свої помилки і піти на поступки».

Коли Ви починаєте створювати з людей великих кумирів, намагаєтесь за ними слідувати, то ризикуєте ще більше від них віддалитися. Вам починає здаватися, що Ви ніколи не зможете досягнути того, чого вони досягли, адже Ви так не схожі на них.

Але це хибно. Важливо пам’ятати просту ідею: ким би ми не були, всі ми люди. І робити помилки – це нормально. Якщо висувати надмірні вимоги стосовно інших людей, це може стати причиною непотрібних конфліктів ззовні і негативних почуттів в душі. Це правило ще корисне для тих, хто полюбляє докоряти собі за помилки. Краще бути готовим зрозуміти, де саме Ви помилились і чого можна навчитися на цій помилці. І після цього пробуйте знову діяти.

Проявіть наполегливість

«Спочатку вас не помічають, потім над Вами сміються, потім з Вами борються, а потім Ви перемагаєте».

Будьте наполегливі. Згодом опір навколо Вас буде зламано. Ваш внутрішній опір і схильність до саморуйнування, які будуть Вас затримувати та заважати змінитися, теж послабшають.

З’ясуйте, що вам дійсно подобається робити. Потім знайдіть внутрішній стимул, який буде спонукати Вас рухатися, рухатися і рухатися вперед.

Успіх чи перемога рідко приходять швидко, як би нам цього не хотілося. Одна з причин, чому люди не отримують те, що хочуть, полягає в тому, що вони здаються занадто швидко. Парадокс у тому, що той час, який вони вважають достатнім для досягнення бажаного, не дорівнює тому часу, який, зазвичай, необхідно, щоб досягнути бажане. Така помилка виникає через те, що наш світ такий. Світ, де реклама постійно пропонує «чарівні пігулки», які здатні вирішити всі наші проблеми, допомогти скинути вагу або заробити купу грошей всього за 30 днів.

Пам’ятайте про почуття гумору. Ганді казав: «Якби у мене не було почуття гумору, я б давно вчинив самогубство». Це допоможе легше ставитися до життя в найважчі часи.

Побачте хороших людей і допоможіть їм

«Я шукаю у людях лише хороше. Я сам не без гріха, і тому не маю права загострювати увагу на помилках інших».

У людях завжди є багато хорошого. А також і не дуже хороше. Але можна обирати, на чому зосередити свою увагу. І якщо Ви хочете удосконалення, то варто зосередитись лише на хороших якостях. І це впливає на Ваш життя, яке стає легким та позитивним, як би банально це не звучало. Спробуйте.

А коли Ви бачите у людях лише хороше, то вам легше знайти стимул, щоб стати для них корисними. А що може бути краще, якщо Ви потрібні в житті інших людей?! Згодом виявиться, що Ви отримуєте те, що даєте. Згодом, ті люди, яким Ви допомагали, захочуть допомагати іншим – це висхідна спіраль позитивних змін.

Будьте собою, залишайтеся в гармонії зі своїм «я»

«Щастя – це коли те, що Ви думаєте, говорите і робите, перебуває в гармонії».

Завжди думайте про повну гармонію між думкою, словом і вчинками. Завжди ставте за мету очистити свої думки. Я думаю, що найкраща порада щодо поліпшення соціальних навичок, це вести себе відповідно до ситуації та спілкуватися з максимальною щирістю. Людям дійсно подобається щире спілкування. Ви отримаєте велике внутрішнє задоволення, коли Ваші думки, слова і дії будуть у взаємодії.

Коли слова і думки відповідають одне одному, це буде помітно у спілкуванні з Вами. Існує тональність голосу та мова тіла, які співвідносяться з Вашими словами. Варто просто спілкуватися без лицемірства, фальші та ідей, які суперечать одні одному. Також, якщо Ваші дії не відповідають тому, що ви говорите, постраждає Ваша власна впевненість у тому, що ви можете зробити. Як і віра інших людей у Вас.

Продовжуйте зростати і розвиватися

«Постійний розвиток – це закон життя. І людина, яка весь час намагається дотримуватися твердо встановлених поглядів тільки заради сталості, заганяє себе в «неправильне становище».

Варто постійно покращувати свої вміння, звички або переоцінювати свої судження, таким чином можливо досягнути більш глибокого розуміння навколишнього світу і себе у ньому. Звичайно, можна здаватися непостійним або у Вас можуть виникнути проблеми зі щирістю у спілкуванні.

Але якщо нічого не робити, то з точки зору Ганді, можна опинитися у «неправильному становищі». Це місце, де відстоюють свої старі погляди та чіпляються за старі звички, поки не зрозуміють, що щось йде не правильно. Це варто змінювати!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи