Петро Олар's picture
Петро Олар
  • Visits: 3
  • Hits: 3

Литва - відмінне місце для розвитку бізнесу та інвестицій

Світ:

Спецтема:

Литва і Балтійські республіки є державами, що демонструють високі економічні показники. Країни Балтії - це відмінне місце для вкладення інвестицій і розвитку бізнесу. Про це пише одне з провідних американських видань The Huffington Post.

Томас Лаурінавічюс (Tomas Laurinavičius)

Постійний співробітник інтернет-видання (уродженець Литви) Томас Лаурінавічюс (Tomas Laurinavičius) випустив великий матеріал, що розповідає про успіхи країн Балтії, головним чином Литви, на економічному терені. У своїй статті під назвою "Литва знову велика ... для того, щоб робити бізнес" (Lithuania Is Great Again ... For Doing Business) він пише про відмінні можливості для інвесторів вкласти свої гроші в литовську економіку.

"Литва, Естонія і Латвія відрізняються явними економічними перевагами для бізнесу: податками, великим потенціалом і кількістю талановитих людей, підтримкою уряду, ліберальної політикою, дружнім регулюванням ділового сектора, активним ринком і технологічної культурою і багатьом іншим.

Сьогодні країни Балтії стали домом для безлічі широко відомих товарних знаків і світових брендів, таких як: Skype, Google, Barclays, Western Union, Uber, Nasdaq і інших. Крім того, стартапи так само полюбили прибалтійські республіки ", - пише він.

Далі автор перераховує економічні переваги і успіхи Литви в діловій сфері. Він зазначає, що в останні роки Литва була в числі країн з динамічною економікою, показники зростання ВВП Литви були набагато вище в порівнянні з іншими європейськими країнами.

Литва потрапила в топ-30 країн найбільш сприятливих для розвитку бізнесу. Про це свідчать показники Doing Business Index (рейтинг сприятливості умов ведення бізнесу), вираховується на основі даних Світового банку. Престижний американський діловий журнал Forbes висунув Литву на 15-у позицію в щорічному рейтингу кращих країн для розвитку бізнесу.

Крім цього, у статті йдеться про те, що Литва стає справжнім раєм для розвитку стартапів. Томас Лаурінавічюс звертає увагу і на те, що країна є географічним центром Європи. Поруч з нею розташовані найбільші ринки: Скандинавський, західноєвропейський і, звичайно, ринки східноєвропейські, як український, білоруський і російський. За його словами, в Литву можна потрапити з будь-якої точки Європи.

На закінчення, говорить про безліч талановитих молодих людей, великий потенціал литовців, більшість з яких, є працьовитими і професійними працівниками, які володіють мінімум двома іноземними мовами (для інших країн Європи це поки рідкість). Він закликає іноземних інвесторів задуматися про можливості вкласти свої гроші в Литву, оскільки країна відповість їм взаємністю.

Все нові й нові інвестори приходять на литовський ринок. Так, приміром, East Capital Explorer, шведська компанія, придбала бізнес будівлю в центрі міста, де на сьогодні вже знаходяться такі відомі компанії як Aviva, Teo, Visma, DnB тощо.
Сума операції з купівлі бізнес будівлі в Литві площею 60000 кв. м. склала 61,6 млн. євро. Глава шведської компанії заявила, що угода здійснена через те, що ринок Литви цікавий для країн Європейського Союзу і привабливий з точки зору законодавства, податків і інвестиційних можливостей.
Крім того, причиною приходу іноземних інвесторів є також кваліфіковані працівники в Литві, а рівень заробітних плат, які роботодавець має оплачувати, набагато нижче, що робить бізнес більш конкурентоспроможним.Так вважає глава Данської конфедерації промисловців Томас Буструп. Він упевнений, що поведінка литовського бізнесу більш зрозуміле для датчан, норвежців, шведів, ніж розуміння менталітету підприємців Естонії або Латвії.
Про прихід іноземних інвесторів, а також про перспективи в найближчому майбутньому приходу інвесторів свідчить факт будівництва нових бізнес-будівель нового покоління. При цьому часом ще в середині процесу побудови зарезервовані більше половини їх площі під майбутні офіси компаній (включаючи як литовські компанії, так і інші країни Європейського Союзу.

                       Статистика і географія інвестицій

 Основними інвесторами в Литві є Європейські країни, зокрема країни члени ЄС, країни Північної Європи. За даними на 31 грудня 2015 року, найбільше в Литві інвестували інвестори зі Швеції - 3,2 млрд. Євро (24 проц. Всіх ПІІ), Нідерландів - 1,7 млрд. Євро (12,6 проц.), Німеччини - 1,3 млрд. євро (9,6 відс.), Норвегії - 859,9 млн. євро (6,5 відс.), Польщі - 708,6 млн. євро (5,3 відс.) та Естонії - 587, 6 млн. євро (4,4 відс.). Накопичені ПІІ в Литві з країн-членів ЄС склали 10,9 млрд. Євро (82,4 проц. Всіх ПІІ), з країн єврозони - 6,1 млрд. Євро (45,8 проц.), З країн СНД - 279, 2 млн. євро (2,1 відс.).

Кормі того, в 2015 р в Литві найбільше зросли прямі іноземні інвестиції зі Швеції (370,6 млн. Євро), Швейцарії (263,2 млн. Євро), Німеччині (121,5 млн. Євро) та Нідерландів (104, 5 млн. євро), а найбільше скоротилися: Кіпру (-200,5 млн. євро), Естонії (-71,4 млн. євро), Люксембургу (-67,3 млн. євро) та Данії (-24,2 млн. євро).

За минулий рік найбільше інвестовано в інформаційну і комунікаційну діяльність (403,1 млн. Євро), обробну промисловість (290,6 млн. Євро), найбільше скоротилися інвестиції в професійну, наукову та технічну діяльність (-91,8 млн. Євро ).

Однак не тільки країни ЄС інвестують в Литві. Литва як і раніше грає роль "тихої гавані"

Останнім часом в Литву охоче йдуть фірми, що займаються створенням комп'ютерних ігор. Офіси в країні є у таких компаній, як Charlie Oscar, Alternativa Platform і Game Insight. З 2014 року інтерес до Литви помітно виріс не тільки російських, а й українських і білоруських IT-компаній, і ця тенденція особливо ясно простежується в секторі комп'ютерних та мобільних технологій. Причина переїзду для російських, українських і білоруських компаній - політична і економічна стабільність, можливість працювати на ринку ЄС.

Державне регулювання інвестиційної діяльності

 Правова система Литви визнає загальноприйняті принципи правового регулювання інвестицій. Відповідно до закону про інвестиції і іншим законам, литовським та іноземним інвесторам гарантуються однакові умови діяльності. Іноземні інвестиції допускаються в усі законні області господарсько-комерційної діяльності, за винятком тих областей, на які законодавством Литви встановлені обмеження. Також існують певні сфери, при інвестуванні в які необхідна ліцензія, видана уповноваженим державним органом.

Закон про інвестиції встановлює наступні способи інвестування в Литовській Республіці:

установа господарського суб'єкта, придбання капіталу зареєстрованого в Литві господарського суб'єкта або його частини;

придбання цінних паперів всіх видів;

створення, придбання довгострокового майна або збільшення його вартості;

придбання позик у вигляді грошових коштів або іншого майна господарським суб'єктам, в яких інвестору належить частина капіталу, що надає йому можливість контролювати господарський суб'єкт, надавати на нього значний вплив;

укладення концесійних, лізингових договорів, а також договорів про партнерство влади і приватних суб'єктів.

Заходи, спрямовані на поліпшення інвестиційного клімату

 Основним напрямком в діяльності щодо поліпшення інвестиційного клімату в Литві є поліпшення правової бази. Так «Invest Lithuania», як основна структура, в завдання якої входить залучення іноземних інвестицій, постійно провидить моніторинг інвестиційного клімату Литви і виявляє «проблемні місця» в законодавстві Литви, і готує пропозиції щодо їх усунення.

З метою підвищення інвестиційної привабливісті Литви було збільшено кількість вільних економічних зон до семи. Зони розташовані в економічних центрах країни і пропонують прекрасні умови для розвитку бізнесу, розвинену інфраструктуру, послуги та податкові пільги. Таким чином, іноземні підприємці, враховуючи економічну стабільність в Литві і сприятливий інвестиційний клімат, розвивають тут бізнес і вносять свій внесок в загальне зростання економіки Литви.

 

Результати інвестицій відчутні не лише литовцям

Естонська Nelja Energia AS, що працює в сфері альтернативної енергетики, ввела в експлуатацію вітряний парк в литовському районі Шилуте, загальний де обсяг інвестицій склав 100 млн євро. Висота щогл вітрогенераторів парку становить 110 метрів. Парк має 24 вітрогенератори загальною потужністю 60 МВт, що становить 12% загального виробництва вітрової енергії в Литві. "Усі будівельні та електричні роботи завершені, ми підключаємо вітряк за вітряком в електромережу", - заявив директор UAB 4energia (дочірнє підприємство Nelja Energia) Тадас Навіцкас. Прогнозована річна вироблення вітропарку складе 230 ГВт.ч електроенергії.

"У Шилуте кращі в Балтійських країнах вітрові умови. Цей фактор, а також використання вітрогенераторів нового покоління - з великими роторами і більш високими щоглами - дозволить виробляти майже наполовину більше енергії в порівнянні з технологією минулого покоління", - зазначив голова правління групи Nelja Energia Матрін Круус.

 Інвестиційна привабливість Литва має ще одну особливість. Використовуючи досвід Ірландії і Сінгапура як регіональних центрів залучення інвестицій, Литва має намір поширювати його  на сусідні країни. Слід нагадати, що ірландський сервісний центр Google використовує 60 відсотків іноземців. Так, принаймні половина з Дубліна і ірландської економіки не ґрунтується на ірландцях, а це литовці, поляки, чехи, українці.  Тому успіх інвестицій в Литві є добрим знаком для України.

 Анна та Петро Олар ( Клайпеда, Литва)

( за матеріалами інтернет ресурсів та світових ЗМІ)

Наші інтереси: 

Литва залучає інвестиції, даючи приклад і нам.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...