Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Росіяни готові захищати себе зі зброєю в руках

Світ:

Поки міліція скаржиться на низькі зарплати, а чиновники пишуть програми боротьби зі злочинністю, громадяни замислюються про самооборону. Найближчим часом у Москві планується організувати центри суспільної безпеки. З такою ініціативою виступили міжрегіональні громадські організації «Союз суспільної безпеки» й «Цивільна зброя». До роботи пунктів передбачається залучити ветеранські організації, що поєднують колишніх співробітників правоохоронних органів.
“Після відомих подій у Нальчику й безладдях у Європі стало очевидним, що війна вже йде під вікнами наших будинків, - говорить керівник МОО “Цивільна зброя”, голова стрілецького клубу “Сайга” Рафаїл Рудицький. - На жаль, наша держава не здатна забезпечити нам належний рівень безпеки. Так що розраховувати сьогодні доводиться тільки на себе. На мою думку, одним з варіантів такого захисту можуть стати громадяни, які вже мають зброю. Залишається тільки створити які-небудь координаційні пункти, щоб, на випадок чого, ми могли швидко й злагоджені діяти”.

Як саме будуть організовані новоявлені пункти самооборони, поки незрозуміло, але передбачається, що згодом вони з'являться в кожному районі міста. Відповідно до проекту програми, основне завдання подібних пунктів - “мобілізація громадян на боротьбу за їхню особисту безпеку й координація їхніх дій з державними органами”.

Як указують автори ідеї, створення подібних центрів можливо на базі вже існуючих опорних пунктів охорони порядку, кабінетів дільничних інспекторів у житлових районах. Основними напрямками діяльності центрів повинні стати не тільки просвітницька й агітаційно-пропагандистська діяльність, але також і цілеспрямована робота з виявлення фактів діяльності екстремістських і терористичних організацій.

Основну роботу в цих центрах передбачається покласти на членів ветеранських організацій співробітників правоохоронних органів, а також на найактивніших членів усіляких молодіжних організацій й учасників різних стрілецьких клубів.

При цьому автори ідеї наполягають на повній незалежності від міліції й інших правоохоронних структур. “Ми готові до взаємодії, готові до того, щоб надавати посильну допомогу органам правопорядку, - коментує керівник МОО “Союз суспільної безпеки” Володимир Федотов. - Однак ми говоримо лише про співробітництво, а не про пряме підпорядкування міліції”.

Зауважимо, що саме за таким принципом влаштовані структури самооборони громадян у США, назву однієї з яких - “міліція” - і було запозичено при організації радянських органів правопорядку. Найбільш відома з них - Американська стрілецька асоціація, що, до речі, нерідко навіть надає допомогу поліції в пійманні небезпечних злочинців.

Не виключено, що якої-небудь допомоги або згоди від органів внутрішніх справ і не буде потрібно - закон дозволяє громадянам об'єднатися й самостійно. “Організація подібних центрів перетинається з діяльністю добровільних народних дружин, - коментує адвокат Павло Астахов. - З погляду закону, дія подібних організацій відповідає положенню Цивільного кодексу про самозахист цивільних прав”.

Відповідно до закону, будь-який громадянин має право або звертатися в правоохоронні органи, або забезпечувати самозахист. Допускається й застосування зброї самооборони з метою забезпечення особистої безпеки, або для припинення злочину, що відбувається. “Природно, якщо подібні випадки будуть мати місце, те потім у суді прийдеться доводити, що зброя була застосована правомірно, тобто не було перевищено меж необхідної самооборони, - говорить Павло Астахов. - Крім того, не варто забувати й про те, що законом допускається навіть затримка злочинця на місці здійснення протиправних дій до прибуття співробітників органів правопорядку”.

У тім, що “під рушницю” може встати достатня кількість громадян, переконує статистика. Сьогодні, за оцінками експертів, збройова продукція стає усе більше й більше популярною. У середньому за рік через збройові магазини продається близько 500 тисяч стволів, а загальний обсяг ринку оцінюється приблизно в 350 млн. доларів. За офіційним даними МВС, на руках у населення перебуває близько 6 млн. одиниць усілякої зброї цивільної самооборони: тобто озброєний практично кожен двадцятий.

На думку ж експертів ринку, статистичні дані, що публікуються у відкритих джерелах, занижують реальні обсяги приблизно на третину. “Останнім часом я спостерігаю небувалий приплив людей у наш стрілецький клуб: щотижня приходять два-три нових чоловіки, - говорить Рафаїл Рудицкий. - Ще кілька років тому подібне було важко собі уявити”.

-----------------------------------
В тему:

Продай одежу й купи меч!

Чи витіснить “Вепр” “Калаша”?

Людина і пістолет. Хто винний і що робити?

Більше зброї — менше злочинів

Зброя для генофонду

Зброя як бізнес

Селекція погрозою

Союз Цивільна зброя
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи