Леонід Українець's picture
Леонід Українець
  • Visits: 114
  • Hits: 135

Лев - цар звірів

Світ:

Лев — вид класу ссавців, ряду хижих, родини котових.

Зовнішній вигляд

Леви — єдині кішки, у яких так разюче самці відрізняються від самок. Дорослі леви-самці мають велику гриву і виглядають набагато більшими за левиць. Лев вважається за дорослого в 5 років і до цього моменту набирає свій оптимальний «бойовий» розмір. Самці важать 150–225 кг, в окремих випадках — до 240 кг при довжині тіла без хвоста 1,7-2,5 м, хвіст — 90-110 см, висота в загривку 90-125 см. Найважчий лев був убитий в 1936 році в Трансваалі, він важив 313 кг. Зазвичай звірі в неволі більші. У 1970 році в Лондонському зоопарку було зареєстровано рекордна вага лева 375 кг. Лев відрізняється від свого найближчого родича тигра, дещо іншими пропорціями тіла. Так, тигр трішки довший, а лев вищий в плечах і має трохи більш витягнутий череп, але в основному ці дві великі кішки мають приблизно однакові розміри, а також однакову силу.

Спосіб життя

Спосіб життя левів не типовий для великих кішок. Леви живуть великими сімейними групами — прайдами. Полюють і дивляться за дитинчатами, в основному самки, самці ж охороняють територію. Бої за самок часто закінчуються смертю самця-захисника або претендента. Деякі прайди спеціалізуються на одному з видів здобичі (є леви, які полюють на слонів). Дорослий самець здатний з'їсти більше 30 кг м'яса за раз. Ситий лев може проспати майже 20 годин. При нагоді, вбиває представників інших котячих і гієн.

Поведінка

Леви мешкають в степах і саванах і полюють на тварин середнього і великого розміру, насамперед, на копитних. Здобувати великих тварин (буйволів і жирафів) їм допомагає колективний спосіб життя. Леви розходяться і займають певні позиції. Є леви-загоничі, вони підкрадаються до жертви на невелику відстань, після чого здійснюють кидок, направляючи вибрану тварину на групу, що очікує в засідці. Самець допомагає завалити велику здобич, якщо потрібна груба сила і вага.

У сутінках тактика полювання міняється, леви один за одним безшумно йдуть в темряву і оточують стадо. Якщо самці допомагають їм, декілька грізних гуркотів реву поженуть переляканих тварин туди, де їх чекають леви. Таким чином вони живляться.

Коли зебр і гну багато, леви харчуються майже виключно ними. Лев зазвичай їсть раз на два-три дні, але здатний обходитися без їжі декілька тижнів.

Леви звикли до періодів надлишку і позбавлень, тому коли є їжа, вони наїдаються до відвала. Але лев що наївся, стає сонним і лягає спати.

Прайд

Леви є хижими ссавцями і живуть в сімейних групах, так званих прайдах. Прайд складається з одного-трьох самців, декількох статевозрілих самок і левенят обох статей. Самки займаються полюванням для прайда, а самці — охороною території.

Постарілих і хворих левів прайд захищає. Наприклад, якщо лев не може полювати через пошкодження, отриманих на полюванні, то він допускається до трапези.

Історія

Максимального свого розповсюдження леви досягли в кінці плейстоцену: приблизно 100 000-10 000 років тому у них був найбільший серед ссавців сухопутний ареал. Різні географічні раси або підвиди левів стрічалися від Аляски до Перу в Америці, по всій Європі, в Азії до Сибіру і на більшій частині Африки.

Вважається, що останній лев в українських степах був убитий князем Ярославом в 11-му столітті. Можливо, це метафора.

Образ лева в культурі

Лева називають «Царем звірів». Він - традиційний символ хоробрості і потужності, що утілює силу Солця і вогню. У геральдиці лев символізує королівську гідність і благородство.

Лев - є логічним символом міста Львова і усієї Галичини. У минулому лев був присутнім на гербі руського королівства (12-14 століття), Руського воєводства (15-18 століття), ЗУНР (1918 рік) та на проекті герба України (1999).

Лев в кінематографі

Хроніки Нарнії

Лев в літературі

Лев та ведмідь (болгарська народна казка)

Лев в міфології

У скіфській міфології присутній грифон, тобто лев з крилами.

У єгипетській міфології — символ божественної влади і царської гідності.

Ім'я Лева носить одне зодіакальне сузір'я. В цьому сузір'ї також розташований радіант метеорного потоку Леоніди, котрий можна спостерігати 17-18 листопада і загадувати бажання.

У ранньому хрестиянському мистецтві лев символізував святого Марка [2], святого Ієроніма і навіть самого Хреста.

Прислів'я про лева

Краще бути мертвим левом, ніж псом живим.

Імена, пов'язані з левом

Галілео
Лев, Левко
Левкон
Леонід
Леоніла
Леонтій

Прізвища, пов'язані з левом

Левенець
Левенко
Левицький
Левковець
Левський
Левченко
Левчин
Левчук
Левус
Леоненко
Леонтович

[1]

Джерела

1) Прізвища на букву Л

2) Лев — символ євангелиста Марка

метафізичний лев
Наші інтереси: 

Формуємо тотемну символіку.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

ДЗен ДЗелень's picture
0
No votes yet

Про те, що лев, як символ, вкорінений у свідомість українців свідчить існування ордену левенців.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Comments

Арсен Дубовик's picture
0
No votes yet

Хоч Лев і Цар звірів, але Тигр:

Quote:
"На відміну від левів, тигри-самці дозволяють тигрицям та тигренятам приступати до їжі першими."

Ха-ха-ха! Хотів тигрів наділити благородством, а потім подумав, що дехто може назвати описану поведінку як свідомий допуск тигриці чи тигренят до їжі з метою її перевірки на придатність до споживання ))).
Однак, хіба сильні тварини бувають підступними? Думаю, що ні. Га?

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Леонід Українець's picture
0
No votes yet

У давнину перша ложка страви призначалась дідові - старійшині роду.

https://t.me/ETEPHET

ДЗен ДЗелень's picture
0
No votes yet

Про те, що лев, як символ, вкорінений у свідомість українців свідчить існування ордену левенців.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)