Доктор Смалець's picture
Доктор Смалець
  • Visits: 0
  • Hits: 0

Німеччина і Росія будуть розширювати Північний потік

Спецтема:

У понеділок президент Росії Володимир Путін заявив, що будівництво газопроводу Південний потік стало неможливим. Однак Росію не засмучує закриття проекту, на який Кремль, починаючи з 2011 року, витратив майже 5 млрд. доларів. Німецькі ЗМІ повідомили про повернення  до проекту розширення газопроводу Північний потік. Для Польщі ця інформація є фатальною, оскільки прокладання додаткових труб по дну Балтійського моря може повністю зупинити будівництво терміналу скрапленого газу у Свіноуйсьці.

Німецькі ЗМІ повідомляють, що досить швидко після рішення Росії відмовитися від будівництва Південного потоку, який мав по дну Чорного моря транспортувати газ до Болгарії і далі в країни Південної Європи, повернулися до призупиненого проекту будівництва третьої і четвертої нитки Північного потоку, який проходить по дну Балтійського моря і транспортує російський газ до Німеччини.

Як повідомляє німецький телеканал NDR, повернення до концепції розширення Північного потоку є логічним наслідком відмови від Південного потоку. Вже почалися переговори на цю тему, стверджує NDR, зазначаючи, однак, що поки що не всі акціонери консорціуму Nord Stream AG висловили свою позицію. Прес-служба компанії не заперечила і не підтвердила цю інформацію, пригадавши тільки, що вже в 2012 році розроблялись підготовчі плани можливого розширення трубопроводу на 2 наступні нитки. Тоді проект розширення Північного потоку перейшов з фази планування у фазу перевірки можливості його реалізації. Висновок: німецько-російський консорціум давно підготовлений для будівництва двох додаткових ниток газопроводу.

Річна пропускна здатність  Південного потоку мала становити близько 63 млрд куб. м газу, а дві додаткові нитки Північного потоку зможуть пропустити близько 55 млрд куб. м на рік. Як припускає NDR на своїх інтернет-сторінках, навіть після відмови від будівництва Південного потоку, Західній Європі не доведеться боятися нестачі газу, оскільки через розширений до чотирьох ниток Північний потік за рік можна прокачати навіть 110 млрд куб. м. Читаючи коментарі під розміщеною  в інтернеті  інформацією на цю тему, можна не сумніватись у тому, що переважна більшість німців тільки плескає в долоні на таке рішення. В схвальних коментарях зустрічаються аргументи не тільки про те, що під час будівництва і при подальшій експлуатації нових трубопроводів знизиться рівень безробіття, але також чутно голоси, що спільні інтереси з Росією вигідні для німецької економіки.

Вже в 2012 році, консорціум Nord Stream AG інформував про намір покласти ще дві труби поруч з тими двома, що вже лежали на дні. Тоді компанія діяла дуже швидко і через кілька місяців вона вже мала техніко-економічне обґрунтування будівництва. На цей раз рішення може звалитися так само швидко.

Сьогодні, на перетині Північного потоку в територіальних водах Німеччини з судноплавним  шляхом до Свіноуйсьця (на північному підході) лежать дві труби, які вже зараз заважають подальшому розвитку наших польських портів. Польська сторона безуспішно домагалась, щоб на відтинку північного підходу заглибити труби в дно або перемістити їх в більш глибокі води - щоб в перспективі  над ними могли безперешкодно проходити судна з осадкою до 15 або навіть 16 метрів. Експерти сходяться на думці, що прокладка в цьому місці двох додаткових труб остаточно закріпить блокування порту в  Свіноуйсьці.

Переклад з польської.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...