Олена Каганець's picture
Олена Каганець
  • Visits: 0
  • Hits: 0

Веслі Кларк: "Поміняти всю верхівку командування і країни"

Категорія:

Світ:

Спецтема:

Генерал армії США у відставці, колишній командувач силами НАТО в Європі Веслі Кларк нагадав, як Путін колись говорив, що Україна - несправжня держава, і думав, що українці не пручатимуться і не битимуться з ним так завзято і жорстко, як вони це роблять вже майже рік.  

"Український досвід з ведення війни за останні сто років випереджає досвід інших країн світу, точно - чи не більшості європейських. Україна платить дуже високу ціну і це - справжня і величезна трагедія - те, що відбувається сьогодні. І ми знаємо, що винна у цьому Росія. Але головний і базовий принцип того, як виграти війну - не бийтеся, не дійте, але тут у вас немає особливого вибору.

Другий принцип - використовуйте дипломатію і намагайтеся владнати все шляхом переговорів для того, щоб досягти мети і отримати все за найменших втрат.

І якщо вже і дипломатія не працюватиме, заблокувати важливі для ворога позиції і укріпити власні позиції таким чином, щоб заподіяти якнайбільших втрат ворогові. І зрештою зійтися на припиненні боїв.

Ви виграєте, от подивитеся. Не так часто вдається виграти завдяки одному сильному і рішучому маневру чи наступу. Це набір послідовних, здавалося б, легких і непомітних рухів - подекуди нудних, подекуди небезпечних, часом це виснажливі і кровопролитні бої. Це те, що зрештою, стає роботою і буднями звичайних солдатів. Хороше рішення - поміняти всю верхівку командування і країни", - сказав Кларк.

На його думку, один з найвагоміших шляхів впливу - економічні санкції. І ці санкції вже кусаються, вони вже зробили йому (Путіну, - авт.) боляче. Вони ще не такі болісні, не так сильно його калічать, як хотілося б, але вони подіють, більше того, якщо їх ще трішки затягнути, можна отримати аж кілька вигідних речей, вважає Кларк. Путін помиляється в тому, що Захід побоїться затягувати пасок і посилить санкції, якщо це буде необхідно.

На його думку, також повинна бути всебічна підтримка, яка дозволить Україні себе захисти. І ця допомога може бути різною. Може йтися про тренінги, про постачання якихось необхідних складових,про моральну підтримку.

"Від Сполучених Штатів Україна має дуже сильного друга і дуже сильну всебічну підтримку. Від Європи, звісно, теж. Від Німеччини, наприклад", каже Кларк і продовжує:

"Коли одна країна відправляє свої війська до кордону з іншою країною - це пряме порушення угод про безпеку Організації об'єднаних націй, це порушення статуту і резолюцій ООН. І щодо країни, яка зробила це без згоди на це Ради Безпеки ООН, чекають дуже серйозні санкції. Наведу вам приклад. До того, як увійти до Іраку, США отримали резолюцію Ради безпеки ООН. До того, як увійти до Косово, вони мали резолюцію Ради безпеки, так як цього вимагає стаття 7 статуту ООН. Потрібно дотримуватися всіх необхідних правил - захистити біженців, для того, щоб захистити населення, для того, щоб упіймати сербського диктатора Слободана Мілошевича. Ми мали всю міжнародну підтримку і погодили це зі світовою спільнотою. Тепер ми маємо Росію. В Україні. І це безупинна агресія, це суперечить міжнародному праву, це суперечить всім статутам та резолюціям ООН".

Він вважає, що перемир'я само по собі нічого не дає, це лише тактика. "Воно має бути потрібне і вигідне обом сторонам, І те, що тільки Україна дбає про дотримання перемир'я - це дуже добре, це дає Україні моральну перевагу в очах міжнародної спільноти".

Він каже, що є брак розуміння того, що відбувається у міжнародної спільноти. І це - специфічна боротьба за надання і нав'язування дезінформації міжнародній спільноті.

НАТО - це та перспектива, яку потрібно обговорювати в майбутньому, тому що за правилами НАТО, новий член не має перебувати в стані активної війни.  Тобто Україна зараз не зможете долучитися до Альянсу, каже генерал. 

На питання щодо прогнозів на найближчі місяці, якою буде війна і коли закінчиться, Веслі Кларк відповів так: "Передбачати, що саме може відбутися, не може ніхто. Війна - це така річ, одна з найбільших загадок людства. І це - споконвіку. Люди на вістрі битви ніколи не знають, що буде далі. Дуже часто результат бою вирішують обставини, часто все залежить від сил і міцності духу обох сторін, але все одно, попри всі розрахунки, це дуже непевна річ". 

За його словами, Американський уряд вже надав допомогу щодо засобів зв'язку, надав деякі радари і засоби нічного бачення. І надасть ще. "Але знаєте, коли я вперше приїхав до України, то ще тоді пояснював: Україна - не Сирія. У вас велика країна, вона сучасна, одні з найкращих оборонних технологій в світі - родом з України і робляться в Україні. У вас прекрасні виробничі потужності, і Україна в цілому дуже багато чого виготовляє. Тому вам треба розбиратися і думати щодо власного оборонного сектору" - сказав Кларк.

На зауваження журналістки, що одне з найпотужніших виробництв, яке знаходилося у Торезі (там виробляли радіолокаційні станції "Кольчуга") вивезли в до РФ, а єдиний в Україні завод з виробництва патронів знаходиться у контрольованому бойовиками Луганську Кларк відповів так: 

"У вас є прекрасні потужності в Харкові. І я вам нагадаю, він все ще український. І у вас все ще достатньо виробничих потужностей і можливостей. Я б хотів пояснити українському народові, настільки сильно, наскільки ми підтримуємо вас ззовні, настільки ж сильно потрібна віддача зсередини, з вашого боку. І це дуже важливо - щоб ви змогли мобілізуватися, перепрофілювати, використовувати ваші виробничі можливості.

Насправді, ви маєте важелі, ви маєте інструменти, думайте про те, як себе захистити.  Що найефективніше - це не знаряддя, це не зброя, це тренінги. Вони ефективніші за все. Добре спрацьовані, треновані, але з гіршим обладнанням загони, впораються із завданням краще, ніж озброєні до зубів люди, які треновані гірше".

У Російської армії хороше базове спорядження, вони добре адаптуються і орієнтуються у Східній Україні, каже Кларк. "Хоча те, що ми бачимо зараз, демонструє неспрацьованість і те, що вони насправді не настільки добре треновані. В них непогана і сучасна зброя, вона легша, вони вправно інтегрують в свої власні розробки західні компоненти, тобто, їхні прибори нічного бачення, ті, що вони використовують зараз, в оригіналі прийшли з Заходу. Так само, як і танк Т-90". 

Генерал Кларк порадив українському уряду бути добре організованим, добре аналізувати інформацію перш, ніж робити якісь заяви, а дії мають бути добре керовані і координовані.

"Найсильніша зброя - сила правди. Публічна інформація. І я думаю, російський народ розуміє, що вся ця кампанія агресії щодо України походить від Владіміра Путіна. Російська армія буде продовжувати обстрілювати українські міста і вбивати мирних українців, поки Путін не скаже їм відійти", - сказав він. 

Матеріал подано із скороченнями.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Володимир Федько's picture
0
No votes yet

Quote:
Хороше рішення - поміняти всю верхівку командування і країни", - сказав Кларк.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Comments

Володимир Федько's picture
0
No votes yet

Quote:
Хороше рішення - поміняти всю верхівку командування і країни", - сказав Кларк.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!